Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet har ingen oversikt over passjuks

Men minst 30 000 pass ble meldt mistet eller stjålet i Norge i fjor.

INGEN OVERSIKT: Over 30 000 pass ble meldt mistet eller stjålet i Norge i fjor, men datakluss og svak rapportering gjør at det er vanskelig å ha oversikt over omfanget.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
INGEN OVERSIKT: Over 30 000 pass ble meldt mistet eller stjålet i Norge i fjor, men datakluss og svak rapportering gjør at det er vanskelig å ha oversikt over omfanget. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 30 000 pass ble meldt mistet eller stjålet i Norge i fjor, men datakluss og svak rapportering gjør at det er vanskelig å ha oversikt over omfanget.

Ifølge Aftenposten vet ikke norsk politi hvor mange norske pass som beslaglegges på utenlandske flyplasser etter at de er forsøkt misbrukt. Det er heller ingen som har ansvaret for å registrere opplysningene de gangene politiet får beskjed fra utenlandsk grensepoliti.

- Dette er ikke godt nok. Vi trenger en innberetning som gjør det mulig å tallfeste misbruk av norske pass, sier statssekretær Hans J. Røsjorde (Frp) i Justisdepartementet.

Omfanget av passjukset er det vanskelig å ha oversikt over på grunn av datakluss og mangelfull rapportering.

- Når jeg går inn i straffesaksbasen og forsøker å finne omfanget av ID-misbruk på norsk jord, får jeg opp falske resepter, falske bilskilter og passmisbruk om hverandre. Vi har utfordringer med både registrering og rapporteringsrutiner, sier rådgiver Ingunn Nesheim ved Nasjonalt ID-senter til Aftenposten.

Hun sier dette betyr at man ikke har fullstendig oversikt over omfanget, hvilke nasjonaliteter som oftest er innblandet, og hvor politiet eventuelt bør sette inn innsatsen.

Ifølge Aftenposten er politiet selv en stor synder.

Hele 11 av 27 politidistrikter, blant annet Oslo, droppet i fjor å sende inn sine funn fra sjekk av folks papirer til Politiets utlendingsenhet.

(NTB)