Politiet har avfyrt tåregass mot demonstrantene

Opptøyene fortsetter i Ferguson da demonstranter ignorerer portforbudet.

PORTFORBUD: I går ble det innført portforbud i den amerikanske byen Ferguson som skulle gjelde fra midnatt til klokka 05 lokal tid. Nå har politiet avfyrt røykgranater mot demonstranter som nekter å godta forbudet. Foto: AFP / Joshua Lott / NTB scanpix
PORTFORBUD: I går ble det innført portforbud i den amerikanske byen Ferguson som skulle gjelde fra midnatt til klokka 05 lokal tid. Nå har politiet avfyrt røykgranater mot demonstranter som nekter å godta forbudet. Foto: AFP / Joshua Lott / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet har for kort tid siden avfyrt røykgranater og tåregass mot demonstrantene i den amerikanske byen Ferguson i St. Louis i et forsøk på hindre videre opptøyer.

Sju personer skal være arrestert av politiet, og én skal ha blitt skutt og ligger nå på sykehus kritisk skadd.

Det ble i går kveld innført portforbud i den amerikanske byen Ferguson, én uke etter at politiet som skjøt og drepte en 18 år gammel gutt. Portforbudet skulle gjelde fra midnatt til klokka 05 lokal tid.

Hundrevis av demonstranter fjernet seg fra gatene rett før portforbudet startet, men rundt 150 skal ha blitt igjen nekter å forlate området.

- Ingen rettferdighet, ingen portforbud, ropte demonstrantene ifølge nyhetsbyrået AP.

Fem pansrede kjøretøyer skal også ha advart de oppmøtte gjennom høyttalere om at hvis de ikke fjernet seg, så ville de ble arrestert.

- Vi har rett til å samles fredelig, skal de ha svart da politiet tok på seg gassmasker.

Noen øyeblikk senere startet politiet å skyte røykgranater mot folkemengden. Litt senere kom det meldinger om at tåregass også skal ha blitt brukt.

Unntakstilstand Guvernøren av staten Missouri, Jay Nixon, erklærte derfor unntakstilstand i byen  går.

Opptøyer og plyndringer har den siste uka vært så voldsomme at president Barack Obama tidligere denne uka måtte gå ut og be befolkningen besinne seg.

- Det er tid for fred og ro i gatene i Ferguson, sa Obama uttalelsen.Portforbudet i byen vil gjelde fra midnatt til klokken 5 om morgenen

Sterke reaksjoner Drapet på afroamerikanske Michael Brown (18) har ført til både sterke reaksjoner og stor oppmerksomhet på nettet. Brown ble ifølge politiet skutt og drept under en krangel om et skytevåpen i en politibil, men omstendighetene er uklare.

Ifølge øyenvitner var 18-åringen ubevæpnet og ble skutt etter å ha hevet hendene over hodet.

- Negativ påvirkning Samtidig som Ferguson-politiet fredag offentliggjorde navnet på politimannen som skjøt Brown, offentliggjorde de nemlig også overvåkingsbilder av det de mener er Brown som stjeler sigarer fra en butikk. Seinere samme dag måtte imidlertid politisjef Tom Jackson innrømme at politimannen som drepte Brown ikke visste at Brown var mistenkt for butikktyveri da han skjøt ham. 

Men fredag gjorde lokalpolitiet i Ferguson en ny manøver som har fått sinnet til å blusse opp, og som har fått Browns familie til å rase.

- Ferguson-politiet har definitivt ikke lært noen ting, sier kongressrepresentant for St. Louis og Ferguson, Lacy Clay til Dagbladet.

- Intensjonen bak informasjonen som ble offentliggjort i dag, ser jeg som et forsøk på negativt å påvirke enhver jury som kan bli satt sammen for dømme i denne saken som egentlig handler om drapet på Michael Brown, sier Clay.