Politiet har skutt fluktbilen i fillebiter. To mistenkte, en mann og en kvinne, er drept

14 personer drept.

AKSJONERER: Politiet aksjonerer mot det som antas å være fluktbilen til gjerningspersonene etter at minst 14 personer er skutt og drept i California. Foto: KTTV via AP/NTB Scanpix
AKSJONERER: Politiet aksjonerer mot det som antas å være fluktbilen til gjerningspersonene etter at minst 14 personer er skutt og drept i California. Foto: KTTV via AP/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Litt etter klokka elleve onsdag formiddag lokal tid, tok flere personer seg inn på The Inland Regional Center, og begynte å skyte. De foreløpige tallene er at 14 personer er bekreftet omkommet og 17 personer skadet.

Det ble raskt klart at politiet jaktet så mange som tre mistenkte personer, noe som er uvanlig for slike skyteepisoder i USA. Vanligvis er det enkeltpersoner som utfører slike angrep.

Kort tid etter angrepene aksjonerte politiet mot det som skal være fluktbilen til de mistenkte ikke langt fra åstedet for massakren. 

Politiet stoppet bilen, og vitner på stedet forteller ifølge ABC at politiet åpnet ild.

Skuddveksling Reportere på stedet rapporterte at en person lå på bakken på stedet, og at vedkommende var livløs. En annen skal ha blitt slept ut av baksetet på fluktbilen, men dette er foreløpig ubekreftet informasjon.

Det som derimot er sikkert er at politiet nå har kontroll på alle de mistenkte. To av dem, en mann og en kvinne, ble skutt da politiet stoppet fluktbilen. Det opplyser politiet klokka 02.35 i natt. Begge de avdøde var i besittelse av automatvåpen og pistoler.

En person ble sett løpende fra bilen. Denne personen er nå i politiets varetekt, men det er usikkert om vedkommende har vært involvert i dagens hendelser. De har også avsluttet dør-til-dør-aksjonen i nabolaget.

TV-bilder fra stedet der politiet stoppet fluktbilen, viser at den er skutt nærmest sønder og sammen, og på et tidspunkt kom bombeeksperter til stedet for å forsikre seg om at ikke var eksplosiver i bilen.

Mulig teori Politiet har gjentatte ganger sagt at de foreløpig ikke vet hvem gjerningspersonene er eller hva som var motivet deres, men avisa New York Times skriver i natt at det kan være snakk om en person som arbeider ved senteret.

En offentlig tjenestemann sier til avisa at de jobber utfra en teori der en av gjerningspersonene nylig hadde en krangel med flere av sine kolleger.

Et vitne skal ifølge avisa ha fortalt politiet at selv om gjerningsmenne var maskert, virket en av dem veldig kjent - både stemmen og væremåten.

Dette bryter derimot med tidligere vitnebeskrivelser som har beskrevet hvordan skytterne tok seg inn i konferanserommet uten et ord før de åpnet ild.

På pressekonferansen sa politiet at de kjenner til teorien, men at dette fortsatt er ubekreftet.

Tungt bevæpnet Politimesteren i San Bernardino fortalte tidligere at gjerningsmennene var bevæpnet til tennene med det amerikanerne kaller «long guns» - noe som tilsvarer rifler eller hagler.

- De var kledd på en måte som indikerer at de var forberedt. De hadde tohånds skytevåpen. Vi kjenner ikke identiteten deres, eller motivet, sa Burguan.

Dave Bowdich i FBI sier at politiet «ikke vet» om det dreier seg om en terroraksjon.

- Jeg vet hva dere vil spørre om: «Er dette en terroraksjon?» Svaret er at vi ikke vet, sier Bowdich.

Mulig sprengladning Skytingen fant altså sted inne på The Inland Regional Center da de tok seg inn i et konferansesenter der San Bernardinos helseetat hadde en julefest.

Flere amerikanske medier melder om at det skal være funnet eksplosiver inne på åstedet, og at det er satt i gang en operasjon for å uskadeliggjøre sprenglegemet.

Dette er foreløpig ikke bekreftet fra offisielt hold.

Dagbladet følger saken