- Politiet har bevisst skapt frykt

Vanlige folk som tilfeldigvis har vært i nærheten av Nokas-ranet, er livredde for å vitne. Forsvarerne mener politiet har skremt vitnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilfeldig forbipasserende, naboer, observante bilister og mange andre vanlige folk står på politiets vitneliste i Nokas-saken. Mange av dem er redde for å møte i vitneboksen. De frykter at noen skal komme til å hevne seg på dem etterpå. Dette er politiet kjent med gjennom avhør.

Frykt, angst og hat

Forsvarerne i Nokas-saken mener de tiltalte er blitt framstilt som mye farligere enn det de er. Men de tiltaltes advokater er ikke overrasket over at folk er redde. - I Nokas-saken har politiet bevisst skapt frykt, angst og hat, en situasjon politiet tydeligvis ønsker å fastholde til siste slutt, sier høyesterettsadvokat Tor Erling Staff. Flere av de tiltalte har fått på seg skuddsikre vester, hjelm, håndjern og fotlenker når de er blitt fraktet til og fra forhørsretten. De kjøres i skuddsikre biler, og følges av væpnede politivakter. - Når en av de tiltalte blir vist fram i rein krigsutrustning, er det klart at dette er med på å etablere et grotesk fiendebilde av de tiltalte. Dette rammer også de andre tiltalte i saken, som ikke er blitt vist fram på denne måten, sier Staff. Forsvarerne mener politiet har handlet bevisst. De mener Nokas-ranet er blitt en symbolsak. - Politiet har behandlet de tiltalte på en slik måte at publikum blir nødt til å oppfatte dem som superskurker. Dette sier advokat John Christian Elden, som er forsvarer for Erling Havnå. Staff fortsetter: - Politiet har etablert et fiendebilde av de Nokas-tiltalte. Dette ble gjort fra første stund. Det ble etablert en kamp mellom samfunnet og dem som sto bak ranet. Dette var en kamp som måtte vinnes, og man måtte aldri gi seg før politiet hadde tatt ranerne. For å få samfunnet med på denne prioriteringen i forhold til andre politioppgaver, er det fortsatt nødvendig å opprettholde fryktbildet, sier Staff.

En parodi

- Politiet har klart å skape inntrykk av at disse ranerne er de farligste menneskene vi har her i landet. Det stemmer jo ikke. Dette er ranere, sier en av de andre forsvarerne. Flere av forsvarerne Dagbladet har vært i kontakt med, ønsker ikke å kritisere politiet åpent. De frykter at det vil gå ut over klientene deres. - Jeg kan ikke risikere at min klient får enda tøffere behandling enn det han allerede har fått. Det ville han ikke tåle, sier en annen forsvarer.

SIKKERHETSOPPLEGG: Forsvarsadvokater reagerer på at politiet hadde utstyrt David A. Toska med hjelm, håndjern og skuddsikker vest da han i juni landet på Sola etter å ha blitt utlevert fra Spania.