Liket i Smutthullet

Politiet har identifisert det ukjente liket fra Smutthullet

Fingeravtrykk fra avkuttet hånd ble avgjørende for å bekrefte identiteten.

DETALJENE: Dagbladet fikk bli med politiets krimteknikere Trond Høydal og Espen Berger under obduksjonen av det ukjente liket som ble funnet i Smutthullet i Barentshavet. Hver minste detalj blir undersøkt, avfotografert og katalogisert i håp om at klær og eiendeler skal avslør spor som kan lede til en positiv identifisering av den avdøde. Video: Øi... Vis mer

- Vi kan nå bekrefte at vi har identifisert det ukjente liket, sier Ståle Luther, seksjonsleder for etterforskning i Troms politidistrikt, til Dagbladet.

Tirsdag bekreftet politiet at de hadde hentet ut likets DNA-profil. Men det var likets fingeravtrykk som ble avgjørende.

- Liket ble identifisert ved hjelp fingeravtrykk. De fikk vi tilgang til ved hjelp av Kripos, forteller Luther. Han bekrefter at det er snakk om en utenlandsk statsborger.

- Vi har ennå ikke kommet i kontakt med pårørende, og vil derfor ikke kommentere navn ennå, sier Luther.

Smutthullet

62 400 kvadratkilometer stort internasjonalt farvann i Barentshavet som grenser til norsk og russisk økonomisk sone samt fiskevernsonen ved Svalbard.

LONGYEAR-

BYEN

Svalbard

Funnstedet

N 75 29 E 39 04:

Langt inne på russisk del av Smutthullet.

Russisk del

Bjørnøya

Norsk

del

Avstand fra funnstedet:

Båtsfjord: 62 mil

Longyearbyen: 65 mil

 

Norske-

havet

Barents-

havet

BÅTSFJORD

Alta

Tromsø

20©19

Murmansk

GRAFIKK

Smutthullet

62 400 kvadratkilometer stort internasjonalt farvann i Barentshavet som grenser til norsk og russisk økonomisk sone samt fiskevernsonen ved Svalbard.

LONGYEARBYEN

Svalbard

Russisk del

Funnstedet

N 75 29 E 39 04: langt inne på russisk del av Smutthullet.

Norsk

del

Bjørnøya

Avstand fra funnstedet:

Båtsfjord: 62 mil

Longyearbyen: 65 mil

 

Norske-

havet

Barents-

havet

BÅTSFJORD

Alta

20©19

Tromsø

Murmansk

GRAFIKK

FUNNSTED: 21. april 2016 forsvant en da 27-28 år gammel russisk fisker over bord fra den latviske snøkrabbebåten «Memele». Torsdag fikk «M/S Remøy» et lik i trålen, bare rundt 1,7 km unna stedet han falt over bord. Kart: Kjell Erik Berg og Ola Strømman. Vis mer

Fant lik

4. april i år fikk reketråleren «Remøy» en uhyggelig overraskelse da mannskapet hentet opp trålen fra 240 meters dyp i Smutthullet i Barentshavet.

Det så først ut som om en gammel oljehyre noen hadde kastet på havet, men ved nærmere ettersyn viste det seg at arbeidstøyet inneholdt et lik.

Da lukten spredte seg på dekk, forsto de norske sjøfolka at den avdøde hadde ligget lenge under vann.

Liket ble fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø der politiets krimteknikerne og sykehusets rettsmedisinere startet obduksjonen og jobben med å finne identiteten til den avdøde. Det lange oppholdet under vann gjorde jobben utfordrende og krevende.

Sakte ble klærne fjernet og lommer og sømmer sjekket for spor.

Den avdøde hadde på seg en oransje oljebukse og jakke, et knivbelte og en rød redningsvest slik også snøkrabbefiskere har.

Kartlagt dødsfall

Da liket ble funnet hadde Dagbladet i lengre tid skrevet om de forferdelige arbeidsforholdene om bord på utenlandske fiskebåter som har fisket snøkrabber i Barentshavet utenfor Norge.

Dagbladet kartla alle dødsulykker på snøkrabbeskipene og i Barentshavet fra 2013 og fram til oppunder jul 2018. Seks av dem var knyttet til snøkrabbefisket. Av dem skjedde to ved Smutthullet, uten at de omkomne ble funnet.

Med mindre likfunnet 4. april skulle være en ulykke som ikke er registrert hos norske myndigheter, peker mye mot dødsulykken på det latviske snøkrabbeskipet «Memele» i 2016.

Politiet bekrefter også at dette er en av de ulykkene de nå ser på.