SAMLER MINNER: Vanessa Svebakk samler alle ting som minner om dattera Sharidyn Ngahiwi Svebakk-Bøhn, som ble drept på Utøya i fjor. I 18 måneder har hun ventet på å få tilbakelevert klærne dattera hadde på seg på Utøya. Forroige fredag informerte politiet henne om at klærne er sporløst borte. - Jeg knakk fullstendig sammen. Det opplevdes som et nytt overgrep, sier Vanessa. Foto: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
SAMLER MINNER: Vanessa Svebakk samler alle ting som minner om dattera Sharidyn Ngahiwi Svebakk-Bøhn, som ble drept på Utøya i fjor. I 18 måneder har hun ventet på å få tilbakelevert klærne dattera hadde på seg på Utøya. Forroige fredag informerte politiet henne om at klærne er sporløst borte. - Jeg knakk fullstendig sammen. Det opplevdes som et nytt overgrep, sier Vanessa. Foto: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADETVis mer

Politiet har destruert Sissis klær

I 18 måneder har Vanessa Svebakk ventet på klærne dattera «Sissi» hadde på seg på Utøya. Fredag fikk hun brev om at de er sporløst borte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jula er en spesielt tung tid for Vanessa Svebak. Tapet av den 14 år gamle dattera «Sissi», Sharidyn Ngahiwi Svebakk-Bøhn, merkes ekstra godt nå når det er et barn mindre å lage jul for.

-  Alt er veldig skjørt for tida. Månedene etter at dattera mi ble drept har vært helt forferdelige, og det skyldes ikke bare sorgen, men også alt annet vi har blitt tvunget til å håndtere midt i den, sier Vanessa.

Det er 18 måneder siden dattera ble drept. Sharidyn var den yngste som ble drept 22. juli i fjor. Siden den dagen har Vanessa ønsket å få tilbake klærne dattera hadde på seg den siste dagen hun levde. Men klærne ble sett på som en del av bevismaterialet, og ble derfor oppbevart på Rettsmedisinsk institutt inntil dommen mot Anders Behring Breivik var rettskraftig.

Sporløst borte - Under rettsaken spurte politiet oss, via pårørendekontakten, om vi ønsket å ha tilbake klærne. Jeg ønsket det, slik at vi kunne ta de med til min familie på New Zealand og begrave dem der. Familien min fikk ikke blitt med på den norske begravelsen, og derfor bestemte vi oss for å gjøre det på denne måten, forklarer Vanessa.

Men fredag forrige uke mottok Vanessa en sms fra politiet om at klærne er sporløst borte.

- I hele høst har mannen min og jeg purret på politi og ventet på beskjed angående disse klærne. Å få denne sms-en nå rett før jul var helt forferdelig. Jeg knakk fullstendig sammen. Det opplevdes som et nytt overgrep, sier hun.

Vanessa forteller at hun også reagerer på måten hun fikk beskjeden på.

- Politiets pårørendekontakt ringte først, men jeg var ikke tilgjengelig da og fikk ikke tatt telefonen. Derfor sendte hun meg en sms, i tillegg til at advokaten min mottok et brev fra politiadvokat Hilde Strand. Der sto det at Sharidyns klær kunne ha blitt lagt i feil pose, men det fulgte ikke med noen skikkelig beklagelse. Det gjorde meg kjempesinna, og jeg er fortsatt sint, sier hun.

Samler ting Klærne ville ikke gitt henne dattera tilbake, understreker Vanessa.

- Men jeg har mistet et barn ved drap, og det er ikke mye jeg har igjen fra henne. Derfor samler jeg på alle ting som minner om henne, spesielt hva hun hadde med seg på Utøya, både for min egen del men også for hennes småsøskens del.

- Og sorgen er en prosess, og for meg var det å få disse klærne, ta de med hjem til familien på New Zealand og begrave dem der, en del av prosessen. Mange tenker kanskje «at det bare var noen klær». Men det var klærne hun hadde på seg da hun ble drept. For oss betydde de derfor mye.

- Lei oss Politiadvokat Hilde Strand ved Oslo Politidistrikt ønsker ikke å kommentere hva som har skjedd med Sharidyns klær overfor Dagbladet.

- Den kontakten vil jeg primært ta med de pårørende via deres bistandsadvokat eller pårørendekontakt, sier Strand til Dagbladet.

- Jeg vil heller ikke gå inn på innholdet i brevet jeg sendte, men det er klart at vi lei for at det har skjedd, selvfølgelig er vi det, fortsetter politiadvokaten.

Til Vanessas kritikk om at mange pårørende har ventet lenge på å få tilbake ting som tilhørte barna deres, sier Strand:

- I denne saken, der det er så mye beslag i omfang, er det klart at det har tatt tid å gjennomgå og utlevere alle beslag. Den tida det har tatt og medbelastning det har gitt for de pårørende er vi lei oss for. 

Pårørendekontakt i Søndre Buskerud politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

DESTRUERT: I dette brevet forklerer politiadvokat Hilde Strand at klærne til Sharidyn Ngahiwi Svebakk-Bøhn (14) mest sannsynlig er destruert. - Det er klart at vi lei for at det har skjedd, selvfølgelig er vi det, sier Strand til Dagbladet.
DESTRUERT: I dette brevet forklerer politiadvokat Hilde Strand at klærne til Sharidyn Ngahiwi Svebakk-Bøhn (14) mest sannsynlig er destruert. - Det er klart at vi lei for at det har skjedd, selvfølgelig er vi det, sier Strand til Dagbladet. Vis mer