- Politiet hindrer forsvarsarbeidet

Advokat Tor Kjærvik har for første gang måttet forsvare en drapssiktet uten å få vite på hvilket grunnlag klienten er siktet og varetektsfengslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den erfarne og sindige forsvareren er forbannet etter gårsdagens fengslingsmøte etter drapet på studentparet Ningyan Yu (23) og Yuhang Wu (22).

- Jeg aner ikke hva som fins i politidokumentene, og som skal gi skjellig grunn til å mistenke fetteren for forsettlig dobbeltdrap, sier Kjærvik.

Forsvareren har heller ikke fått vite hvordan ofrene ble drept.

- Jeg har aldri opplevd maken til hemmelighold fra politiets side. Jeg fikk bare tilgang til to av i alt 38 dokumenter. Prosedyren ble en enveiskommunikasjon mellom aktor og dommer med meg som tilskuer, sier Kjærvik.

Må holde kjeft

- Kjenner du politiets teori når det gjelder drapsmotivet?

- Den skal befinne seg et sted i de dokumentene jeg ikke får se, etter det jeg oppfattet, sier Kjærvik. Forsvareren kunne fått et bredere dokumentinnsyn, men da måtte han samtidig love å ikke fortelle om innholdet til klienten. - Det er et utgangspunkt jeg av prinsipielle grunner mener er helt håpløst for en forsvarer.

- Dagbladet skrev tirsdag at drapsmotivet var sjalusi og at funn på åstedet skal knytte din klient til åstedet?

Vil endre innsynsregler

- Ja, men dette er eventuelt opplysninger jeg som forsvarer ikke får tilgang til, sier Kjærvik. Forsvareren mener Forsvarergruppen av 1977, som teller de mest kjente advokatene i Oslo-området, nå bør ta et initiativ for om mulig å få endret reglene om dokumentinnsyn.

- Stadig oftere unntar politiet viktige dokumenter for oss forsvarere, sukker Kjærvik.

Den dobbeltdrapssiktede fetteren (22) hørte oppmerksomt på dommeren. Etter et par minutter lukket dommeren fengslingsmøtet, etter begjæring fra aktor Svein Holden. Politiet ba om fire uker, men 22-åringen ble varetektsfengslet for to uker med brev- og besøksforbud.

Dette kan bety at politiet har en svakere sak enn kilder ga uttrykk for overfor Dagbladet tirsdag kveld. Aktor, politiadvokat Svein Holden, velger å tolke kjennelsen på denne måten:

- Retten sier at den ikke finner mistanken spesielt sterk, men sterk nok til å fengsle siktede. Politiet tar det til etterretning, og vi vil foreta en rekke etterforskningsskritt de neste to ukene. Om kritikken fra Kjærvik:

- Jeg har full forståelse for at Kjærvik reagerer på at han ikke får fullt innsyn, men her slår hensynet til etterforskningen inn. Vi ønsker at siktede blir konfrontert med våre opplysninger i avhør - ikke gjennom andre, sier Holden.

Organisasjonen Chinese Professionals in Norway har opprettet en konto for folk som vil gi et bidrag til ofrenes familie. Kontonummeret er: 0539 2528 190. Merk betalingen med ditt navn.