Politiet har 44 396 uoppklarte saker liggende

Rundt omkring på politi- og lensmannskontorene i Norge hoper antallet saker seg opp i sommer.

MYE Å TA TAK I: Nesten 45 000 uferdige straffesaker eldre enn tre måneder ligger rundt på politipultene i landets 27 politidistrikter. Fotomontasje: Dagbladet
MYE Å TA TAK I: Nesten 45 000 uferdige straffesaker eldre enn tre måneder ligger rundt på politipultene i landets 27 politidistrikter. Fotomontasje: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Per 1. juli er det 44 396 straffesaker som er eldre enn tre måneder og som ikke er påtaleavgjort av politiet i Norge, opplyser Riksadvokaten til Dagbladet.

Det er langt fra målet til Regjeringen om å redusere antallet ikke-avgjorte saker til 36 000 i løpet av 2014.

Justis- og beredskapsdepartementet har i år bedt Politidirektoratet om å redusere antallet restansesaker med 20 prosent fra cirka 45 000 i 2013 til 36 000 saker i år.

- Sett fra Riksadvokatembetets side er restansesituasjonen i politi-Norge bekymringsfull, det har vi gitt uttrykk for over tid. Riksadvokaten har ikke konkretisert tilfredstillende måltall, men pekt på at dagens tall ikke er godt nok nasjonalt, sier konstituert statsadvokat Reidar Bruusgaard hos Riksadvokaten til Dagbladet.

Å få ned antallet er viktig av flere grunner, blant annet på grunn av muligheten til å utøve god fagledelse, bevissituasjonen i den enkelte sak og hensynet til de pårørende, han.

80 jurister Gjengitt i årets rundskriv fra Riksadvokaten er politiets eget mål om å redusere antallet restanser enda mer ambisiøst enn riksadvokatens ønske om 36 000. Når tallet halvveis ut i året bare er sunket med cirka 600 saker og det gjenstår å avgjøre nesten 8500 saker samtidig som nye saker kommer til, kan det bli en utfordring.

- 1. juli-tallene indikerer at politiet har et stykke å gå for å nå årets måltall, sier Bruusgaard.

Langt fra alle av 44 396 uløste sakene er faktiske straffbare handlinger. Men tallet betyr likevel at det er titusener uløste straffesaker i Norge i dag.

BEKYMRET: Konstituert statsadvokat Reidar Bruusgaard  hos Riksadvokaten. Her iført politiuniform fra en annen sammenheng da han jobbet som politiinspektøri politiet. Foto: Morten Holm / SCANPIX
BEKYMRET: Konstituert statsadvokat Reidar Bruusgaard hos Riksadvokaten. Her iført politiuniform fra en annen sammenheng da han jobbet som politiinspektøri politiet. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- Dette innebærer at hver enkelt politijurist i Norge har nærmere 80 uløste straffesaker som er eldre enn tre måneder, så kommer alle nyere straffesaker i tillegg, sier leder Sverre Bromander for Politijuristene til Dagbladet.

Etter å ha kommet 3000 saker på etterskudd og med en prekær mangel på etterforskning- og juristkapasitet så politimester Bjørn Vandvik i Romerike politidistrikt seg nødt til å innføre henleggelsesordre for hverdagskriminaliteten på Romerike fra 1. juli for å komme ájour med de mer alvorlige sakene.

Opphevet 7. juli ble ordren raskt opphevet igjen av fungerende embedsleder Erik Førde i Oslo statsadvokatembeter.

- En har forståelse for at Romerike politidistrikt har et problem knyttet til restanser og påtalekapasitet. Dette kan ikke uten videre løses ved massehenleggelser, skriver Førde i opphevelsen.

Overfor Dagbladet sier han at alle andre politidistrikter i hans embete, det vil si Oslo, Follo, Østfold, Asker og Bærum, Søndre Buskerud og Nordre Buskerud, har tatt innpå etterskuddet, men at kurven ellers i landet går feil vei.

- Kriminaliteten både i Norge og ellers i Vest-Europa har vært nedadgående. Da skulle man tro at antallet restansesaker også går ned. Men i Norge har det vært tvert i mot, sier Førde.

BLE NEKTET HENLEGGELSESDIREKTIV: POlitimester Bjørn Vandvik i Romerike Politidistrikt. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
BLE NEKTET HENLEGGELSESDIREKTIV: POlitimester Bjørn Vandvik i Romerike Politidistrikt. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer