Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Politiet har fått tillatelse til å skyte fra hoftene og ned

NRK-korrespondent i Iran, Sidsel Wold, går med joggesko for å kunne løpe fra politiet.

IRAN: NRKs utenrikskorrespondent i Iran, Sidsel Wold. FOTO: Line Fransson
IRAN: NRKs utenrikskorrespondent i Iran, Sidsel Wold. FOTO: Line Fransson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Dagbladet snakket i kveld med NRKs utsendte i Iran, Sidsel Wold. Hun forteller om en meget amper stemning i hovedstaden Teherans gater.

- I dag var det virkelig harde tak utenfor hotellet hvor de vestlige journalistene bor, sier Wold til Dagbladet.

Hun forteller at det er tre forskjellige politistyrker som operer i Teheran for øyeblikket.

- Noen går rundt med trekøller, og noen er i sivil. Jeg har også sett politi med hjelm med skjold foran, og endel kjører rundt på røde motorsykler slik at de kommer seg fortest mulig fram. Ved Revolusjonsplassen var det mange demonstranter som ble jaget og slått, men det var innmari mye folk som hadde møtt opp til tross for at stemningen er veldig anspent, sier hun.

- Blod overalt
Wold forteller at hun så demonstranter som gang på gang ble jaget bort med tåregass.

- Da jeg skulle gå tilbake på hotellet i dag så jeg en forferdelig slåsskamp hvor det var en mann som hadde fått alle klærne på overkroppen dratt av seg. Han ble nesten lynsjet, og det var blod overalt. Folk i gata mente han hadde drept en jente, men jeg vet ikke om det stemmer, sier hun.

Mannen skal ha vært et medlem av Basij, som er en paramilitær organisasjon i Iran.

«Basijmedlemmene fungerer som paramilitære sikkerhetsstyrker for den indre sikkerheten av Iran mot kriminalitet, narkosmugling og væpnede dissidenter som politioppdrag deriblant for overvåkning av den sivile atferden i befolkningen som skulle overholdt de islamske kodekser og påbud som er en del av Irans lover, skriver Wikipedia.»

- Mange er skeptiske til Basij. Noen sier de er medlemmer for å banke opp folk, og at de gjør det skitne arbeidet som politiet ikke vil røre. Folk hevder det også er mange arabere som er med i Basij, og iranere har et dårlig forhold til arabere. I dag var de i hvert fall overalt i gatene. De står ti og ti sammen og sperrer veier også videre, forteller Wold.

Ifølge Wold er det stor uenighet om hvor mange medlemmer Basij-styrken egentlig består av. Ryktene varierer i alt fra en million medlemmer til 12 millioner medlemmer.

Bruker joggesko og solbriller
Selv har Wold valgt å bevege seg utenfor hotellrommet for å observere hva som skjer i gatene i Teheran.

- Det er masse demonstrasjoner overalt. Byen er i opprør. Jeg vet om mange tidligere demonstranter som ikke turte å bevege seg ute i dag, men jeg gikk rundt i gatene med en iransk venninne, forteller hun.

Iranske myndigheter har bedt alle utenlandske journalister om å levere inn pressekortene sine og forlate Iran så fort som mulig.

Ifølge internasjonale nyhetsbyråer har det iranske kulturdepartementet sendt ut et rundskriv til alle akkrediterte utenlandske journalister der de innstendig blir bedt om å holde seg unna alle arrangementer som ikke er godkjent av departementet, melder NTB.

Selv har Wold tatt et par forhåndsregler før hun går ut på gata.

-Jeg har ikke med meg kamera eller journalistblokk, men går bare rundt og observerer. Jeg passer på at jeg har på meg klær med riktige farger, og jeg bruker joggesko slik at jeg kan løpe fort. Plutselig sprer menneskemengdene seg, og folk løper til alle kanter for å komme seg unna politiet. Også bruker jeg solbriller, slik at ingen kan se at jeg er utlending.

Ifølge et øyevitne Wold har pratet med, har politiet blitt gitt ordre om å skyte på demonstranter fra hofta eller lenger ned.

- Folk roper «ned med diktatoren», «ned med diktatoren», sier hun til Dagbladet.

Blodig
Dagen i dag har vært den blodigste siden opptøyene i Iran startet etter valget 12. juni. Mir Hossein Mousavis tilhengener har daglig demonstrert i Teheran.

Flere personer skal ha blitt skutt og drept etter sammenstøt med politi og sikkerhetsstyrker.

En ung kvinne skal ha blitt skutt og drept av Basij-militsen. Bilder fra Teheran i kveld viser en mann som ligger skutt og drept i gata.

I dag hadde Mousavis tilhengere varslet to demonstrasjoner på Revolusjonsplassen. For å hindre dette hadde myndighetene satt inn flere tusen politifolk, sikkerhetsstyrker, militærpoliti, antiopprørspoliti og Basij-militsen.

Ifølge Sky News skal Mirhossein Mousavis tilhengere ha satt fyr på hovedkvarteret til Mahmoud Ahmadinejad.

Det har også kommet meldinger om at sykehusene i Teheran rapporterer om at de har fått inn hundrevis av sårede etter sammenstøtene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling