Politiet hentet iransk kvinne ut av kirkeasyl

Den 56 år gamle kvinnen hadde snart sittet to år i kirkeasyl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går gikk politiet inn i Filadelfia Kristiansands lokaler og hentet ut en 56 år gammel iransk kvinne som har sittet snart to år i kirkeasyl. Menigheten reagerer sterkt på det som skjedde, skriver Fædrelandsvennen.

- Jeg mener politiet ved å gå inn i menighetens lokale og hente ut en person som sitter i kirkeasyl, har tråkket over en grense. De prøvde også å hente henne ut for halvannet år siden, men aksepterte den gang at menigheten motsatte seg det. Vi oppfattet det også som om vi hadde en avtale med politiet om at de skulle respektere kirkeasylet, sier hovedpastor Wiggo Skagestad i Filadelfia Kristiansand til avisen.

56-åringen har søkt om asyl i Norge og har begrunnet søknaden med at hun har konvertert til kristendommen. Alle søknadene hennes er imidlertid blitt avslått.

Frykter for livet Hun hadde besøk av datteren og tre barnebarn da politiet dukket opp lørdag. Hun ble tatt med til politistasjonen og kjøres til utlendingsinternatet på Trandum søndag. Deretter blir hun fløyet til hjemlandet på mandag.

- Jeg frykter for livet til moren vår når hun nå blir sendt tilbake til Iran. I tillegg til fengsel risikerer hun å bli utsatt for vold eller en fingert ulykke, sier datteren Sadaf Ziadpour til avisen.

Politiadvokat Morten Urdal Johnsen ved Politiets utlendingsenhet i Oslo sier kvinnen ble pågrepet inne i et frittliggende bygg som menigheten disponerer.

- Det ble vurdert slik at det ikke dreide seg om et vigslet bygg, og at en derfor også hadde anledning å gå inn, sier han.

Ikke kirke med spir Pastor Wiggo Skagestad sier at frimenigheter ikke vigsler sine menighetsbygg. Han understreker også at bygget er et av tre som menigheten disponerer i Marvika i påvente av nytt menighetssenter i sentrum av Kristiansand.

- Hun satt riktignok ikke i kirkeasyl i en kirke med spir, men lokalene ble brukt i menighetssammenheng til møter og sammenkomster for mindre grupper, sier pastoren.

- Det burde vel være mer påkrevd å få ut fundamentalistiske islamister og kriminelle uten opphold enn en mor og en bestemor som risikerer å bli fengslet og torturert fordi hun er kristen, sier han.

(©NTB)

OVER GRENSA: Pastor Wiggo Skagestad mener politiet tråkket over en grense ved å hente kvinnen ut fra menigheten. Foto: Per Arne Kvamsø/Kreativ Foto/Filadelfia Kristiansand
OVER GRENSA: Pastor Wiggo Skagestad mener politiet tråkket over en grense ved å hente kvinnen ut fra menigheten. Foto: Per Arne Kvamsø/Kreativ Foto/Filadelfia Kristiansand Vis mer