<strong>RAIDET I DAG:</strong> Her slår politiet til mot SOS Rasisme sitt hovedkontor i Haugesund. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
RAIDET I DAG: Her slår politiet til mot SOS Rasisme sitt hovedkontor i Haugesund. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Politiet har beslaglagt harddisker og ringpermer hos SOS Rasisme

Jakter bevismateriale i Norgeshistoriens største medlemsjukssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAUGESUND / OSLO (Dagbladet): Ved 0910-tida i dag gikk politiet til aksjon mot SOS Rasisme i Haugesund.

Dagbladet har avslørt massivt medlemsjuks i organisasjonen. Tidligere SOS Rasisme-topp Bård Frantzens betrodde seg om medlemsjukset i Dagbladet denne uka.

Det tok en snau halvtime å komme seg igjennom låsen på kontoret, men ved 0935-tida var politiet omsider inne. Politiet beslagla 10-15 harddisker og flere pappesker med ringpermer.

<strong>DOKUMENTERER:</strong> Politiet på jobb hos SOS Rasisme i dag. Foto: Jacques Hvistendahl
DOKUMENTERER: Politiet på jobb hos SOS Rasisme i dag. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Politiet har valgt å foreta en ransakning av SOS Rasismes lokaler, sier politioverbetjent Torbjørn Nervik ved etterforskningsseksjonen i politiet i Haugesund til Dagbladet.

- Bakgrunnen er den pågående saken mot SOS Rasisme. Vi ønsker å finne ut om det kan være noe av interesse for etterforskningen i lokalene, sier han.

Kreves for millioner Politiet har minst to biler på stedet. Mens fem polititjenestemenn tar seg inn i lokalene, er omkring to igjen og holder vakt i bilen.

Politiet jakter nå dokumentasjon på medlemsjuks og økonomisk snusk i det som er Norgeshistoriens største medlemsjuksskandale.

<strong>TOK BESLAG:</strong> Her legger politiet beslag inn i en av politibilene, før de kjører vekk. Foto: Jacques Hvistendahl
TOK BESLAG: Her legger politiet beslag inn i en av politibilene, før de kjører vekk. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Så lenge jeg har jobbet i SOS Rasisme har jeg vært vitne til organisert økonomisk kriminalitet med millioner av kroner, sa Bård Frantzen til Dagbladet tidligere denne uka.

SOS Rasisme kreves nå for over 17 millioner kroner totalt fra ulike støttegivere. Kravene kan stige.SOS Rasisme mener de ikke har bedrevet medlemsjuks, og at investeringene ikke var i strid med regelverket.

Funnet skyldig
- Lokale aktivister man stolte på fikk beskjed at de skulle tømme bankkontoene og overlevere pengene til ledelsen i kontanter. I tillegg hadde vi som jobbet i ledelsen og på kontoret tilgang til mange av lokal- og fylkeslagenes kontoer.

- For at pengene ikke skulle kunne spores til et nytt sted tok vi alt ut i kontanter. Det skjedde enten via minibank eller ved oppmøte hos banken. Jeg leverte pengene til hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen i kontanter. Totalt tok sentrale og lokale aktivister ut flere hundre tusen kroner i ukene som kom, hevder Frantzen.

I november 2011 ble SOS Rasisme funnet skyldig i omfattende medlemsjuks og dømt til å betale tilbake 9,7 millioner kroner til Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner.

<strong>KOM SEG INN:</strong> Politiet måtte jobbe litt med låsen til SOS Rasisme, men er nå inne i lokalet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KOM SEG INN: Politiet måtte jobbe litt med låsen til SOS Rasisme, men er nå inne i lokalet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Dette er saken:

• Medlemstriksingen som SOS Rasisme ble dømt for i november 2011 er norgeshistoriens største kjente tilfelle.

• Dagbladet har avslørt høye medlemstall og fiktive identiteter i medlemsregisteret. SOS Rasisme har investert i flere eiendommer med penger bevilget til antirasistisk arbeid.

• SOS Rasisme kreves nå for over 17 millioner kroner totalt fra ulike støttegivere. Kravene kan stige.

• SOS Rasisme mener de ikke har bedrevet medlemsjuks, og at investeringene ikke var i strid med regelverket.

• Denne uka har tidligere Bård Frantzen fra organisasjonens indre sirkel stått fram i Dagbladet og fortalt om organisert økonomisk kriminalitet i millionklassen. Han har også forklart at det skal ha foregått bevisforspillelse under rettssaken i Haugaland tingrett, og at det skal ha vært svart arbeid i organisasjonen.

• Dagbladet har avslørt og dokumentert hvordan medlemmer av det kommunistiske partiet Tjen Folket innehar flertallet av de høyest lønnede og viktigste posisjonene i organisasjonen.

• Dagbladet har også avslørt hvordan sentrale personer i SOS Rasisme har hentet ut store pengesummer i form av godtgjørelser som er i strid med skatteforskriften og til private ferier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer