Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet har ventet i fem måneder på å sende drapssiktet tilbake til Spania

Asylsøkeren (30) har vært klar for å bli sendt til Spania i fem måneder. Politiet sier de «gjerne skulle hatt mer ressurser».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Asylsøkeren (30) fra Sør-Sudan som i går drepte samtlige tre på Valdresekspressen i Årdal, søkte først asyl i Norge 9. april. Men siden han tidligere har søkt asyl i Spania, ble det raskt klart ved hjelp av fingeravtrykk at han ikke ville få sin asylsøknad behandlet i Norge.

I går, 4. november, var imidlertid sørsudaneren fortsatt i Norge. Han satte seg på Valdresekspressen der han knivstakk og drepte tre tilfeldige ofre, én dag før Politiets utlendingsenhet (PU) skulle effektuere utsendelsen.

Spørsmålet alle stiller seg i dag er hvorfor norske myndigheter brukte sju måneder på å sende en asylsøker de vet hvem er tilbake til Spania.

- Asylsøkeren fikk avslag fra oss i juni og endelig avslag på sin klage 29. juli, sier direktør Frode Forfang i UDI til Dagbladet.

- Hvorfor ble han da bosatt i Årdal 26. august, da han var klar for å settes på flyet til Spania?

- Vi fikk en voldsom økning av asylsøkere i løpet av sommeren og alle disse må bosettes. Vi har ingenting med utsendelsen å gjøre, men han bodde i Årdal i stedet for et transittmottak på grunn av kapasitetsproblemer, sier Forfang.

- Skulle gjerne hatt mer ressurser Det er Politiets utlendingsenhet (PU) som er ansvarlig for å returnere asylsøkere som har fått avslag. PU har en frist på seks måneder ifølge Dublin-reglementet på å sende asylsøkere tilbake til det landet der de først søkte asyl. Hvis ikke denne fristen overholdes, må asylsøknaden behandles i Norge.

Trippeldrapsmannen (30) levde derfor på lånt tid i Norge og visste at han ved utgangen av november ville bli sendt til Spania, siden fristen hans på seks måneder da ville ha gått ut.

- Hvorfor ventet dere fem måneder med å sende ut 30-åringen?

- Det viktigste for oss er å overholde tidsfristene vi har i henhold til Dublin-reglementet. Vi prioriterer også å sende ut kriminelle asylsøkere, og denne asylsøkeren var det ingenting som tilsa at han skulle prioriteres for utsendelse, sier PU-sjef Kristin Ottesen Kvigne til Dagbladet.

PU ligger i dag godt over måltallene for antall utsendelser i år. Det er hittil i år foretatt over 1150 «Dublin-utsendelser», men PU har foreløpig ikke funnet tall på hvor mange Dublin-asylanter som står i kø for utsendelse.

- Vi skulle gjerne hatt flere midler og mer ressurser til å gjøre enda mer, sier PU-sjef Kvigne.

«Tragisk tilfeldighet» I dag skulle 30-åringen altså sendes tilbake til Spania, og Politiets utlendingsenhet omtaler det som en «tragisk tilfeldighet» at drapene skjedde kun et halvt døgn før han skulle sendes til Spania. Det er kun PU og mottaket som vet hvilken dag utsendelsen skal effektueres.

Ikke en gang asylantens advokat kjenner dagen eller timen for utsendelsen. Det eneste asylanten vet er at utsendelsen vil bli iverksatt i løpet av seks måneder, en frist som ville løpt ut 30. november.

- Kan asylsøkeren på noen måte ha fått vite at han skulle sendes ut i dag?

- Nei, slik vi ser det er det en tragisk tilfeldighet at drapene skjedde dagen før han skulle sendes ut av landet, sier Kvigne.

- Kan han ha fått informasjon om dette fra mottaket, som har ansvar for å sjekke at han er til stede for utsending?

- Vi har ingen grunn til å tro at denne informasjonen har kommet til asylsøkeren, svarer PU-sjefen.

Verken Politiets utlendingsenhet, UDI eller mottaket har observert noe som skulle tilsi at den trippeldrapssiktede var farlig. Det er ikke basert på psykiatriske undersøkelser eller intervjuer om asylantens bakgrunn, men på observasjoner av oppførselen til asylanten og hvordan han har fungert i hverdagslivet på mottak.

ENDELIG AVSLAG 29. JULI: Sjefen for Politiets utlendingsenhet, Kristin Ottesen Kvigne og UDI-direktør Frode Forfang fortalte at trippeldrapsmannen fikk endelig avslag 29. juli. Likevel er han fortsatt i Norge. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
ENDELIG AVSLAG 29. JULI: Sjefen for Politiets utlendingsenhet, Kristin Ottesen Kvigne og UDI-direktør Frode Forfang fortalte at trippeldrapsmannen fikk endelig avslag 29. juli. Likevel er han fortsatt i Norge. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer