Politiet har sikret seg DNA-spor

En ung, tidligere straffedømt person blir knyttet til området der Dereka Maria Mikula (16) ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SON (Dagbladet): Han er én av flere såkalte moduskandidater i Vestby kommune som nå sjekkes grundig av drapsjegerne. Unggutten, som tidligere er straffedømt for vold, blir knyttet til området gjennom vitneforklaringer i saken.

Dagbladet får bekreftet at han ikke er sjekket ut av saken, men at politiet foreløpig ikke har noe som knytter ham til drapet i tomannsboligen i Storgata 10 i Son.

Sirkles inn

Dereka Maria Mikulas drapsmenn sirkles inn fra flere kanter:

Etterforskerne mener at drapsmannen finnes i lokalmiljøet, og at de allerede har navnet på en eller flere drapsmenn. Politiet jobber systematisk mot dette hovedsporet, der navngitte personer er mer interessante enn andre. Det meste av tida brukes til å krysssjekke opplysninger som er gitt i til sammen 80 avhør. En rekke lokale ungdommer må inn til nye avhør, for å gi utfyllende informasjon om små detaljer i tidligere forklaringer.

Drapsjegerne har funnet DNA-spor i huset der 16-åringen ble drept. Politiet håper sporene kan identifisere drapsmannen.

Politiet bekrefter at det kan bli aktuelt å DNA-teste ungdommer i lokalmiljøet.

Ukjent profil

Materialet skal nå analyseres av eksperter i Oslo. I løpet av få dager vil drapsjegerne i Son få svar på om det er mulig å identifisere de biologiske funnene.

På et innendørs åsted vil det alltid bli gjort en rekke biologiske funn, blant annet hårstrå. De kan stamme fra offeret, familie eller venner.

Politiet håper imidlertid at de vil få en DNA-profil som stammer fra en ukjent person.

- Vi håper vi har tekniske spor som gjør det mulig å identifisere gjerningsmannen, sier politiadvokat Knut Inge Stavang ved Follo politidistrikt.

Kriminalteknikerne som møysommelig går gjennom leiligheten millimeter for millimeter, har en vanskelig jobb.

- Det var flere personer i huset. Det er lite heldig at mange personer har vært på et åsted, sier politiadvokat Stavang.

Omfattende

DNA-prosess

Hvis etterforskerne har en DNA-profil, starter en omfattende utelukkelsesprosess. Familie, venner og ambulansepersonell vil da bli DNA-testet.

Det kan bli aktuelt med omfattende DNA-testing av personer som er i sakskomplekset, blant annet en rekke ungdommer i Son.

- Det kan bli aktuelt å sjekke personer hvis vi finner materiale som gir oss en DNA-profil. Men det er for tidlig å si noe helt konkret om dette, sier Stavang.

Dagbladet kjenner til at kriminalteknikerne også har funnet både finger- og såleavtrykk på åstedet. Det er for tidlig å si noe om disse sporene stammer fra ukjente personer.

SPOR: Kriminalteknikerne fra Kripos har funnet DNA-spor på åstedet i tomannsboligen i Storgata i Son sentrum. Det møysommelige arbeidet på åstedet blir ikke avsluttet før i slutten av uka.
DREPT: Dereka Maria Mikula (16)