Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Politiet har påtatt seg en umulig jobb. Nå må de kalle inn 180 000 vitner

Advokat for SOS Rasismes hovedtiltalte kritisk til politiets arbeid med saken.

KRITISERTE POLITIET: Advokat John Christian Elden representerer tidligere daglig leder i nå nedlagte SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KRITISERTE POLITIET: Advokat John Christian Elden representerer tidligere daglig leder i nå nedlagte SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): Advokat John Christian Elden forsvarer en av de hovedtiltalte i SOS Rasisme-saken, som går i Haugaland tingrett denne uka. Han er ikke nådig mot politi og påtalemyndigheten, etter å ha hørt åpningsinnlegget til aktor Halvard Bjørnholt i går.

- Politi og påtalemyndigheten har påtatt seg en umulig jobb. De fremmer tiltalen uten å ha gjort den nødvendige etterforskningen først, sier Elden Dagbladet.

Uenig om metode Politiet vil forsøke å påvise store avvik i medlemsregistrene, når de skal overtale dommerne til å felle åtte tidligere ledere og ansatte i SOS Rasisme som står tiltalt for bedragerier av totalt 16,8 millioner kroner.

Tidligere daglig leder Kjell Gunnar Larsen og tidligere leder Trond Thorbjørnsen er i tillegg tiltalt for dokumentforfalsk, hvitvasking og økonomisk utroskap. For de to er den samlede strafferammen ni års fengsel.

For å dokumentere at medlemsregistrene ikke holder vann, har aktoratet kalt inn 31 vitner med navnene sine i medlemslistene. Det er langt unna de totalt 180 000 registreringene i perioden fra 2007 til 2011.

I sitt åpningsinnlegg var aktor Hallvard Bjørndal klar på at de ikke vil gjennomgå alle oppføringene i SOS Rasismes medlemsregistre i disse årene.

- I så fall må vi føre 180 000 vitner for retten. Dersom hvert av vitneprovene tar et kvarter, vil vi bruke 19,4 år på å gjennomføre det, sier Bjørndal til Dagbladet.

Metoden gjør Elden oppgitt. Han peker på at det kreves presise tall, når man har brukt bedrageriparagrafen i tiltalen.

- Etterforskningen har ikke vært god nok til å ta ut den tiltalen de har gjort, sier Elden.

Han mener at dersom tiltalene om bedrageri skal gi mening, må alt det politiet mener er feil medlemsregisteret legges fram i retten.

- Påtalemyndigheten har ikke søkt å føre bevis for at mange enkeltpersoner ikke er medlem av organisasjonen. Strafferetten er klar på at man ikke skal dømme noen om man ikke er helt sikker på at de er skyldige, sier Elden.

- Det er politiets oppgave å bevise fraværet av reelle medlemmer i medlemsregistrene for å bevise bedrageri. De må kalle inn 180 000 vitner for retten, sier Elden med et smil.

Tiltalen Etter aktor Bjørndal sitt åpningsinnlegg var det de åtte tiltaltes forsvarere sin tur til å svare. Først ut var Elden, som langet ut mot statsadvokatens tiltale og pekte på det han mente var logiske brister og manglende presisjon.

- Tiltalen fra påtalemyndigheten er slik at den forutsetter at ledelsen visste at de ikke hadde noen medlemmer eller lokallag, da de søkte om penger, sa Elden.

STADIG I KLINSJ: Forsvarer John Christian Elden og aktor Halvard Bjørndal i SOS Rasisme-saken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STADIG I KLINSJ: Forsvarer John Christian Elden og aktor Halvard Bjørndal i SOS Rasisme-saken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Selv om store deler av SOS Rasismes medlemmer og lokallag ikke kvalifiserte for å motta støtte, er det på det rene at organisasjonen hadde flere tusen medlemmer og lokal aktivitet flere steder landet siste halvdel av 2000-tallet.

Likevel har statsadvokaten tiltalt de åtte for bedragerier av nær alle mottatte midlene.

Flere av de tiltale var synlig fornøyd med Eldens angrep, med anerkjennende nikk og smil.

Avviste erstatningskrav Elden gikk også langt i å avvise det varslede kravet fra Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner om personlig erstatningsansvar på over 10 millioner kroner fra de tiltalte. 

- Hvis erstatning til LNU skal være en problemstilling i denne saken skulle vi hatt beskjed av aktor i forgårs. Enten må man avvise det eller utsette det, fordi det ikke er framsatt noe krav innen fristen, sa Elden

Han fikk samtykkende nikk fra dommer Signe Lundegård. På dag to av den 10 uker lange rettssaken er dommeren allerede bekymret for at tidsskjemaet sprekker kraftig, og et krav om erstatning fra LNU vil øke sjansen for at man ikke blir ferdig i tide.

Elden havnet i flere diskusjoner med aktor Halvard Bjørndal underveis, som ikke var enig i kritikken.

Nederlag I en dom mot to tidligere SOS Rasisme-aktivister som falt forrige uke, gikk politiet tilsynelatende på et solid nederlag.

I den opprinnelig tiltalen holdt Statsadvokaten i Rogaland de to mennene ansvarlige for inntil en million kroner i juks med studietimer, fordi dette tilsvarte den samlede utbetalingen over flere år.

Men i dommen landet retten på at de påførte studieforbundet og staten et tap bare på henholdsvis 35 000 og 46 000 kroner. Bare kursene det kunnes føre beviser for ble en del av domsslutningen.

- Påtalemyndigheten startet på et veldig høyt beløp og endte på et lavt. Det var en sviktende vurdering da man tok ut tiltalen. Dersom et studiekurs som det er meldt inn og fått støtte for faktisk ikke ble avhold, ja da kan man bli dømt for bedrageri med utgangspunkt i det enkelte kurset. Men man må i så fall gå gjennom ett og ett kurs, sier Elden.

Slik tiltalene mot Larsen og de sju andre er utformet, legger politiet og statsadvokaten i Rogaland til grunn at de er ansvarlig for alle kursene SOS Rasisme fikk støtte for over flere år.

- Som i tilfellet med medlemslistene, mener jeg man her må gå gjennom hvert enkelt tilfelle og føre bevis, sier Elden.

Aktor sa i sin innledning at han ville gå gjennom en rekke enkeltkurs med de tiltalte i løpet av rettssaken, men det er trolig langt fra alle de mange hundre kursene.

Tjen Folket Aktoratet har flere ganger nevnt de tiltaltes medlemskap i den kommunistiske gruppen Tjen Folket som viktig for å forstå motivene for bedrageriene beskrevet i tiltalene.

Dagbladet har flere ganger avslørt hvordan Tjen Folket drev SOS Rasisme som en frontorganisasjon som sørget for flere medlemmer, ressurser og penger.

- Jeg reagerer på innblandingen av Tjen Folket i denne saken, jeg ser ikke hva de har å gjøre her, annet enn for å politisere saken, sier Elden.

- Aktor mener noe av motivet for bedrageriene som skal være begått er å skaffe penger til Tjen Folket?

- Det er ikke noe i pengestrømmene i SOS Rasisme som ligger et annet sted enn der det skal være, sier Elden.

-  Flere av de tiltalte har avvist å svare på spørsmål om hvorvidt de er medlem av Tjen Folket i avhør?

- Ja, det undrer meg at aktor kunne stå å si i retten at «de og de er medlemmer av Tjen Folket», når vedtektene i Tjen Folket sier at medlemskapet er hemmelig, sier Elden.

Individuell behandling
Advokat Arve Opdahl ber retten sikre de åtte tiltalte individuell behandling av sakene. Alle er tiltalt for bedragerier i perioden 2007-2011.

- Retten må huske at Fuglemsmo (tidligere nestleder i SOS Rasisme, red.anm.) ble valgt inn i landsstyret først i 2008, sier Opdahl i retten.

Forsvareren reagerte også på at aktor i sin innledning presenterte Fuglemsmo som medlem av Tjen Folket.

- Jeg reagerte på aktors presentasjon. Har Tjen Folket fått noen fordel av dette? Det er ikke vanlig at man klistrer merkelapper på tiltalte. Man kan undre seg om saken har fått politiske eller holdningsmessige overtoner, sier Opdahl.

Også tidligere ansatt Jan Erik Skrettebergs advokat hadde innvendinger mot tiltalen, som omfatter forhold fra 2007 til 2011.

- Ifølge tiltalene, skjedde medlemsjukset før min klient har hatt forutsetning for å kunne medvirke til, sier Bjørn O. Vikse i retten, som også påpekte at klienten hadde vært sykemeldt lengre perioder av arbeidsforholdet fram mot 2012.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media