Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet har pågrepet mann i 14 år gammel drapssak fra Oslo

Mann pågrepet og siktet for drapet på Egil Tostrup Bråten i 2002.

DREPT: 23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble funnet drept i Oslo i 2002. Foto: Politiet / SCANPIX / HAND OUT
DREPT: 23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble funnet drept i Oslo i 2002. Foto: Politiet / SCANPIX / HAND OUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet har i dag pågrepet og siktet en 32 år gammel mann for drapet på Egil Tostrup Bråten (23) i 2002, melder politiet i Oslo.

Den nå 32 år gamle mannen er siktet for drap eller medvirkning til drap.

Den siktede 32-åringen nekter straffskyld, opplyser hans forsvarer Vidar Lind Iversen til Dagbladet. Han sitter i kveld med avhør med sin klient.

Pågripelsen skjedde i Oslo klokka 12 i dag, og foregikk uten dramatikk, sier leder for voldsavsnittet Stein Olav Bredli på en pressekonferanse i ettermiddag.

Bråten ble drept på vei hjem fra kino i Oslo for 14 år siden, skriver NRK, som først meldte om pågripelsen.

Brutalt drept

Det var natt til 18. november 2002 Egil Tostrup Bråten (23) fra Våler i Solør ble brutalt drept få meter fra inngangsdøra til hybelen der han bodde i Nordahl Bruns gate i Oslo.

MINNET: Drap. Bare noen få meter fra porten inn til hjemmet sitt i Nordahl Bruns gate 22 ble Egil Tostrup Bråten funnet knivstukket ved 00.50-tiden natt til mandag 18. november 2002. Foto: Erik Johansen / SCANPIX
MINNET: Drap. Bare noen få meter fra porten inn til hjemmet sitt i Nordahl Bruns gate 22 ble Egil Tostrup Bråten funnet knivstukket ved 00.50-tiden natt til mandag 18. november 2002. Foto: Erik Johansen / SCANPIX Vis mer

Han var fremdeles i live da en politipatrulje fant han i en blodpøl bak en parkert personbil. Politibetjentene som fant Bråten foretok livredning, men han døde en halv time senere på Ullevål sykehus. Politiet mener han ble drept med et knivliknende stikkvåpen.

Politiet har de siste åra jobbet ut fra en teori om at Bråten ble et tilfeldig offer.

Saken er ikke oppklart, men har ikke blitt henlagt. Det har vært et av de store drapsmysteriene i Oslo-politiet på 2000-tallet.

Mannen som nå er pågrepet ble avhørt som vitne i saken for tre år siden. Ifølge NRK skal pågripelsen ha vært planlagt over tid, og politiet skal ha drevet skjult etterforskning av mannen de siste ukene.

To sentrale personer

To personer som skal ha fulgt etter Bråten hjem på drapsnatta, anses som svært sentrale i etterforskningen. De to skal ha blitt sett sammen med drapsofferet svært kort tid før han ble drept. Bråten ble trolig drept et sted mellom 00.40 og 00.45 natt til mandag 18. november 2002.

Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen ledet voldsavsnittet i Oslo-politiet da Tostrup Bråten ble drept. Han sier til Dagbladet at saken har tynget politiet i mange år.

- Noe av årsaken til at denne saken ikke blir glemt, er at drapet var så meningsløst. Drapet bærer preg av at han var et tilfeldig offer der og da, og at han trolig var et ransoffer. Dette var en ung gutt uten noen problemer som intetanende gikk fra kino, så skjer dette, sier den tidligere politioverbetjenten.

Ifølge VG har politiet aldri kommet i kontakt med disse personene.

Seksjonsleder ved vold- og seksuallovbrudd i Oslo-politiet, Grete Lien Metlid, sa følgende til Dagbladet i 2013.

- Denne saken har fulgt meg i mange år. Jeg har fortsatt kontakt med de pårørende. Det er en sak jeg gjerne skulle hatt svar på, sier Metlid.

Dagbladet har vært i kontakt med Bråtens foreldre, som ikke ønsker å uttale seg om saken.

- På vegne av de etterlatte vil man nå avvente videre etterforskning i håp om at de vil finne gjerningspersonen, sier familiens bistandsadvokat Anne Christine Bohinen.

Saken oppdateres

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!