Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet hadde muldvarp i polygamisekten i fire år

Barna er slaver, hevder tidligere sektmedlemmer. Hvorfor reagerte ikke politiet tidligere?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet i Texas har de siste fire årene hatt en muldvarp i polygamistsekten Fundamentale Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, ifølge ABC News.

- Jeg har en troverdig informant som har gitt meg bra informasjon de siste årene, sa sheriff David Doran under en pressekonferanse i dag.

- Denne personen har assistert oss ettersom vi har utført denne operasjonen, fortsatte han.

Raid
Politiet har i helga tatt seg inn på sektens gigantiske området i El Dorado, Texas og hentet ut 416 barn.

- Barna stod i fare for følelsesmessig, fysisk og seksuelt misbruk, er rettens begrunnelse til hvorfor de måtte øyeblikkelig fjernes fra sektens varetekt.

Ytterligere 136 kvinner forlot farmen frivillig og oppholder seg på et krisehjem i San Angelo.

Tenåringsbrud

Ut i fra tidligere opplysninger, kom aksjonen i gang etter at en 16 år gammel jente kontaktet en hjelpetelefon for familievold i slutten av mars.

image: Politiet hadde muldvarp i polygamisekten i fire år

Jenta fortalte at hadde blitt tvangsgiftet til et 50-år gammel sektmedlem. For åtte måneder siden fikk hun barn med sin eldre ektemann.

16-åringen ba om hjelp til å komme seg vekk, siden hun ble holdt fanget på farmen mot sin vilje.  

Eneste gangen sektmedlemmene fikk lov til å forlate området, var hvis de trengte medisinsk hjelp, ifølge henne.

Hadde mistanker

Påfølgende etterforskning og intervjuer av tidligere sektmedlemmer og barna som har blitt hentet ut, har bekreftet jentas historie og avslørt en rekke grufulle detaljer om sektens hverdagsliv.

Etter sheriffens uttalelser i dag, er det derfor mange som stiller spørsmålet om hvorfor myndighetene ikke grep inn på et tidligere tidspunkt.

- Vi hadde våre mistanker, men det er begrenset hvor mye press du kan legge på noen uten å åpne for en formell etterforskning, kommenterer Doran.
 

Sheriffen, som er ansvarlig for helgas raid, sier at politiet har vært klar over at sekten har liknende bosetninger i statene Utah og Arizona og at flere av de mannlige sektmedlemmene der har vært siktet for å ha hatt seksuell omgang med mindreårige.

Manglet bevis

El Dorados\' borgemester John Nikolank forklarer at de inntil 16-åringens oppringing manglet bevis for at jentene i sekten ble misbrukt.

- Det her er USA. Du kan ikke bare gå inn på grunn av en oppfatning om at de gjør noe galt, uten noe bevis, sier Nikolank til ABC News.

Rowenna Erickson, en av grunnleggerne av interesseorganisasjonen Tapestry Against Polygamy, som består av tidligere koner og barn til polygamister, håper at helgas raid vil sette presedens for resten av landet.

- Jeg håper at våre myndigheter vil bli modigere og forsøker å hjelpe og hente ut disse barna. De er slaver, sier Erickson til nyhetsbyrået AP.

Ikke funnet

16-åringen, som utløste politiaksjonen, har foreløpig ikke blitt identifisert,

- Vi tror, men vi er ikke sikre på, at hun er med oss, men er for redd til å stå fram, sier Marleigh Meisner i barnevernet til CNN.

- Dette er en situasjon hvor familien er et helt samfunn, og dynamikken i forbindelse med dette gjør det veldig vanskelig for henne å stole på oss, fortsetter hun.

Vil fjerne barna fra sekten

En ny rettshøring er satt opp 17. april, da retten vil bestemme om barna skal tas vekk fra foreldrene og sekten for godt.

Sosialarbeidere har de siste dagene jobbet med å intervjue barna.

De forteller om et lukket samfunn der fysisk avstraffelse og isolasjon er en fast del av barneoppdragelsene.

Jentene ble fra tidlig alder lært å akseptere at de ved nådd pubertet skal inngå «åndelige ekteskap» med eldre sektmedlemmer.

Det forventes at har sex med sine eldre ektemann og får barn.

En 16 år gammel jente som har blitt hentet ut skal ha rukket å få fire barn, ifølge rettsdokumentene.

Guttene på sin side ble fortalt at det var normalt og akseptert å inngå ekteskap og gjennomføre seksuelle aktiviteter med svært unge jenter når de selv har blitt voksne.

Seng i templet 

Flere tidligere sektmedlemmer har denne uka stått fram for å kaste lys over dens praksis.

En av dem forteller blant annet om en seng inne i tempelet der voksne menn hadde sex med mindreårige jenter rett etter bryllupsseremoniene ble gjennomført. 

Under raidet mot kirken for en uke siden, oppdaget politiet en seng inne i tempelet, med «rotete laken og et hårstrå som ser ut til å stamme fra en kvinne».

FANT BRUDESENG I TEMPELET: Et tidligere sektmedlem opplyser til politiet at det finnes en spesiell brudeseng inne i tempelet til polygamistsekten i Eldorado, Texas. Der hadde voksne mennm sex med mindreårige jenter rett etter bryllupsseremoniene som ble gjennomført.
BUSSET UT JENTENE: Politiaksjonen mot sekten startet i helga. Til sammen 416 barn ble busset ut av sektens område.
TIDLIGERE SEKTMEDLEM: Sheriff David Doran og politiet i El Dorade har de siste fire årene hatt innblikk i polygamisekten via en informant, som skal være et tidligere sektmedlem.
FIKK VANNKOPPER: Et titalls barn som har blitt hentet ut fra sektens farm, har de siste dagene blitt diagnosertert med vannkopper.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media