Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dark Room

Politiet: Her bestiller nordmannen direktesendt barneovergrep fra Filippinene: «Så ung som mulig»

Politiet har opprettet 33 nye saker i den omfattende etterforskningen av overgrep mot barn. Flere av overgrepene skjer i utlandet.

BESTILLER OVERGREP: En siktet nordmann i Dark Room-saken bestiller direktesendt overgrep fra en person på Filippinene. Politiet opplyser at tilbudet av direktesendte overgrep på nettet fra Sørøst-Asia er økende. Skjermdump: Politiet
BESTILLER OVERGREP: En siktet nordmann i Dark Room-saken bestiller direktesendt overgrep fra en person på Filippinene. Politiet opplyser at tilbudet av direktesendte overgrep på nettet fra Sørøst-Asia er økende. Skjermdump: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vest politidistrikt kom i dag med en oppdatering om Operasjon Dark Room, den omfattende etterforskningen av overgrep mot barn som ble kjent i november i fjor.

Siden den gang har etterforskningsgruppa fra politiet i Bergen opprettet 33 nye saker som gjelder seksuelt misbruk av barn. Til sammen har politiet opprettet eller etterforsket 84 saker i Operasjon Dark Room.

De fleste av sakene politiet har opplyst om har dreid seg om nedlasting av overgrepsmateriale mot barn og svært grove chattelogger mellom pedofile.

Betaler 20-50 dollar

Politiet roper nå også varsku om overgrepene som skjer i utlandet. I flere saker politiet har etterforsket blir små barn på Filippinene seksuelt misbruk foran kamera. Overgrepene blir direktesendt på nettet og norske menn betaler for å se på overgrepene direkte. Ofte er prisen mellom 20 - 50 dollar, opplyser politiet.

Overgriperne i Norge treffes ofte via ulike chattetjenester og skjulte forum på det mørke nettet, slik Dagbladet tidligere har avdekket.

Slik kan overgriperne også finne tjenestene og personene på internett som tilbyr direkteoverføring av overgrep mot barn.

«Så ung som mulig»

Politiet viser blant annet fram en chat der en siktet norsk mann bestiller det de beskriver som overgrep på Filippinene. I saken skal det være snakk om ei lita jente.

«Hello» skriver nordmannen til en person på Filippinene.

«Ok, baby. Hvor gammel vil du ha? Uhmm. Jeg kan vise deg, baby» skriver personen tilbake.

«Så ung som mulig» skriver den siktede nordmannen.

«Jeg har 2, 6, 13, 12. Hvilken vil du ha?»

«6» svarer han.

«Kult. Ok, baby. Selvsagt. Hva vil du gjøre med henne?» spør personen på Filippinene.

Akkurat der stanser politiets utdrag av chattene.

Markedsføres som sexshow

Ifølge politiet bruker flere av overgriperne ulike kameratjenester på nettet som markedsfører at de selger sexshow med voksne.

Men flere av tjenestene blir også benyttet til seksuelle overgrep av barn.

- Kameratjenestene kan ta mellom 40 til 70 prosent av det gjerningspersonen betaler for overgrepet, opplyser politiet.

Selskapene som driver kameratjenestene befinner seg på ulike steder i verden.

- I hvilken grad selskapene er kjent med at tjenestene deres benyttes til slike overgrep, vet vi foreløpig mindre om, sier politiet.

Tortur

Politiet mener hovedpersonene bak direktesendingene ofte har kontakt med hundrevis av andre voksne, som tilrettelegger for eller gjennomfører seksuelle overgrep mot barn. De fleste tilbyderne er på Filippinene.

Så langt har politiet avdekket minst 300 barn som er grovt seksuelt utnyttet og misbrukt.

- Gjennom etterforsking ser vi at både tilbud og etterspørsel av livestreaming av seksuelle overgrep mot barn fra blant annet Filippinene øker, og det er all grunn til å tro at det vil bli flere saker i framtida, mener politiet.

- Vi erfarer at en person ofte kan stå bak svært mange grove overgrep av mange forskjellige barn. Flere av de fornærmede barna i sakene som OP Dark Room har avdekket er i spedbarnsalderen. Mange har blitt grovt misbrukt, og flere av overgrepene fremstår som tortur, skriver politiet.

ARRESTERT: Den 53 år gamle amerikaneren, bosatt på Filippinene, ble pågrepet i en razzia 20. april. Politiet gjorde store beslag, blant annet 30 harddisker med overgrepsmateriale. Video: AP DV / NTB Scanpix Vis mer

Vanskelig å etterforske

Politiet mener den geografiske avstanden og bruken av webkamera, gjør at handlingene blir mer brutale i direktesendingene.

- Etterforskingen viser at live-streaming av overgrep ikke er en ny type kriminalitet, og vi ser at bestillinger og gjennomføring av slike overgrep har pågått over flere år. Mange av de fornærmede barna i disse sakene lever i fattigdom eller er uten nære omsorgspersoner, og blir kynisk utnyttet av vestlige menn, skriver politiet.

Politiet sier slike saker er vanskelige å etterforske.

- Det at de fornærmede og tilretteleggerne/overgriperne befinner seg i utlandet, forutsetter internasjonalt politi-samarbeid og utveksling av informasjon. Gjerningspersonene på Filippinene har gjerne solgt overgrep til en rekke personer bosatt i ulike vestlige land, og gjerningspersonene tilbyr ofte overgrep mot flere ulike barn.

- Sakene er krevende for norsk politi, på grunn av sakenes omfang, kompleksitet og internasjonale forgreininger. Vi håper at det vil komme nasjonale føringer for hvordan disse sakene best mulig kan løses, skriver Vest politidistrikt i dag.

Hele Norges coronakart