BLOGGER ANONYMT: Fjordman begynte å blogge under sitt eget nick i 2005. I dag skriver han på islamkritiske nettsteder som for eksempel Gates of Vienna (bildet).
BLOGGER ANONYMT: Fjordman begynte å blogge under sitt eget nick i 2005. I dag skriver han på islamkritiske nettsteder som for eksempel Gates of Vienna (bildet).Vis mer

Politiet har avhørt Fjordman

Breiviks inspirator har status som vitne i terrorsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den islamkritiske bloggeren Fjordman ble torsdag avhørt på Politihuset i Oslo. Breiviks inspirator har status som vitne i saken. Politiet har tidligere sagt at de ønsket å avhøre personen som står bak nettidentiteten Fjordman, blant annet fordi han nevnes mange ganger i skriftene til den terrorsiktede Anders Behring Breivik. - Vi er sikre på at vi har funnet rett person. Han ble avhørt i flere timer i dag og fremsto som samarbeidsvillig. Han forklarte seg om de tankene han har. Når vi har gått gjennom hans forklaring, vil vi vurdere om vi skal innkalle ham til flere avhør, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NTB. Politiet vil ikke si hvem bloggeren er. Verken mannens navn eller bosted er noe politiet vil gå ut med på nåværende tidspunkt, men han skal ha bosted i Trøndelag.

Viktig vitne Fjordman er Behring Breiviks ideologiske inspirator, men bloggeren selv hevder han tar sterk avstand fra terrorhandlingene. Likevel ser politiet på mannen som et viktig vitne i saken. - Når han oppgis i dette såkalte manifestet er det klart at han blir sentral for oss. Han blir særlig sentral når han tillegges den vekten han blir av siktede. Vi vil undersøke hvilken påvirkning personen kan ha hatt på siktede, sier Kraby til NRK. Politiet har opprettet en egen enhet som etterforsker blogger og andre sosiale medier. De ser på alle koblinger fra Breivik i jakten på medvirkere og andre eventuelle koblinger i inn- og utland. - Vi forsøker å spore dem opp, slik vi gjorde med Fjordman, sier politiadvokaten.

- Europa mot borgerkrig Fjordman er overbevist om at Europa går mot en blodig borgerkrig. Han er intens, oppsiktsvekkende anonym og fylt med konspirasjonsteorier, sier de som har møtt ham. Redaktør av nettstedet Honestthinking, Ole Jørgen Anfindsen, sier til Adresseavisen han møtte Fjordman sommeren 2009 i forbindelse med Fjordmans bidrag til Anfindsens bok «Selvmordsparadigmet». - Vi tok en øl og snakket sammen i to-tre timer. Hans fremtoning var helt ordinær, men han har en intensitet over seg i den forstand at han har sterke meninger, sier Anfindsen.

Storhaug skremt Hege Storhaug i Human Rights Service sier hun ble skremt av Fjordmans meninger da de møtte hverandre på kafé i Oslo i 2003. - Ingen av oss som møtte ham, kan i dag huske utseendet hans eller dialekten. Jeg har tenkt over dette i ettertid og må si at han var oppsiktsvekkende vag og anonym - helt motsatt av det inntrykket han gir i sine mange tekster, sier hun til Adresseavisen. Hun beskriver Fjordman som en mann i 30-årene, 1,80 eller maksimalt 1,85 høy og som en «vanlig, grå og kjedelig hverdagsnordmann». - Jeg fant ham helt uinteressant som videre samtalepartner, han var veldig ubehagelig. Meningene var ekstreme, konspirasjonsteoriene sterke. Han hadde en overbevisning om at vi går mot en blodig borgerkrig i Europa. Han var overbevist om at norske politikere og kulturpersoner har gått i allianse med islamistiske krefter for å utradere vår kultur, sier Storhaug. Ifølge Storhaug opplyste mannen at han var tidligere FN-soldat. - Han virket ideologisk forkvaklet, og var fullstendig overbevist om sin egen verden og virkelighetsforståelse, sier hun.
(NTB)