-  Politiet har ødelagt livet mitt

Innehaveren (29) av Spyshop slapp i går ut etter tre tøffe måneder i varetekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet mener fortsatt han har solgt de skuddsikre vestene som ble brukt i dødsranet i Stavanger.

-  Politiet har ødelagt livet mitt, sier 29-åringen som i går formiddag slapp ut av varetekt.

Han ble dratt inn i Norges største politietterforskning den 19. april i år, og har siden sittet bak lås og slå.

-  Det har tatt på, både fysisk og psykisk, etter de første 5 ukene i isolasjon var jeg gått ned 8 kilo, sier den unge butikkinnehaveren, som politiet karakteriserer som en perifer siktet i saken.

-  Før arrestasjonen jobbet jeg døgnet rundt for å skape en seriøs bedrift. Overgangen til å sitte over 23 timer aleine på cella var enorm. Det har satt dype spor hos meg, sier 29-åringen.

Strengt bevoktet

Han fikk bare en kort luftetur hver dag, og på de tre månedene fikk han bare et kort besøk av sin mor. Med politivakt.

-  Stakkars menneske, tenk deg hvordan det har vært for henne å gå på jobb.

-  Hvordan fikk du dagene til å gå?

-  Jeg vet egentlig ikke. Jeg satt på cella hele tida, og fikk bare lese noen få blader. Jeg fikk ikke se TV eller lese aviser. For første gang i livet måtte jeg få profesjonell hjelp, sier han.

-  Politiet nektet min forsvarer innsyn i forklaringene mine, det ble helt umulig å forsvare seg. De har kjørt et knallhardt løp mot meg, sier 29-åringen, som i forhørsretten ble holdt under konstant oppsikt av væpnet politi.

-  Han har vært underlagt et meget strengt regime, det skal ikke mye menneskelig innsikt til for å skjønne at det har tatt på, sier mannens forsvarer, Karen Forbrigd i advokatfirmaet Elden.

Hun måtte kjempe helt til Høyesterett for å få innsyn i politiets dokumenter i saken.

Politiet mener de kan knytte en av de skuddsikre vestene ranerne brukte til 29-åringen.

Prøvde å samarbeide

-  Jeg kan ikke utelukke at noen av vestene kom fra oss. Men jeg har aldri solgt til noen som hadde noe med ranet å gjøre, så vidt jeg vet. Skuddsikre vester er en lovlig vare, vi selger 100 i året. Hva de blir brukt til kan ikke være vårt ansvar - det blir som å fengsle ansatte i Jernia for å selge brekkjern.

-  Kjenner du noen av de andre siktede?

-  Nei. Jeg har gått på ungdomsskole med David Toska, men det er 13-år siden. Vi er vel på hils, men ikke noe mer enn det, sier 29-åringen.

Politiet opprettholder siktelsen mot 29-åringen for medvirkning til grovt ran, men mener nå faren for bevisforspillelse er over.

NEDTRYKT: - Nå skal jeg bare bruke tid med familien min, sier 29-åringen som i går slapp ut av fengsel. Forsvarer Karen Forbrigd mener politiet har drevet et råkjør mot hennes klient.