Kongsberg-drapene

- Politiet hentet harddisken

Kameraer langs drapssiktede Espen Andersen Bråthens rute kan gi svar i politiets etterforskning.

NYE DETALJER: I over 34 minutter gikk Espen Andersen Bråthen (37) gjennom Kongsberg sentrum væpnet med flere våpen, deriblant pil og bue. Slik var ferden hans gjennom byen. Reporter: Amanda Nordhagen Walnum. Foto: Julie Tran / Bjørn Langsem / Lars Eivind Bones / Dagbladet / NTB Vis mer
Publisert

- Når det gjelder hendelsen på Coop Extra, har vi en veldig god oversikt over den. Det skyldes at det er ganske mange videokameraer inne i, og for så vidt rett utenfor, Coop. Der har vi gode videoer, sa politiinspektør Per Thomas Omholt på en pressebrifing i Kongsberg torsdag ettermiddag.

Opptil flere kameraer kan ha fanget 37 år gamle Espen Andersen Bråthens ferd fra Coop Extra ved Nytorget i Kongsberg, til han ble pågrepet i en bakgård i Hyttegata onsdag 13. oktober. På veien drepte han fem mennesker med stikkvåpen. Han har erkjent de faktiske forhold, men har ikke tatt stilling til straffskyld.

- Hentet ut harddisken

Politiet har blant annet fått overlevert materiale fra kameraer tilknyttet vaktselskapet Vekter og Alarmservice AS. Det opplyser selskapet selv til Dagbladet.

Selskapet har en butikk ved siden av Coop Extra-butikken, og et av kameraene står direkte vis-à-vis nødutgangen ut mot Myntgata, som Bråthen tok seg ut av etter at politiet først kom i kontakt med ham.

- HENTA HARDDISK: Vekter og Alarmservice AS' butikk ligger vis-à-vis Coop Extra. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- HENTA HARDDISK: Vekter og Alarmservice AS' butikk ligger vis-à-vis Coop Extra. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Daglig leder Geir Pedersen skriver i en SMS til Dagbladet at det var ansatte til stede i selskapets butikk da angrepet startet. De har avgitt forklaring til politiet. Han bekrefter også at politiet har hentet ut videomateriale fra butikkens kameraer.

- Politiet har hentet ut harddisken, uten at vi så på opptakene før de hentet den. Vi vet rett og slett ingenting. Vi fikk heller ikke med oss noe særlig fra selve hendelsen, da vi drev og jobbet. Noen av kameraene er også for demobruk og sender bare live, skriver han.

Selskapet har også et kamera i krysset mellom Myntgata og Peckels gate, men dette gjør ikke opptak, ifølge Pedersen.

- Alt er interessant

Torsdag sa politiinspektør Per Thomas Omholt til Dagbladet at det mest sentrale videomaterialet er det som er hentet fra Coop Extra på Nytorget.

Han opplyste at politiet mener å ha sjekket alle videokameraer i det aktuelle området - og litt utenfor.

- For eksempel Norsk Bergverksmuseum. Selv om det er et kamera som kanskje ikke filmer noe annet enn en parkeringsplass, kan det selvfølgelig være personer som løper, eller liknende. Alt sånt er interessant for oss, sier Omholt og understreker at det ikke gjort relevante observasjoner på opptaket fra kameraet til Norsk Bergverksmuseum.

Dagbladet har også spurt Omholt om politiet har innhentet materiale fra overvåkingskameraer på sentrale steder som Myntgata, Peckels gate og Hyttegata.

- Vi mener å ha sikret videomaterialet fra alle relevante overvåkingskameraer i området, som omfatter store deler av Vestsiden i Kongsberg. Vi har blant annet innhentet materiale fra kameraer utenfor det vi mener er siktedes rute også, sier Omholt og fortsetter:

- Materialet fra noen overvåkingskameraer gir oss mye informasjon, for eksempel om tid og sted, mens andre ikke gir oss noe. I tillegg kan det være kameraer som er ute av drift, og kameraer som filmer men ikke lagrer materialet.

Bråthen blir underlagt en fullstendig judisiell observasjon for å avklare om han var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Politiets sterkeste hypotese er at motivet er knyttet til psykisk sykdom. Torsdag forrige uke ble han overtatt av helsevesenet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer