Politiet har fått flere tips om hvor Rajana (6) og Somaja (8) kan være

Se tidslinja for bortføringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Hedmark har fått inn flere tips etter at Rajana (6) og storesøsteren Somaja Dudaeva (8) ifølge politiet ble bortført av sin egen far og to maskerte medhjelpere tirsdag ettermiddag.

Fortsatt har ingen tips ført til gjennombrudd i saken.

Da de to jentene var på vei hjem fra skolen i går, skal to maskerte menn og jentenes pappa ha ventet på dem. Skolebussen stoppet på holdeplassen i Masterudveien i Austmarka.

- Da jentene gikk av bussen, ventet fosterfaren på dem i bilen. Den biologiske barnefaren satt seg inn i bilen og ba ham holde seg i ro, mens de to maskerte mennene bortførte barna, sier politiadvokat Iren Johnsen Dahl til Dagbladet. 

Dette vet vi • Klokka 15 ble politiet varslet. Det hadde da gått omlag 25 minutter siden jentene ble brakt inn i bilen som skal ha stått og ventet. I mellomtida skal barnefaren ha oppført seg truende overfor fosterfaren.

• Barnefaren, en 43 år gammel tsjetsjensk mann, skal derfra ha løpt av gårde til fots, trolig til en ventende bil.

• Klokka 15.13 skrev Hedmark-politiet på Twitter at jentene var bortført. Hos politiet var det hele fortsatt uoversiktlig: - Vi vet foreløpig lite, men det er to jenter på henholdsvis seks og åtte år som ble tatt ut av skolebussen, ført inn i en sølvgrå SUV og kjørt bort, sa Bård Einar Hoft, operasjonsleder ved Hedmark politidistrikt, til Dagbladet like etter meldingen.

• Klokka 15.48 friga politiet bilder av de savnede jentene og deres etterlyste far. Jentene viste seg å være født i 2007 og 2006. Det ble kjent at politiet mistenkte faren for å stå bak bortføringen.

• Norsk, svensk og internasjonalt politi ble varslet, og det samme ble alle nærliggende flyplasser. Bortføringen fant sted i nærheten av svenskegrensa, og politiet meldte tirsdag ettermiddag at bilen kunne ha kjørt både mot Sverige og innover i landet.

• Politiet opplyste samtidig at det er et 20-talls skogsbilveier som fører til Sverige fra den sørlige delen av Hedmark og at politiet ikke klarte å sperre alle grenseovergangene da jentene ble bortført. Kun én av de 20 veiene skal ha vært videoovervåket.

• I 20-tida aksjonerte væpnet politi mot farens bolig i Oslo. - Jeg kan bekrefte at vi var på stedet, men kan ikke si noe om hvilke funn som eventuelt ble gjort der, sier politiadvokat Iren Johnsen Dahl i Hedmark politidistrikt til NRK. Ifølge NRK skal ikke ha tatt med seg noen større beslag fra leiligheten.

• Samtidig ble det kjent at faren, Mansur Mahashev, er under etterforskning av politiet i Oslo, etter at barnevernet i Grorud bydel har anmeldt ham. Saken om plassering i fosterhjem skulle denne uka behandles av barnevernsnemnda. Der skulle det avgjøres om jentene skulle fortsette å være bosatt i fosterhjem.

• Seint i går kveld ble jentenes mor brakt inn i avhør av politiet, hvor hun ble siktet for medvirkning til bortføring. - Hun er siktet fordi at hun skal ha sine rettigheter i avhør, og fordi det kan være grunn til å tro det kan være et samarbeidsprosjekt, sier Johnsen Dahl til Dagbladet. Moren nekter for å ha noe å gjøre med bortføringen, og sier hun var på vei til venner da hun hørte om bortføringen.

• Jentene var da etterlyst internasjonalt. Det var likevel vanskelig for politiet å få sperret alle grenseovergangene, og det er derfor ikke utenkelig at jentene og faren er kommet seg vekk, ifølge politiet.

- Vi har ikke fått sperret grensen, det er veldig vanskelig, men vi har sendt ut varsel til omkringliggende land og til tollmyndighetene, sa Iren Johnsen Dahl onsdag formiddag.

• En venn av jentenes pappa sier nå til VG at han ønsket å ta jentene tilbake fra fosterforeldrene i Kongsvinger. - Han syns det var tungt at han nesten ikke fikk se dem, og ville derfor få dem vekk fra Norge. Han sa at han ville ta dem tilbake fra fosterforeldrene, sier den anonyme vennen, ifølge avisa.

De ubesvarte spørsmålene Tross storstilt etterforskning i over et døgn er det fortsatt en del åpne spørsmål politiet ikke har funnet svar på.

• Hvor er jentene nå? Den mistenkte faren har adresse i Oslo, men en teori er også at jentene er fraktet ut av landet.

• Hva er planen til mistenkte?

• Hva er mors rolle? Hun er siktet i saken, men politiet har ikke gått ut og konkretisert hennes eventuelle innblanding.

• Hvem var de maskerte mennene som kjørte av sted med søstrene?

Politiet ber folk om å ringe inn tips på telefonnummer 62 53 90 00.

MANGE OPPLYSNINGER: Politiet har avhørt nærmere 25 personer i saken. Her er de ved bussholdeplassen der jentene ble bortført fra. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- KAN HA SAMARBEIDET: Politiadvokat Iren Johnsen Dahl forteller at politiet har siktet jentenes mor fordi de tror hun kan ha medvirket til bortføringen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SOMAJA (8); Politiet leter fortsatt intenst etter åtteåringen og hennes lillesøster. Foto: Privat / Politiet
RAJANA (6): Lillesøster Rajana er seks år gammel, og skal sammen med sin storesøster ha blitt bortført av deres pappa tirsdag. Foto: Privat / Politiet
BORTFØRT: På denne holdeplassen i Masterudveien i Austmarka ble jentene bortført. Her får 'politiet beskrivelser fra et vitne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UTENFOR SKOLEN: - Søstrene er blitt veldig godt integrert på skolen, har mange venner og er akkurat som de andre elevene, sier skolens rektor Britt-Marie Paulsson, til venstre, til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SIKTET: Jentenes biologiske far, Mansur Mahashev, er siktet for frihetseberøvelse. Foto: Politiet
HERFRA: Maskerte menn skal ha tatt jentene fra denne bussholdeplassen i Kongsvinger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet