- Politiet har bestemt seg

Lars Grønnerød er overbevist om at han blir tiltalt for trippeldrapet. Det går fram av et tre sider langt brev som han har skrevet til Dagbladet fra cella i Oslo kretsfengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hver gang jeg snakker med politiet, forstår jeg at de har bestemt seg, skriver Grønnerød. Han føler at han befinner seg midt i en Kafka-prosess.

Varetekt siden juni

Brevet er skrevet som svar på konkrete spørsmål fra Dagbladet. Som den første av de siktede uttaler Grønnerød seg nå direkte om saken, om pågripelsen i juni, avhørsmetodene, frykten for å bli tiltalt for trippeldrapet og om de nye anklagene i attentatsaken.

41-åringen har sittet i varetekt siden han ble pågrepet 11. juni, og er ett av politiets viktigste kort i grunnlaget for siktelsen mot Veronica og Per Kristian Orderud.

Desillusjonert

Lars Grønnerød skriver i brevet at han tror han blir tiltalt, fordi politiet har lagt altfor mye prestisje i saken.
Advokat Steinar Wiik Sørvik har stor forståelse for at Lars Grønnerød nå tror han blir tiltalt for drapene på Sørum.

- Min klient er desillusjonert, og føler at systemet ikke fungerer. Politiet mener Lars er troverdig når det passer dem, men trekker troverdigheten hans i tvil når det er nødvendig. Opplysninger som Lars har gitt politiet for å vise at han snakker sant, blir seinere brukt mot ham. Derfor er han ikke lenger villig til å la seg avhøre, sier Wiik Sørvik.

Den erfarne strafferettsadvokaten er selv sikker på at politiet kommer til å innstille på tiltale mot de fire siktede, men håper Riksadvokaten setter foten ned og henlegger saken.
«Jeg håper, men tror ikke, at det snart blir slutt på dette helvetet,» skriver Lars på cella.

Politiet var tause

Lars Grønnerød forteller i brevet om pågripelsen av ham på Frogner 11. juni. Grønnerød var blitt pågrepet flere ganger før, men aldri hadde utgangspunktet vært en så alvorlig sak. Ifølge Grønnerød sa politiet at pågripelsen var en rutinekontroll.

Om natta ble Grønnerød tatt opp fra glattcella til avhør. Først da fikk han vite at han var pågrepet i forbindelse med trippeldrapssaken. Politiet fortalte at et pistolmagasin som var funnet hjemme hos Grønnerød, knyttet ham til trippeldrapet.

«Da jeg spurte etterforskeren om hva politiet trodde jeg hadde gjort, så svarte han med å forme hånden som et våpen, førte den mot hodet og trakk liksom av tre ganger mens han sa POFF-POFF-POFF!! Etter dette gikk det opp for meg at politiet mente at jeg hadde drept tre mennesker. Jeg ba ham om å forklare meg siktelsen flere ganger for å la den synke inn. MARERITT!» heter det i brevet.

Trusler

Grønnerød har ikke forklart seg for politiet siden august, fordi han ikke føler at han får noe igjen for det, snarere tvert imot. Nå frykter han at uttalelser han har gitt til politifolkene, blant annet under transporter til og fra rettsmøter og liknende, skal brukes mot ham.

Forsvareren hans sier Grønnerød spesielt er skeptisk til de lokale etterforskerne fra Romerike.

- Jeg har ikke problemer med Kripos, og spesielt ikke etterforskningsleder Asbjørn Hansen. En del av lensmannsbetjentene er derimot overivrige. Kripos utviser større etikk. Men også Kripos driver med uformell prat med Lars, og snakker om å skrive egenrapporter om ting han skal ha sagt til dem, opplyser Steinar Wiik Sørvik.

<B>TILTALE:</B> Drapssiktede Lars Grønnerød tror at han blir tiltalt og må møte i retten anklaget for trippeldrapet.