KNEKT: Steinen skulle lokke turistene til Eigersund. Nå er den ødelagt. Video: Valentin Svelland. Foto: NTB Scanpix, privat Vis mer Vis mer

Politiet har fått en rekke tips om hærverket mot «Trollpikken»

Samtidig er 175 000 kroner samlet inn til gjenreisningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Etter formiddagens befaring på stedet konstaterer entreprenør Sverre Garpestad at den avkuttede delen av «Trollpikken» er for tung til å heises opp med helikopter. Garpestad er imidlertid fremdeles optimistisk med henblikk på en løsning, skriver Aftenbladet.

(Dagbladet): Politiet har fått en rekke tips om hvem som sto bak raseringen av steinformasjonen «Trollpikken». Ukjente personer gikk i helga grundig til verks med spesialverktøy og «kjønnslemlestet» det som var utpekt som Eigersunds nye store turistattraksjon, til manges store fortvilelse.

- Vi har fått en del opplysninger. Nå skal vi strukturere informasjonen og jobbe videre med den, sier Jan Olav Våge, etterforskningsleder ved Eigersund politistasjon, til Dagbladet.

Det var turgåere som lørdag morgen fant «Trollpikken» knekt. Steinformasjonen har tydelige spor av boring.

Tidlig fase

Våge understreker at etterforskningen er i oppstartsfasen, og vil ikke kommentere innholdet i tipsene han har fått. Han sier politiet ser alvorlig på saken.

- Vi ønsker å finne ut hvordan dette har skjedd, sier han.

Kjetil Bentsen er primus motor bak ideen om «Trollpikken» som hormoninnsprøytning for Eigersund-området, med nye arbeidsplasser som bieffekt. Han står også bak innsamlingen for å gjenreise steinfallosen; i 14-tida er over 175 000 kroner samlet inn fra nær 1000 givere, målet er 200 000.

- Det er over all forventning, spesielt med tanke på antall givere, sier Bentsen til Dagbladet.

Giver fra USA

Egersund-mannen opplyser at giverne ikke bare kommer fra nærområdet.

- De er fra hele Rogaland, Hordaland ... en fra USA ringte og lurte på om han kunne gi penger, sier han.

Bentsen var i formiddag på befaring ved «Trollpikken» sammen med entreprenør og grunneiere for å vurdere mulighetene for å «sy» det avkappede steinlemmet på plass igjen.

- Jeg må understreke at det til sjuende og sist er grunneiernes beslutning, sier ildsjelen.

Internasjonal oppsikt

Også Bentsen har mottatt tips og hørt spekulasjoner om hvem som kan stå bak maltrakteringen.

- Jeg har gitt opplysningene videre til politiet, sier han.

«Kjønnslemlestningen» har vakt internasjonal oppsikt. Så vel britiske som tyske, australske, amerikanske og russiske medier har omtalt saken.