SØRGENDE: Flere og flere legger ned blomster ved Svelgensund bru ved Turøy. Natt til mandag friga politiet navnet på sju av de omkomne etter ulykken fredag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SØRGENDE: Flere og flere legger ned blomster ved Svelgensund bru ved Turøy. Natt til mandag friga politiet navnet på sju av de omkomne etter ulykken fredag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Politiet har frigitt navn på omkomne i helikopterulykken

Politiet frigir navnene på sju av de 13 omkomne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER / OSLO (Dagbladet): Politiet har frigitt navnene på sju av de 13 omkomne i helikopterulykken ved Turøy utenfor Bergen fredag. 

Navnene blir frigitt i samråd med de pårørende. Seks familier har ikke gitt samtykke til offentliggjøring på nåværende tidspunkt.

Følgende personer omkom i helikopterulykken: Arild Fossedal (Bergen), Ole Magnar Kvamme (Bergen), Otto Mikal Vasstveit (Strand), Behnam Ahmadi (Sandnes), Kjetil Wathne (Bergen), Odd Geir Turøy (Øygarden), Iain Andrew William Stuart (Storbritannia).

Arild Fossedal (43), bosatt i Bergen -  ansatt i Aker Solutions Fossedal er en av tre ansatte fra Aker Solutions som mistet livet i ulykken. I likhet med de andre Aker-ansatte, jobbet han innen forretningsområdet for vedlikehold, modifikasjoner og operasjoner i Norge.

- Arild Fossedal var en rolig person som hadde en herlig sans for humor, skriver Aker om Fossedal.

Arild Fossedal etterlater seg en 17 år gammel sønn, en ekskone og en kjæreste med barn fra et tidligere forhold.

Odd Geir Turøy (54) bosatt i Øygarden - ansatt i Aker Solutions Turøy var en av tre faste ansatte i Aker Solutions som mistet livet i den tragiske helikopterulykken, som skjedde like ved grensen til kommunen han bodde i. Ifølge Bergens Tidende er ulykkesstedet bare noen kilometer fra mannens eget hjem i Øygarden. 

Arild Fossedal (43), bosatt i Bergen -  ansatt i Aker Solutions. Foto: Privat
Arild Fossedal (43), bosatt i Bergen - ansatt i Aker Solutions. Foto: Privat Vis mer

Aker skriver følgende om Turøy i sitt minneord:

«Odd Geir Turøy var ettertraktet på riggene på grunn av sin kompetanse og sterke arbeidsmoral. 54-åringen jobbet som rørlegger på offshore-installasjoner og begynte i selskapet i 1995. De siste årene var han tilordnet Gullfaks. Odd var en ivrig hjortejeger og bobilentusiast. Han hadde også stor lidenskap for matlaging og tok rollen som husets kokk når han var hjemme fra Nordsjøen. Odd etterlater seg kone, tre voksne døtre og barnebarn.»
Behnam Ahmadi (54) fra Sandnes -  ansatt i Halliburton En mann fra Sandnes var blant de fem ansatte i Statoil som ble drept i In Amenas-terroren i Algerie i 2013. Nå rammes sandnesingene av et nytt tragisk dødsfall. 54 år gamle Behnam Ahmadi er den eneste fra Sandnes som mistet livet i fredagens ulykke. 

- Det er klart at dette rammer oss alle. Det er alltid trist når sånne ting skjer, men det rammer først og fremst familien og de pårørende. Det er dem vi tenker på, sier ordfører Stanley Wirak (Ap) i Sandnes til Dagbladet. 

Behnam var aktiv i det lille trossamfunnet Bahá'í i Sandnes og omtales som en god familiefar.

Fungerende ordfører i Sandnes, Tore Andreas Haaland, sier at Behnam Ahmadi var en familiefar som aktivt fulgte opp sine barn.  

- Han var godt likt i nabolaget, og en god familiefar som fulgte opp sin familie og sine barn i idretten og det de holdt på meg, sier Haaland til Dagbladet mandag.

Otto Mikal Vasstveit (54), bosatt i Strand - ansatt i Halliburton Vasstveit var en av to menn fra Strand som mistet livet i ulykken.

Odd Geir Turøy (54) bosatt i Øygarden - ansatt i Aker Solutions. Foto: Privat
Odd Geir Turøy (54) bosatt i Øygarden - ansatt i Aker Solutions. Foto: Privat Vis mer

En kollega av  Otto Mikal Vasstveit, som på nåværende tidspunkt ikke ønsker å sta fram med navn, forteller at 54-åringen var en tungvekter i Halliburton.

- Han var jo en veldig trivelig og sosial kar som skapte god stemning. Han var alltid med på det som skjedde av sosiale ting. Alltid smilende og positiv, sier kollegaen til Dagbladet.

- Han var en av de mest erfarne når det gjaldt brønnservice og det vi driver med. Han var en tungvekter på vår avdeling, og en faglig ressurs som bidro med å hjelpe de yngre, sier kollegaen, som forteller at helga har vært tung for de som kjente Vasstveit.

- Når man får høre at folk man kjenner har mistet livet i en helikopterulykke er det veldig trist, sier kollegaen. Han sier at mange oljearbeidere nå tenker på farene ved å jobbe i Nordsjøen.

Strand kommune med 12 000 innbyggere, er kommunen i landet med nest høyest andel av oljearbeidere i forhold til folketall. 

Behnam Ahmadi (54) fra Sandnes -  ansatt i Halliburton. Foto: Privat
Behnam Ahmadi (54) fra Sandnes - ansatt i Halliburton. Foto: Privat Vis mer

- Folk her har vært preget at det som har skjedd siden det ble bekreftet i går ettermiddag at to herfra er omkommet.  Allerede da ulykken ble kjent begynte folk å snakke om det kunne være noen de kjente, sier ordfører i Strand kommune, Irene Heng Lauvsnes (H), til Dagbladet.

- Alle vet hvem alle er, og minnene etter «Alexander L. Kielland»-ulykken sitter i. Da ble også Strand hardt rammet, sier ordføreren.

Hun sa til Dagbladet i går at det nå er familien som eier sorgen og at kommunen vil være der for dem dersom de ønsker støtte.

Kjetil Wathne (51), bosatt i Bergen - ansatt i Karsten Moholt AS Har jobbet for Karsten Moholt i seks år. Da ulykken skjedde, var han  innleid for Aker Solutions, som igjen jobbet på oppdrag for Statoil. 

Hans tidligere sjef, Linn Cecilie Moholt, har tidligere opplyst til Dagbladet at mannen hadde samboer og fire barn. Ett av dem deltok på minnestunden bedriften avholdt for mannen i kjølvannet av ulykken.  

Moholt vil huske 51-åringen som respektert og faglig dyktig.   

Otto Mikal Vasstveit (54), bosatt i Strand - ansatt i Halliburton. Foto: Privat
Otto Mikal Vasstveit (54), bosatt i Strand - ansatt i Halliburton. Foto: Privat Vis mer

- Vi er en liten bedrift og er tett på hverandre. Han kommer til å bli dypt savnet, sier hun til Dagbladet. 

- Kjetil var utdannet mekaniker. Han var meget dyktig på opprettingsjobber og var en ressursperson når det gjaldt arbeid med store synkronmaskiner, blant annet på Melkøya, og på offshore-installasjoner, heter det i en pressemelding fra Karsten Moholt AS.
 
Selskapet opplyser at 51-åringen var en ivrig Liverpool-supporter, som jevnlig reiste til England for å følge favorittlaget sitt.

Ole Magnar Kvamme (60), bosatt i Bergen - ansatt i Statoil 60-åringen er den eneste av de tretten om bord på flyet som var ansatt i Statoil. De to pilotene som mistet livet jobbet for CHC, mens de ansatte i de øvrige selskapene var på plattformen på oppdrag for den norske oljegiganten.  

Iain Andrew William Stuart (41) - ansatt i Halliburton Tobarnsfaren fra Aberdeenshire i Skottland var blant de som omkom i ulykken fredag, opplyser britiske myndigheter overfor Dagbladet.

Stuart var ansatt i selskapet Halliburton, og var på vei hjem fra Gullfaks-feltet da Super Puma-helikopteret styrtet ved Turøy i Hordaland fylke. Han etterlater seg kone og to barn.

Stuarts etterlatte har sendt en uttalelse gjennom den britiske ambassaden i Oslo.

- Vi, som familie, er knust over tapet av Iain i fredagens tragiske helikopterstyrt i Norge. Iain var en kjærlig ektemann og hengiven far til sine to barn, og som familie er vi knust. Han var en omsorgsfull sønn, bror, onkel og venn for mange. Vi setter pris på alle støtteerklæringer og fine tanker. Vi ber nå om fred på dette vanskelige og triste tidspunktet, for at vi kan sørge og ta innover oss tapet, skriver familien. 

Kjetil Wathne (51), bosatt i Bergen - ansatt i Karsten Moholt AS. Foto: Privat
Kjetil Wathne (51), bosatt i Bergen - ansatt i Karsten Moholt AS. Foto: Privat Vis mer

Ifølge skotske Daily Record hadde Stuart og kona vært kjærester siden ungdomstiden. Avisa skriver at mannens far er på vei til Norge for å identifisere sønnen, skriver NTB. 

Michele Vimercati (44) - ansatt i CHC Helikopterservice Den italienske piloten Michele Vimercati (44) omkom i den tragiske helikopterstyrten. Det opplyser den italienske ambassaden til Dagbladet.

Vimercati styrte sammen med en norsk kollega helikopteret som var på vei fra Gullfaks i Nordsjøen til Flesland, da helikopteret styrtet.

Italieneren var bosatt i Bergen, og kom til Norge etter å ha fått pilotutdannelse i det italienske luftforsvaret, ifølge nettavisa Milanotoday.

- Han var en fantastisk mann, og en utrolig dyktig flyger. Han var en av de mest profesjonelle jeg kjente og har jobbet med, sier en kollega av Vimercati til Dagbladet.

- Han var veldig inspirerende og hadde alltid en kommentar på lur som fikk deg til å le, fortsetter pilotkollegaen.

Ole Magnar Kvamme (60), bosatt i Bergen - ansatt i Statoil. Foto: Privat
Ole Magnar Kvamme (60), bosatt i Bergen - ansatt i Statoil. Foto: Privat Vis mer

I Norge hadde Vimercati gått igjennom Luftfartsverkets kurs for å bli kontrollant, som vil si at Luftfartsverket hadde gitt ham ansvar for å avgjøre om andre piloter var skikket til å fly, et ansvar som kun gis til svært erfarne piloter, skriver NTB.

Seks familier har ikke gitt samtykke til offentliggjøring på nåværende tidspunkt: 

Mann (50), bosatt i Strand - ansatt i Halliburton Den 50 år gamle mannen og Otto Mikal Vasstveit (begge fra Strand), mistet livet i ulykken. Kommunen med 12 000 innbyggere er kommunen i landet med nest høyest andel av oljearbeidere i forhold til folketall.

- Folk her har vært preget at det som har skjedd siden det ble bekreftet i går ettermiddag at to herfra er omkommet.  Allerede da ulykken ble kjent begynte folk å snakke om det kunne være noen de kjente, sier ordfører i Strand kommune, Irene Heng Lauvsnes (H), til Dagbladet.

Mann 57, bosatt i Sund - ansatt i Aker Solutions Sund er en liten kommune med drøyt 7000 innbyggere, og dødsfallet preger kommunen. 

Fungerende ordfører Nils Kåre Skoge (H) kjente den omkomne personlig, men vil ikke beskrive mannen nærmere før politiet eventuelt går ut med navnet hans. 

Mannen etterlater seg familie i Sund, som Skoge er opptatt av å verne. 

Iain Andrew William Stuart (41) - ansatt i Halliburton. Foto Privat
Iain Andrew William Stuart (41) - ansatt i Halliburton. Foto Privat Vis mer

- Det er tungt for en kommune å miste en innbygger. Men for pårørende som har mistet både mann og far og bestefar, er det selvfølgelig verst, sier Skoge til Bergens Tidende.

I likhet med de andre Aker-ansatte, jobbet 57-åringen innen forretningsområdet for vedlikehold, modifikasjoner og operasjoner i Norge.

Mann (35), bosatt i Os -  ansatt i Welltec Norway 35-åringen jobbet for Welltec på oppdrag fra Statoil, og er en av de elleve som omtales som passasjerer på ulykkeshelikopteret. 

Os-ordfører Terje Søviknes (Frp) kjente ham ikke personlig, men visste av mannen. Han sier kommunen er preget av dødsfallet, som skjedde bare dager etter at osingene ble rystet av et drap. 

Han vil ikke si om mannen etterlater seg nær familie, men opplyser at kommunen har full kriseberedskap etter ulykken.

Lørdag ble det arrangert minnemarkering med ett minutts stillhet i forbindelse med et arrangement i kommunen, både på grunn av ulykken og drapet noen dager i forveien.   

Den italienske piloten Michele Vimercati omkom i helikopterstyrten fredag. Foto Privat
Den italienske piloten Michele Vimercati omkom i helikopterstyrten fredag. Foto Privat Vis mer

- Dette rammer mange, og langt flere enn de aller nærmeste. Blant annet har vi også folk som har vært med som redningsmannskap som er fra kommunen, sier Søviknes om ulykken. 

Kvinne (32), bosatt i Bergen - ansatt i Schlumberger 32-åringen er den eneste kvinnen blant de omkomne, og den eneste ansatte i det franske selskapet som satt i helikopteret da det styrtet. 

Mann (57) bosatt i Bergen - ansatt i CHC Helikopterservice 57-åringen er den andre av de to pilotene som døde i ulykken, og hadde sammen med italienske Michele Vimercati  jobben med å manøvrere ulykkeshelikopteret, som eies av CHC. 

Han beskrives som en erfaren pilot. 

- Det jeg kan si er at de var to svært gode kolleger, som begge er erfarne piloter. Spesielt han ene har jeg hatt mye kontakt med. Vi kommer til å savne dem begge, sa administrerende direktør Arne Roland til Dagbladet i går.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram