Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet har navngitt ham. Dette er Paris-skytteren

Ifølge franske myndigheter har han ingen åpenbar link til radikal islamisme. 

PEKES UT: 39 år gamle Karim Cheurf pekes ut som mannen bak gårsdagens angrep i Paris. Foto: AP
PEKES UT: 39 år gamle Karim Cheurf pekes ut som mannen bak gårsdagens angrep i Paris. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fransk påtalemyndighet har nå bekreftet at gjerningspersonen i skyteepisoden på Champs-Elysées torsdag kveld er Karim Chaurfi, en 39 år gammel mann fra en forstad til Paris.

Ifølge Francois Molins, talsmann for påtalemyndigheten, brukte Chaurfi en Kalashnikov til å drepe politimannen, som han skjøt to ganger i hodet. Det skriver BBC.

Til nyhetsbyrået AP opplyser påtalemyndigheten at det er funnet en pumpehagle og kniver i mannens bil.

Én politimann ble drept og to politifolk såret i angrepet. Gjerningsmannen ble selv skutt og drept av politiet. I tillegg ble en tysk kvinnelig turist alvorlig såret.

Cheurfi er tidligere dømt fire ganger, og bodde ifølge AP i et stille middelklassenabolag i Chelles, en drabantby øst for Paris.

39-åringen er født i Livry-Gargan, som også ligger noen kilometer øst for den franske hovedstaden.

I politiets søkelys

Cheurfi ble skutt og drept idet han forsøkte å flykte fra stedet til fots. Så langt tyder etterforskningen på at 39-åringen var alene om angrepet.

Han skal ifølge Telegraph vært i politiets søkelys tidligere. Ifølge avisa ble han fengslet i 2001 for å ha skutt på politiet og senere stukket av.

Ifølge avisa skal han i avhør i etterkant av hendelsen ha fått tak i et politivåpen og deretter fyrt av fem skudd. Politimannen i avhørsrommet overlevde, men 39-åringen fikk flere år ekstra i fengsel for angrepet.

Det er antatt at 39-åringen ble løslatt i fjor, heter det videre.

Senest i februar i år ble Cheurfi arrestert for å ha framsatt trusler mot fransk politi, skriver AP. Bevisene var imidlertid ikke sterke nok, og 39-åringen ble løslatt.

Ifølge talsmann for fransk påtalemyndighet Francois Molins, er det ingen åpenbar link mellom Cheurfi og radikal islamisme.

Den ytterliggående islamistgruppa IS tok via sin propagandakanal Amaq på seg ansvaret for skytingen i Paris torsdag kveld.

Fant håndskrevet lapp

En håndskrevet lapp som hyller islamistgruppa IS, ble funnet i nærheten av mannen som drepte en politibetjent på Champs Elysées, ifølge en etterforskningskilde.

Lappen ble oppdaget ved liket av den 39 år gamle franskmannen, ifølge AFPs ikke navngitte kilde.

I tillegg fant politiet en utgave av Koranen i kjøretøyet hans på åstedet, skriver nyhetsbyrået. Politiet har også funnet en pumpehagle og kniver i bilen til mannen.

IS hevder via sin propagandakanal å stå bak angrepet. Ekstremistgruppa navngir gjerningsmannen som Abu Yousif al-Belgiki – «belgieren» på arabisk.

Belgias innenriksminister Jan Jambon sier det ikke stemmer at den antatte gjerningsmannen som ble drept av politiet, var belgisk, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Drepte politimann

Det var politimannen Xaviere Jugelé som ble skutt og drept på Champs-Élysées torsdag kveld. Jugelé var av politifolkene som rykket ut under terrorangrepet på Bataclan i Paris i 2015.

Han satt i en politibil på den strengt bevoktede franske hovedgata Champs-Elysées, da en bevæpnet mann åpnet ild og skjøt og drepte ham.

Han ville ha blitt 38 år 4. mai og skulle snart overføres til en annen avdeling, sier Alain Parmentier, visepresident i den franske LHBT-organisasjonen til Le Parisien.

President François Hollande har ifølge Huffington Post annonsert at det vil bli gitt en nasjonal hyllest til politimannen som døde.

SKUTT: En amatørvideo viser åstedet like etter angrepet mot politiet i Paris. En politimann er skutt og drept da en 39 år gammel mann avfyrte skudd mot en parkert politibil på Champs-Elysées i Paris. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media