GARDERMOEN (Dagbladet): Etter å få fått tips om mulige skjulesteder hvor antatt bortførte Anne-Elisabeth Hagen (68) kan befinne seg, har politiet oppsøkt flere adresser i Norge.

FBI koblet inn i forsvinningssaken
Det bekrefter politiet overfor Dagbladet.
De adressene politiet har oppsøkt, er alle sjekket ut av den antatte bortføringssaken, ifølge politioverbetjent Christian Berge i Øst politidistrikt.
- Jeg kan bekrefte at vi har fått inn flere tips om mulige skjulesteder, både i og utenfor Norges landegrenser. Noen av disse adressene i Norge har vi oppsøkt, med negativt resultat, sier Berge til Dagbladet.
Tips fra kolleger
Hvor mange tips om mulige skjulesteder politiet har fått, kan ikke Berge si noe om. Ei heller hva konkret tipsene går ut på, bortsett fra at de dreier seg om mulige skjulesteder.
Politioverbetjent Berge bekrefter imidlertid at de har mottatt en rekke tips fra kolleger i andre politidistrikter, uten å ville si hva de går ut på.

Da naboen så varebilen, ble han urolig. Så ringte politiet
Hvorvidt tipsene har kommet inn via tjenestevei, direkte til polititjenestepersoner i Øst politidistrikt eller gjennom den ordinære tipstelefonen også publikum bruker, har ikke Berge anledning til å si.
Norsk politi koblet inn FBI i saken omtrent samtidig som Europol og Interpol også ble varslet om Hagens forsvinning.
Leder tipsmottaket
Berge er leder for politiets tipsmottak i den intrikate saken. Politiet mener 68 år gamle Hagen ble bortført fra sitt hjem 31. oktober i fjor, og etterforsket saken hemmelig inntil onsdag i forrige uke.
Da gikk politiet ut i offentligheten og ba om hjelp. På Gardermoen har politiet opprettet et tipsmottak, som i går morges hadde tatt imot nesten 1000 tips i løpet av sju dager.
Her er det rekke etter rekke med skjermer og operatører som dag inn og dag ut tar imot tips.
Slik jobber politiet
- Vi har et titall personer i sving her. Tipsene som kommer inn blir tatt imot, lagt inn i datasystemet og så videresendt til erfarne polititjenestemenn som sitter i rommet ved siden av. Disse vurderer så hvert enkelt tips og setter dem videre ut i etterforskningsgruppa, forteller Berge.

Familiens budskap: - Ønsker bedre kontakt med de antatte kidnapperne
Videre forteller han at tipsene som kommer inn, kategoriseres ut ifra innholdet. Deretter blir de bearbeidet av personer med kompetanse på de ulike områdene.
- Tipsene fordeles i det politiet definerer som prosjekter på en hierarkisk måte. Nøyaktig hvor mange prosjekter vi har fordelt tipsene i denne saken i, vil jeg ikke gå inn på. Men jeg kan bekrefte det er et stort antall og at etterforskningen, i likhet med i andre saker, organiseres på denne måten, sier politioverbetjenten.
- Et puslespill
Med nesten 1000 tips registrert, er det en enorm jobb politiet nå står overfor. Informasjon om konkrete personer, kjøretøy og steder hvor Hagen potensielt kan holdes skjult, har kommet inn. Mer konkret enn det, ønsker ikke Berge å være.
- Jeg har ikke lyst til å gå nærmere inn på analysen av tipsene. Vi har fått inn 935 tips, det er veldig mange, og det er sikkert flere som har interessante opplysninger der ute. Det er et puslespill som skal legges, og alle tipsene som kommer inn blir vurdert, sier han.
Spor og etterlysninger
Helt siden Hagen forsvant, har politiet brukt store ressurser på etterforskningen. Siden saken ble offentlig kjent onsdag i forrige uke, har ressursbruken økt.
Dagbladet har tidligere omtalt at politiet blant annet saumfarer det såkalte mørke nettet i jakt på mulige gjerningspersoner i spor.

- Dette er siste livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen
Torsdag i forrige uke gikk politiet ut og etterlyste tre personer i forbindelse med saken. De tre ble fanget opp av overvåkingskameraer utenfor milliardær og ektemann Tom Hagens arbeidsplass, morgenen hans kone forsvant.
En av personene, en syklist, har meldt seg til politiet og er blitt sjekket ut av saken. To menn gjenstår å identifisere - «telefonmannen» og «luemannen», som ble fanget opp av kameraene ved Futurum-bygget henholdsvis 07.36 og 08.00 31. oktober.
- Vi gjør oss noen tanker siden de fremdeles ikke har meldt seg, til tross for massiv eksponering i media. De har fremdeles status som vitner. Men det at de ikke har meldt seg, svekker ikke akkurat mistanken om at de kan ha noe med saken å gjøre. Man skal ha ganske gode grunner dersom man ikke har fått med seg etterlysningen, sa etterforskningsleder Tommy Brøske til Dagbladet mandag.