Politiet har mottatt tips om etterlyst bil

Politiet etterlyser en stjålet varebil som inneholder en beholder med stoffet cyanid.

STJÅLET: Politiet etterlyser denne varebilen som inneholder en beholder med stoffet cyanid. Foto: Privat
STJÅLET: Politiet etterlyser denne varebilen som inneholder en beholder med stoffet cyanid. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Har du tips i saken? Ring 2400 0000 eller send e-post til 2400@db.no.

Politiet jakter på en varebil som blant annet fraktet en beholder med det svært giftige stoffet cyanid. Bilen ble stjålet fra Lørenskog stasjon onsdag denne uka. Siden har alarmen gått hos Politidirektoratet, Kripos, PST, justisdepartementet og helsemyndighetene.

- Lasten inneholder medikamenter til sykehus i Norge, inkludert en beholder med det svært giftige stoffet cyanid, skriver Øst politidistrikt i en pressemelding lørdag.

Lørdag kveld opplyser politiet at de har mottatt flere tips i saken i løpet av dagen, og at noen av dem følges opp videre. De vil imidlertid ikke gå nærmere på innholdet i tipsene, eller hvem de har kommet fra.

Politiet har foreløpig ikke inngått samarbeid med utenlandsk politi i forbindelse med saken, men sier at de vil ta kontakt ved behov.

- Vi er klar over at det er en fare for at bilen kan ha blitt fraktet utenlands, så vi er åpen for å samarbeide med utenlandsk politi om vi blir gjort oppmerksom på informasjon som indikerer det, sier politiadvokat i Øst politidistrikt, Berit Brekke Risbakken, til Dagbladet.

- Har det kommer fram opplysninger i avhør som kan hjelpe dere?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Risbakken.

- En taktisk vurdering

Politiet ble varslet om tyveriet ved 21.30-tida onsdag, da eieren oppdaget at bilen ikke lenger sto parkert ved Lørenskog stasjon. Politiet antar at bilen ble stjålet mellom klokka 19.30 og 21.30.

Det var imidlertid først på fredag at politiet ble oppmerksomme på at det var en mengde av det svært farlige stoffet i bilen. Først lørdag ettermiddag opplyste politiet offentligheten om saken.

- Er det noen grunn til at dere har ventet til lørdag med å opplyse om saken?

- Det er en taktisk vurdering som er tatt basert på hvilket tidspunkt man ønsker å gå ut med saken, sier politiadvokat i Øst politidistrikt, Berit Brekke Risbakken, til Dagbladet, uten at hun ønsker å si noe mer om vurderingen som lå bak.

Politiet opplyser i pressemeldingen at de har satt inn store etterforskingsressurser for å finne bilen. Det er også foretatt avhør av bileier og sjåfør, og de jobber med å innhente videoovervåking.

STJÅLET: Varebilen som er stjålet. Foto: Privat
STJÅLET: Varebilen som er stjålet. Foto: Privat Vis mer

- Hold avstand!

Varebilen politiet jakter er en Mercedes Sprinter 2018-modell med registreringsnummer CV 88344.

De ber folk varsle politiets nødnummer 112 umiddelbart om de observerer bilen.

Politiet skriver at bilen er sølvfarget og at det den ikke har noen merker. Ryggekameraet skal være skadd, det samme gjelder en refleks på venstre side bak. Bilen eies av et budfirma som holder til på Romerike.

- Publikum må ikke nærme seg bilen, men holde god avstand, til nødetatene har foretatt nødvendig sikring.

Cyaniden befinner seg i en liten plastbeholder og det er usikkert om den er merket. De utelukker ikke at lasten har blitt dumpet.

- Ikke noe som tilsier terrorplanlegging

Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST, sier til Dagbladet at trusselbildet ikke er justert som følge av tyveriet.

- Det er ikke noe kunnskap vi sitter på som tilsier at dette tyveriet kan knyttes til terrorplanlegging, sier Bernsen.

- Hvis man ser på modus til terrorister de siste åra, så er det først og fremst snakk om angrep med enkle midler, som kniv og skytevåpen, ikke angrep med bruk av kjemiske våpen. I så måte er heller ikke trusselbildet endret foreløpig, sier Bernsen.

- Er dette vurderinger som kan endres fortløpende?

- Vi ble varslet om saken, og det er klart at vi gjør våre undersøkelser på bakgrunn av det. Den foreløpige konklusjonen er at dette ikke kan knyttes til terrorplanlegging. Øst politiditstrikt holder i etterforskningen. Vi har tett kontakt med dem, og bidrar i etterforskningen dersom vi skulle sitte på relevant informasjon, sier han.

Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Usikkert hvorfor bilen ble stjålet

Videre opplyser politiet at etterforskningen så langt ikke har frembrakt holdepunkter for at hendelsen handler om noe annet enn et bilbrukstyveri, men de utelukker heller ikke andre årsaker.

Risbakken sier at de ikke har noen informasjon som tilsier at bilen befinner seg i utlandet.

Fagspesialist ved Codan Forsikring, Nils Kristian Brekke, forteller til Dagbladet at de har sett flere tilfeller av at denne typen biler har blitt stjålet det siste året, og han vurderer det som en populær bil i utlandet.

- Typisk for tyverier av så nye biler er at de fraktes til utlandet. Denne modellen er ettertraktet i andre land, som for eksempel i landene i Baltikum, sier Brekke.

Ettersom mange nye biler har sporingssystem, er det også vanlig blant biltyver å finne et sted bilen kan stå i ro i noen dager.

- Dette gjøres for å sjekke om det er noen som følger med på den.

Profesjonelle tyver kan også ta i bruk «jammere» for å hindre at biler med et slikt system skal bli funnet.

«Uhyre farlig»

Politiadvokaten sier til Dagbladet at stoffet cyanid er svært farlig.

- Det er et svært giftig stoff så man skal være forsiktig i omgangen med det.

Dagbladet har vært i kontakt med avdelingsleder ved Oslo universitetssykehus, Finn E.S. Levy.

Han har skrevet en artikkel i Store medisinske leksikon hvor cyanider og blåsyre beskrives som «uhyre farlig».

«Cyanider og blåsyre er uhyre farlige gifter fordi de virker så raskt: Bevisstløshet kan inntre i løpet av sekunder. De virker ved å beslaglegge et av cellens åndedrettsenzymer, slik at organismen ikke kan utnytte oksygen fra blodet. Dødsårsaken er en slags indre kvelning», står det i artikkelen.

Politidirektoratet, Kripos, PST og helsemyndighetene er varslet om saken.

Dagbladet følger saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer