POLITIADVOKAT: Politiadvokat Julie Dalsveen ved Vestoppland politidistrikt i Gjøvik forteller at politiet - etter å ha gjennomgått materiale i lærerens bopel - har identifisert 108 personer de tror vil få status som fornærmet i saken. De fornærmede er fra 40 ulike kommuner og 15 av landets politidistrikt. - Dette er en svært omfattende sak, sier Dalsveen til Dagbladet. Foto: Politiet
POLITIADVOKAT: Politiadvokat Julie Dalsveen ved Vestoppland politidistrikt i Gjøvik forteller at politiet - etter å ha gjennomgått materiale i lærerens bopel - har identifisert 108 personer de tror vil få status som fornærmet i saken. De fornærmede er fra 40 ulike kommuner og 15 av landets politidistrikt. - Dette er en svært omfattende sak, sier Dalsveen til Dagbladet. Foto: PolitietVis mer

Politiet har identifisert 108 barn de mener læreren forgrep seg seksuelt på

Siktet for overgrep via internett mot barn i 40 av landets kommuner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen i 40-åra, som har jobbet som lærer, ble pågrepet i oktober i fjor. Vestoppland politidistrikt fant da et omfattende beslag av ulovlig materiale i mannens bopel.

Etter å ha gjennomgått dette beslaget har politiet nå identifisert 108 personer, som trolig alle vil få status som fornærmede i straffesaken.

-  For vårt politidistrikt er dette en av de mest alvorlige sedelighetssakene vi har etterforsket. Den strekker seg over cirka 15 politidistrikt og 40 kommuner, sier politiadvokat Julie Dalsveen ved Vestoppland politidistrikt i Gjøvik til Dagbladet.

Det var Aftenposten som omtalte denne saken først i dag.

Seksuell omgang Politiet mener mannen har forgrepet seg på barna, hovedsakelig via internett, over en periode på ti år.

- På gjerningstidspunktet var de fornærmede fra 9 til 16 år gamle, og det er både gutter og jenter blant dem, sier politiadvokat Dalsveen til Dagbladet.

Mannen er siktet etter straffelovens § 200, tredje ledd, under særdeles skjærpende omstendigheter.

- Vi mener han har forledet barna til å utvise seksuell atferd. Typisk for det er å få barna til å kle av seg eller gjøre seksuelle handlinger, forklarer politiadvokaten.

Jobb i grunnskolen Mannen er også siktet for å ha produsert fremstillinger som seksualiserer eller viser overgrep mot barn, seksuell omgang med to mindreårige, samt misbruk av sin stilling.

I tillegg til at han har jobbet som lærer i grunnskolen, har mannen også vært dirigent i et korps.

Han har sittet varetekstfengslet siden oktober i fjor.

- Han har delvis erkjent det han er siktet for, men jeg ønsker ikke gå i detalj på hva, sier Dalsveen.

Skype og MSN Politiet mener mannen har møtt sine unge ofre via nett - hovedsakelig via Skype og MSN - og at han har utgitt seg for å være på sine ofres alder. Deretter har han forledet dem seksuelt.

Han ble avslørt etter at en mor på Nord-Vestlandet så datteren lett påkledt foran datamaskinen og webkamera. Hun skjønte at datteren var i kontakt med noen på nettet og anmeldte saken. Da politiet forsto at personen i den andre enden var en mann, ble det iverksatt full etterforskning.

Siden mannen er bosatt i Vestoppland politidistrikt ble saken overført dit.

Kripos bidrar nå i etterforskningen. Politiadvokat Dalsveen forteller at mye fortsatt gjenstår. Blant annet må det gjennomføres dommeravhør av de fornærmede barna som fremdeles er under 16 år.

- Vi tar sikte på å avslutte etterforskningen til høsten, sier hun.

- Vil medvirke Den siktede mannen har erkjent de faktiske forhold i siktelsen når det gjelder internettkontakten med barna. Det opplyser hans advokat Per Espen Eid overfor Aftenposten.

- Han erkjenner også det faktiske når det gjelder seksuell omgang med to barn som ifølge siktelsen skal ha vært under 16 år. Men han mener at de var over 16, sier forsvarer Per Espen Eid til avisa.

Forsvareren sier at klienten ønsker å medvirke til full oppklaring av saken, men at han er sterkt svekket helsemessig, både fysisk og psykisk.

- Han får ikke den oppfølging han trenger i fengselet, og jeg har klaget manglende helsemessig oppfølging inn for fylkeslegen, sier advokat Eid.