Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet har kriseplaner klare før operaåpningen

Konger og dronninger, fire regjeringssjefer og verdens største oljeselskap på gjestelista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det foreligger ifølge politiet ingen konkrete terrortrusler eller andre spesielt bekymringsverdige opplysninger i forkant av lørdagens store åpning av operaen i Bjørvika.

Men VIP-gjestelista i seg selv og det internasjonale fokuset på Norges nye praktbygg gjør at et massivt synlig politioppbud og en rekke andre skjulte sikkerhetstiltak vil være på plass i kveld.

Et kobbel av bevæpnede livvakter og den terrortrente Beredskapstroppen er trolig en del av det omfattende sikkerhetspplegget.

- Dette er gjester på et nivå som generelt medfører en del tiltak, samtidig som vi ser at manges øyne er rettet mot denne åpningen, sier politiinspektør Johan Fredriksen til Dagbladet.no.

Han er leder for Fellesoperativ seksjon ved Oslo politidistrikt og har ansvaret for helheten til sikkerhetstiltakene.

- Kjent med bygget

- Operaåpningen er et enkeltstående tilfelle som er vanskelig å sammenligne med noe annet. Politiets tilnærming skjer ut fra en totalvurdering av trusselbildet i Norge, etterretningsopplysninger og de utfordringer som følger av objektets plassering og deltagernes posisjoner, sier Fredriksen.

Han kan av åpenbare årsaker ikke gå inn på detaljer i tiltakene, men bekrefter at politiets eksperter har fulgt ferdigstillingen av operabygget på nært hold, og mener sikkerheten rundt det aller første arrangementet i det nye bygget er godt planlagt.

PASSES PÅ I KVELD: Det blir slått jernring rundt operaen når bygget åpner i kveld. Foto: Kyrre Lien/SCANPIX
PASSES PÅ I KVELD: Det blir slått jernring rundt operaen når bygget åpner i kveld. Foto: Kyrre Lien/SCANPIX Vis mer

- Bygget som sådan er et objekt vi har gjort oss kjent med. Vi har et eget planverk for operaen, bekrefter politiinspektøren.

PST involvert

Sammensetningen av gjestelista skaper svært ulike scenarier knyttet til sikkerheten.

I tillegg til de mange statslederne, kongelige, kulturkjendisene og næringslivslederne, må politiet blant annet forholde seg til at toppsjefen for verdens største oljeselskap, Saudi Aremco, skal være i bygningen og at Per Edgar Kokkvold, som lever under terrortrusler fra islamske ekstremister, er på plass.

Etter det Dagbladet.no får opplyst har også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gjort sine tiltak rundt selve åpningsarrangementet.

Selv om det er ventet at både Angela Merkel og representantene fra de svenske og danske kongehusene har med seg sine egne spesialtrente livvakter, vil PST normalt trå inn og foreta en vurdering av trusselbildet rundt hver enkelt av de besøkende fra utlandet.

I utgangspunktet har statsministeren og den norske kongefamilien sine egne livvakter fra henholdsvis PSTs livvakttjeneste og Den kongelige politieskorte ved Oslo politidistrikt.

Samtidig har disse to spesialgruppene trolig også en rolle i forhold til Stoltenbergs statsleder-gjester og de utenlandske kongelige.

image: Politiet har kriseplaner klare før operaåpningen

- Vi må ta sikkerhetshensyn man verken kan ta lett på eller hause opp. Dette framstår i utgangspunktet som en positiv hendelse, understreker Fredriksen i politiet.

Sikkerheten stopper ikke festen 

Informasjonssjef for Den Norske Opera & Ballett, Sverre Gunnar Haga, har tillit til at sikkerhetsopplegget er godt ivaretatt.

- Vi har forståelse for at det er store sikkerhetstiltak knyttet til dette arrangementet. Vi har kontinuerlig dialog med politiet og har kommet fram til gode løsninger vi er tilfreds med, sier Haga til Dagbladet.no.

Som kjent er operaen et spesielt hus.

- Det er veldig mange innganger til huset. Det er delt opp i publikum - og produksjonsområder, slik at sikkerhet er noe vi må forholde oss til i tiden fremover også. Vi har gode planer for å ivareta sikkerheten til operaen, sier informasjonssjefen.

Og med et stort sikkerhetsoppbud rundt Norges nye perle til tross:

- Sikkerheten vil garantert ikke sette en stopper for festen! sier Haga.

TERRORTRUET: Et bilde av generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund holdes opp av ekstreme islamister i Khartoum i Sudan. I dag er Kokkvold på plass i Operaen.
KOMMER: Forbundskansler i Tyskland, Angela Merkel.
KOMMER: Administrerende direktør Abdullah S. Jum\'ah i oljeselskapet Saudi Aremco.
KOMMER: Kronprinsesse Victoria av Sverige.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media