- Politiet har aldri hatt så kort responstid

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier at han har fått vide fullmakter fra politisk ledelse til å holde beredskapen høy. Politiet over hele landet motiveres til å være utholdende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier at det fortsatt ikke er noen endring i trusselvurderingen fra PST.

- Vi bygger våre tiltak på den gjeldende trusselvurderingen. Våre tiltak vil bli videreført i det neste døgnet dersom det ikke skjer noe spesielt. Vi får mange gode tilbakemeldinger i de situasjonsrapportene vi får hver morgen klokka 0900 fra politidistriktene. De melder ikke om noen spesielle problemer, sier Humlegård.

Han understreker at beredskapen nå er etablert slik at politiet har svært kort responstid.

- Vi har aldri hatt så kort responstid i politiet tidligere. Det gjelder også i politidistriktene og i de samarbeidende direktoratene som vi har hatt møte med. Det er ikke noe grunnlag i den trusselvurderingen vi jobber etter nå som tilsier at vi bør heve beredskapen ytterligere. Dette er noe som blir vurdert kontinuerlig og det er noe vi må balansere fornuftig, sier Humlegård.

Vide fullmakter Han sier det er gitt fullmakt til å utløse ressurser i en samhandling mellom Politidirektoratet og Forsvaret.
- Vi bruker de ressursene vi mener er nødvendige. Det gjør vi i dialog med politisk ledelse. Vi ser klart at dette koster, men den regningen får vi tar seinere. Jeg har sagt til politimestrene at alle kostnader skal øremerkes slik at det blir mulig å spore tilbake til dette i ettertid, sier Humlegård.

Politidirektoratet hadde i går kveld et møte med 11 samarbeidende direktorater.

Kan stenge grenser - Det gjorde godt for meg og for dem å få høre hva som er gjort i beredskapssammenheng, sier Odd Reidar Humlegård. Politidirektoratet har varslet EU og Schengen om at det kan bli nødvendig å stenge grenser dersom noe spesielt skjer.

Beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet sier at det jobbes med å forberede politidistriktene til å iverksette nye hvilke tiltak som vil kunne komme de neste dagene.

- Det handler om å sørge for at den høye aktiviteten skal vare. Vi har fokus på utholdenhet og på verste-fall hendelser, sier Songstad.
Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier at politiet har fått tilgang til helikopterressurser i nord og sør. - Vi skal holde ut - Dette har kommet såvidt raskt. Vi har klarlagt hvilke linjer som skal følges mellom Forsvaret og direktoratet. Vi har fått det vi trenger, gitt det trusselbildet vi har nå. Det er en betryggelse for oss at vi har dette klart og tydelig avklart, sier Humlegård.Politidirektøren har planer for stor aktivitet på samme nivå noen dager til. Samtidig avventes en mulig ny trusselvurdering fra PST.

- Vi har også muligheter for å trekke inn politireserver. De har kort responstid. I tillegg har vi fått muligheter til å trekke på Forsvarets ressurser på mannskapssiden. Vi skal holde ut så lenge det trengs, sier Odd Reidar Humlegård.