Politiet: Harnes kjørte stjålet Vespa og fikk kona til å sende alibi-SMS

I løpet av seks kjøreturer til Imran «Onkel Skrue» Sabers adresse, ble det sendt SMS-er fra telefonen til Harnes.

RETTEN: Politiet mener at drapsforsøktiltalte Lars Harnes forsøkte å skaffe seg alibi da det ble sendt SMS-er fra telefonen hans da han kjørte til Imran Sabers adresse. Her ved statsadvokat Geir Evanger fra en tidligere rettssak. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
RETTEN: Politiet mener at drapsforsøktiltalte Lars Harnes forsøkte å skaffe seg alibi da det ble sendt SMS-er fra telefonen hans da han kjørte til Imran Sabers adresse. Her ved statsadvokat Geir Evanger fra en tidligere rettssak. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Onsdag la politiet fram det de mener kan bevise at eks-Bandidos-topp Lars Harnes flere ganger kjørte til garasjeanlegget på Imran «Onkel Skrue» Sabers bostedsadresse på Sinsen.

Påtalemakten mener han og Nokas-dømte Metkel Betew planla å drepe Imran «Skrue» Saber (39), en framstående skikkelse i Oslos underverden. Harnes og Betew nekter straffskyld.

Harnes ble pågrepet i garasjeanlegget under Sabers bolig på Sinsen 21. juli 2015, maskert og med en pistol med lyddemper.

Kjørte Vespa

Politiet mener at han seks ganger kjørte en stjålet Vespa til og fra adressen med hensikt å drepe «Skrue» - som imidlertid var under politiets beskyttelse. Harnes har sagt seg skyldig i å ha hatt med seg pistolen da han ble pågrepet, og ha kjørt den stjålne scooteren.

Harnes skal ifølge politiet ha kjørt til Sabers adresse fra en garasje på Østensjø, der den stjålne scooteren skal ha stått. Politiet viste spaningsbilder av det de mener er Harnes som går inn og ut av garasjen, og tekniske spor av Vespaen.

Da Harnes ble pågrepet, var han iført nylonstrømper på under- og overkroppen, lilla hansker teipet til nylonstrømpene, finlandshette og hjelm med sotet visir. Politiet mener bekledningen var for å skjule DNA, noe Harnes selv har bekreftet. Årsaken var for å ta forholdsregler fordi at Harnes ikke visste hvordan Saber ville reagere da han skulle skremme ham, noe han tidligere har forklart.

Utgående SMS-er

Under kjøreturene fra garasjen ved Østensjøvannet og til garasjeanlegget på Sinsen, skal det ha blitt sendt flere SMS-er fra Harnes' mobiltelefon. Dette skal ha skjedd hver gang Harnes besøkte garasjeanlegget til Saber, mener politiet.

Ifølge politiet var mobilens basestasjon Harnes bostedsadresse samtlige ganger.

Politiet mener SMS-ene ble sendt slik at Harnes hadde et alibi. Aktor Geir Evanger sier at ting tyder på at det var kona til Harnes som sendte SMS-ene.

En politietterforsker sa i retten onsdag at det har blitt sendt en rekke SMS-er fra mobiltelefonen, og da det kom inn innkommende anrop, tok Lars Harnes' kone telefonen.

Ved ett av tilfellene, 16. juli, sa kona at Harnes var «på kontoret», ifølge et lydklipp som ble spilt av i retten.

Harnes' forsvarer, Øyvind Bratlien, sier at Harnes har vært åpen om alibiet hele veien, og at han ba kona om å sende SMS-er.

- Han har vært åpen om det hele tiden i tilfelle det skulle skje noe i garasjen. Han er veldig forsiktig fordi han hadde nettopp sittet en lang forvaringsdom og var redd for at dersom det bare hadde skjedd et munnhuggeri med Saber, kunne Saber har ringt politiet og påstått at Harnes har vært der, og hadde de for eksempel funnet Harnes' hårstrå, hadde det vært nok til at han hadde fått en straffesak mot seg. Det er for å sikre seg og være så forsiktig som mulig, sier Bratlien.

Politiet mener Harnes kjørte til garasjeanlegget på Imran Sabers adresse 15. juli, to turer 16. juli, 20. juli og to turer 21. juli. Da han ble pågrepet, hadde han på seg portåpneren til garasjeanlegget. Ifølge politiets DNA-analyser, ble Imran Sabers DNA funnet. Harnes har forklart at han fikk garasjeåpneren av en venn.

Etter pågripelsen

Noen timer etter at Harnes ble pågrepet, ransaket politiet boligen hans. Kona hans skal ha vært til stede, ifølge politiet. Under ransakelsen sier politiet at de fant mobilen til Harnes påslått og den skal ha ligget ved siden av mobiltelefonen til kona.

Dette er saken

  • Harnes og Betew er to av totalt 13 menn i alderen 25 til 55 som i Oslo tingrett er tiltalt i den omfattende saken som bygger på Oslo-politiets store aksjon «Operasjon Sult».
  • Ifølge tiltalen er mennene involvert i en hardkokt kriminell gjeng ledet av Nokas-dømte Metkel Betew (39), og har drevet narkotikainnførsel, våpenanskaffelser og lagt spektakulære ransplaner som omfattet et anslag mot et verditransportfly på Gardermoen.
  • Harnes og Betew er tiltalt for å ha forsøkt å drepe Imran Saber. Begge nekter straffskyld.

I går la politiet fram det de mener kan bevise at Betew og Harnes møttes minst 19 ganger fra januar til juli 2015. Omtrent samtlige møter skal ha blitt avtalt gjennom en mellommann.

Etter at Harnes ble pågrepet, ringte Betew flere ganger til mellommannen. Mellommannen prøve også å ringe kona til Harnes. Dagen etter pågripelsen ringte også Betew til kona til Harnes, men fikk ikke svar.

Da politiet beslagla telefonen til Betew, skal politiet ha funnet søk på «Bandios-topp» på nettet flere ganger i etterkant av da Harnes ble pågrepet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer