MAJORSTUA-DRAPET: - Per nå ingen pågrepet i saken. Vi søker en konkret person. Personene er siktet for drap og ran, sier politiinspektør Grete Lien Metlid. Siden mandag har det foregått et intenst etterforskningsarbeid for å finne ut hvem som sto bak drapet på Heikki Bjørklund Paltto (24) fra Mysen i Østfold i en leilighet i Arbos gate på Majorstua... Vis mer

Svensk mann (20) siktet for Majorstua-drapet

Politiet: Har fått viktig informasjon om siktedes opphold i Norge

Den drapssiktede 20-åringen skal ha oppholdt seg i Norge «i en periode».

Det har snart gått ei uke siden 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto ble drept i en leilighet i Arbos gate på Majorstua i Oslo.

Siden da har politiet jobbet intensivt med å finne gjerningspersonen. Fredag denne uka gikk de ut med bilder fra overvåkningskamera av personen de mener står bak drapet.

Har identifisert siktede

På det tidspunktet kjente politiet ikke identiteten til mannen, men under en pressekonferanse søndag opplyste politiinspektør Grete Lien Metlid at politiet nå søker en konkret person.

Det er en 20 år gammel svensk statsborger fra Uppsala.

- Det viktigste vi kan si nå er at vi leter etter ham og at han ikke er pågrepet. Vi håper han velger å melde seg for politiet, sier Metlid til Dagbladet.

Hun oppfordrer også folk til å melde fra til politiet dersom de ser ham, og sier at de ikke bør foreta seg noe selv.

Dette fordi 20-åringen er kjent av svensk politi fra før. Ifølge Aftonbladet er 20-åringen dømt for blant annet innbrudd og ran, men Metlid ønsker ikke å gå inn i mannens straffehistorikk, utover at «han er kjent for svensk politi».

Kan ha flyktet fra Sverige

Under pressekonferansen fortalte Metlid at politiet går ut fra at 20-åringen er kjent med at de leter etter ham.

- Vi vet jo selvsagt ikke hva han vet, men vi tar høyde for det. Han har ikke vært mulig å finne så langt. Vi mener at han tok seg til Sverige etter drapet og ranet, sier Metlid til Dagbladet.

Politiet utelukker ikke at 20-åringen deretter har tatt seg videre fra Sverige og til andre land.

- Vi må ta høyde for at han ikke er i Sverige, sier Metlid.

20-åringen er derfor etterlyst i hele verden, men Metlid ønsker ikke å si noe om når de har siste sikre observasjon av mannen.

- Vi har fått veldig viktig informasjon siden vi gikk ut med bilde, og det har jo virkelig brakt nye opplysninger og ny informasjon inn i saken, sier Metlid, som også sier at politiet nå har mer informasjon om hva 20-åringen gjorde i Norge.

- Vei vet mer om det ja. Vi mener han bor og er fra Sverige, og at han var her på et besøk. Han var her i en periode. Vi ønsker ikke å være så detaljert på det nå, men vi har fått informasjon og opplysninger om dette.

- Har dere vært i kontakt med noen som har hatt kontakt med ham her i Norge?

- Vi har fått informasjon om han her i Norge som vi ikke hadde før vi gikk ut med bilde på fredag, sier Metlid.

Teori: Økonomi- og vinningsmotiv

20-åringen er altså siktet for både drapet på Heikki Bjørklund Paltto og for et knivran som skjedde i nærheten av Palttos bolig samme dag som han ble funnet drept.

Politiet har så langt opplyst at det ikke er noe som tyder på at den siktede 20-åringen og ofrene hadde noen kjennskap til hverandre. De framstår som tilfeldige ofre.

Den teorien er styrket, opplyser Metlid søndag.

Når det gjelder hva som ligger bak drapet, sier Metlid at hun på nåværende tidspunkt ikke ønsker å gå ut med noe klart motiv.

- Men økonomi- og vinningsmotiv er jo selvfølgelig en av teoriene i denne saken, sier Metlid.

Under søndagens pressekonferanse ga Metlid også uttrykk for at politiet kan komme til å gå ut med navnet på siktede, kanskje allerede i løpet av søndagen.

Stort videomateriale

Politiet har fått inn store mengder tips i saken og sitter også på et omfattende videomateriale.

- Det er overvåkningskameraer mange steder i byen, og videomaterialet i etterforskninga er stort, kanskje et av de største vi har hatt, sa Metlid lørdag.

Drapet på Heikki Bjørklund Paltto settes i sammenheng med et knivran i et garasjeanlegg i Essendrops gate.

Fredag gikk politiet ut med flere bilder av den etterlyste, blant annet ett som ble tatt av ham på Skøyen stasjon klokka 13.16 mandag.

Mannen var da innom Mix-kiosken på stasjonen og handlet, kunne kioskeier Lasse Larsen fortelle Dagbladet fredag.

Politiet har også videobilder fra garasjeanlegget i Essendorps gate, der ranet skjedde samme morgen som drapet. Hvorvidt overvåkningskameraene har fanget opp selve ranet, har ikke Metlid villet svare på.