- Politiet har skylda

- Jeg har drept et uskyldig menneske. Det kommer til å forfølge meg resten av livet. Men det er politiet som har skylda. Det sier gutten som søndag kveld kjørte inn i en møtende bil og drepte en småbarns-mor på Økern i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnens spedbarn svever mellom liv og død. Dagbladet møtte i går kveld den 22 år gamle gutten i en bakgård på Grønland i Oslo. Generalsekretæren i Rettferd for Taperne, Ola Ødegaard, var også til stede. Gutten har tatt direkte kontakt med organisasjonen for å få hjelp.

Livredd

Unggutten er livredd, og klarer ikke å forestille seg hva han har gjort.

- Politiet forfulgte meg i motsatt kjørebane i stor hastighet helt fra Ski til Oslo, sier gutten, som har 95 straffbare handlinger på samvittigheten.

Det var søndag kveld den fatale ulykken skjedde. En mor i 20-åra ble drept da bilen hun satt i kolliderte med en varebil på flukt fra politiet. Faren slapp fra ulykken med lettere skader, mens barnet er alvorlig skadd. Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker (SEFO) er koblet inn i saken.

Stor hastighet

Gutten mener at han bare brøt vikeplikten da politiet fattet interesse for ham. På dette tidspunktet hevder han at han ikke visste at varebilen var stjålet. Den hadde han angivelig fått låne av en kamerat. Unggutten tråkket gasspedalen i bånn og fikk bilen opp i en hastighet på 140 km/t. Den første nestenulykken skjedde like etter midnatt. Foran ham kjørte en trailer, og det kom en personbil i motgående kjørefelt.

- Jeg bestemte meg for å kjøre mellom dem så politiet skulle stoppe forfølgelsen, men de kom etter, sier unggutten.

Deretter bestemte han seg for å kjøre i sikksakk så politiet skulle redusere hastigheten. Store deler av jakten skjedde i motsatt kjørebane.

- Jeg blinket med lysene så bilene som kom mot meg skulle bli oppmerksomme på meg. På Økern smalt det og alt ble tåkete. Jeg spurte jenta i passasjersetet om hun var i live. Bildøra satt fast, men etter noen minutter klarte jeg å komme meg ut. Jeg løp inn i en tunnel og gjemte meg der, sier gutten.

Til Taperforeningen

Siden ulykken på søndag har han vært i villrede, og ikke visst hva han skulle gjøre. Derfor kontaktet han Taperforeningen. Sammen har de gjort en avtale om at han skal melde seg for politiet klokka 18.00 i dag.

- Da jeg hørte om den drepte kvinnen på nyhetene trodde jeg det var noen andre. Jeg kunne ikke skjønne at det var meg det var snakk om.

- Kunne vært unngått

Unggutten mener at ulykken kunne vært unngått hvis politiet hadde stoppet forfølgelsen.

- Da hadde jeg stoppet bilen og rømt til fots, sier 22-åringen.

Forsvarer for gutten, Morten Furuholmen, reiser sterk kritikk mot politiets handlemåte.

- Det er helt uansvarlig at politiet forfølger en stjålet bil på denne måten. De burde gitt seg mye tidligere, da hadde ikke ulykken skjedd, sier Furuholmen.

FORTVILET: Den 22 år gamle gutten som kjørte ned og drepte en småbarnsmor på Økern søndag kveld betrodde seg i går kveld til Ola Ødegaard i foreningen Rettferd for Taperne.