HØYREEKSTREME: Her er et av flere bilder SOS Rasisme har anskaffet Dagbladet fra nazistmiljøets lukkede Facebook-gruppe. Alle foto: Faksimile fra Facebook
HØYREEKSTREME: Her er et av flere bilder SOS Rasisme har anskaffet Dagbladet fra nazistmiljøets lukkede Facebook-gruppe. Alle foto: Faksimile fra FacebookVis mer

Politiet har kartlagt omfattende nazistmiljø i Kristiansand

80 ungdommer tilknyttet høyreekstremt miljø, opplyser politiet. SOS Rasisme krever handling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): 80 ungdommer er er kartlagt i et høyreekstremt miljø i Kristiansand, opplyser politistasjonssjef Ole Hortemo.

Ifølge Fædrelandsvennen orienterte Hortemo formannskapet i Kristiansand kommune i dag om ungdomskriminalitet. Politiet kjenner navn og adresse til de 80 som skal være tilknytttet miljøet.

Voldelig- Vi bruker mye tid på dette. Halvparten av de involverte er under 18 år. De som er over 18 er mer ideologisk engasjert, mens de under er mer preget av rus og vold, ifølge Hortemo.

Åtte av de skal være jenter. Ifølge politiet er disse kjærester med guttene i miljøet og at de derfor er med.

SOS Rasisme ser svært alvorlig på opplysningene, men understreker at de slett ikke er ukjente med det politiet nå forteller.

- Det er klart at dette er et veldig alvorlig problem for Kristiansand. Vi vet at miljøet er preget av vold og at det er voksne ledertyper som drar med seg ungdommer helt ned i 14-årsalderen, sier Sondre Sæbjørnsen, regionsansvarlig for Agderfylkene, til Dagbladet.

OMFATTENDE MILJØ: Her er noen av de 80 ungdommene som er kartlagt i et høyreekstremt miljø i Kristiansand. Under bildet står det "Some of the skins !!".
OMFATTENDE MILJØ: Her er noen av de 80 ungdommene som er kartlagt i et høyreekstremt miljø i Kristiansand. Under bildet står det "Some of the skins !!". Vis mer

- Lederne er voksne mennesker som er rester av nazimiljøet som tidligere holdt til i Kristiansand.

Ifølge Sæbjørnsen driver grupperingen med aktivt salg av narkotika.

Hyller HitlerHan forteller at de bruker sosiale nettverk som Facebook og Nettby til å promotere for seg selv. Der hylles Hitler og bruker begrepet 1488(14 står for to nazistiske vers bestående av 14 ord, mens 88 illustrerer bokstavene H i alfabetet, som igjen blir til Hail Hitler) aktivt.

Politistasjonssjef Ole Hortemo i Kristiansand forteller at de teller personene utfra registreringer i nettgrupper.

- Miljøene er preget av rasistisk symbolbruk, vold og rus. Mange av guttene er voldelige, sier han.

Sondre Sæbjørnsen i SOS Rasisme mener det hele vitner om at det finnes rasistiske holdninger bredt i befolkningen.

VOLDELIGE: - Miljøene er preget av rasistisk symbolbruk, vold og rus. Mange av guttene er voldelige, sier politistasjonssjef Ole Hortemo.
VOLDELIGE: - Miljøene er preget av rasistisk symbolbruk, vold og rus. Mange av guttene er voldelige, sier politistasjonssjef Ole Hortemo. Vis mer

- Det er veldig farlig å la dette få grobunn og fotfeste. Det må rykkes opp med rota. Det som trengt for å bekjempe dette er å bekjempe rasisme generelt. Nazisitiske miljø er ikke isolert. Man blir ikke nazist uten å være rasist og man blir ikke rasist uten at det finnes rasistiske holdninger i samfunnet.

Han krever nå bred mobilisering mot utviklingen.

Spesielt for Kristiansand- Det er ikke første gang det har vært nazistiske miljø i Kristiansand. Flere ganger har barnevern og politiet bekjempet dette, men vi er nødt til å få bukt med rasismen ellers i samfunnet, sier Sæbjørnsen.

Han påpeker at voldsnazistiske miljøer er sjeldne i Norge, og at det har vært mange oppgjør mot disse etter andre verdenskrig.

- Vi hadde en periode på spesielt 1990-tallet, så ble det tatt en krafitg oppgjør mde dette. Men nazimiljø er på fremmars i Danmark, Sverige og Russland. Der er det et nasjonalt problem. I Norge kjenner vi ikke til lignende, bortsett fra i Kristiansand. Den må bekjempes.

KARTLA NAZISTMILJØ: Politiet i Kristiansand. - Vi bruker mye tid på dette. Halvparten av de involverte er under 18 år. De som er over 18 er mer ideologisk engasjert, mens de under er mer preget av rus og vold, sier politistasjonssjef Ole Hortemo. (ARKIVFOTO)
KARTLA NAZISTMILJØ: Politiet i Kristiansand. - Vi bruker mye tid på dette. Halvparten av de involverte er under 18 år. De som er over 18 er mer ideologisk engasjert, mens de under er mer preget av rus og vold, sier politistasjonssjef Ole Hortemo. (ARKIVFOTO) Vis mer