DREPT HER: Politiet mener at kvinnen i 30-åra ble drept i en av boenhetene i det grå huset. Foto: Lars Andersen
DREPT HER: Politiet mener at kvinnen i 30-åra ble drept i en av boenhetene i det grå huset. Foto: Lars AndersenVis mer

Politiet holder pressekonferanse om drapet i Tromsø: - Siktede oppgir å være fra Kongo

En kvinne er drept av det som skal være ekskjæresten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): En mann er siktet for forsettlig drap på en kvinne i Tromsø. Hendelsen fant sted i et hus i Røstbakken på Sør-Tromsøya.

Etterforskningen av drapet pågår nå for fullt. Klokka 15 starter en pressekonferanse i politihuset i Tromsø ved stasjonssjef Morten Pettersen pressekonferanse.

- Politiet pågrep 19.50 i går kveld en 27 år gammel asylsøker som oppgir å være fra Kongo. Han søkte asyl i Norge i 2008. Den drepte er en 32 år gammel norsk kvinne. Det er en relasjon mellom siktede og avdøde, og vi kan bekrefte at vi er kjent med at de har hatt et samlivsforhold, som nå er avsluttet. Så langt politiet har brakt i erfaring så er det ingen av de to som har hatt noen registrert tilknytning til åstedsadressen, men vi har oplysnigner om at siktede har hatt tilhold på adressen den siste tida, sier Pettersen. Som legger til at det foreligger et utvisningsvedtak på siktede.

Politiet opplyser at en bekjent av den siktede mannen skal være registrert på adressen og at han er avhørt i saken. Siktede har fortsatt ikke vært i avhør, og derfor ønsker ikke politiet å kommentere på motiv for drapet.

Varetektsfengslet

Den siktede 27-åringen er nå varetektsfengslet i fire uker, hvor to av dem er på full isolasjon, og de to resterende på brev- og besøkforbud.

Politiet vil fortsette å foreta vitneavhør, og venter på svar fra obduksjonen.

- Vi har også gjort en del tekniske undersøkelser og sikret elektroniske spor. Vi vil fortsette utover kvelden og undersøke åstedet, sier Pettersen på pressekonferansen.

Stasjonssjef Morten Pettersen sa til Dagbladet i morges at etterforskerne i går kveld avhørte fire-fem vitner.

- Det er vitner som har opplysninger i saken, som vi har fått inn navn på gjennom de etterforskningsskritt vi har gjennomført. Det er personer i kretsen rundt siktede og avdøde.

Utvist fra Norge

Ifølge Nordlys kvinnen ekskjæresten til mannen som nå er siktet for drap. Mannen skal ha ytret ønske om å gifte seg med kvinnen, men hun skal ha vært avvisende til giftemål. Avisa skriver også at mannen var utvist fra Norge. Avisa iTromsø skriver at den norske kvinnen, som skal være i 30-åra, jobbet i omsorgstjenesten. Motivet bak drapet er fortsatt uvisst.

- Det er en tragisk hendelse. Det er et tap først og fremst for de pårørende, venner og familie, men det er også et tap for Tromsø kommune å miste en verdifull ansatt, sier fungerende ordfører i Tromsø, Jarle Aarbakke til Dagbladet.

Politiet jobbet i går kveld på forskjellige adresser, og etterforskningen med kriminalteknikere og videre taktisk etterforskning foregikk gjennom natten.

- Ut etter soning

Mannen er besluttet utvist, men har ikke frivillig forlatt landet, opplyser politiet.

- Hvorfor er han ikke sendt ut ved tvang?

- Jeg vil ikke gå konkret inn i saken. Når man blir utvist, får man en plikt til å reise ut. Når personen ikke reiser ut frivilig, på politiet følge opp dette. Videre er det vilkår for tvangsutvisning, identiten til personen må være verifisert og det kan for eksempel ikke være i krig i landet, sier politiinspektør Astrid Nilsen til Dagbladet.

- Hvilken betydning får utvisningsvedtaket i denne saken? Hva skjer hvis han blir dømt for drap?

- Nå må vi etterforske saken ferdig, men dersom saken kommer til domstolen, må domstolen ta stilling til det. Det er vanlig at personer da soner ferdig straffen i Norge, og at uttransporten gjennomføres umiddelbart etter ferdig soning, sier Nilsen.

- Velstående strøk

Naboer Dagbladet har snakket med forteller at de ikke trodde det bodde folk i huset nå. Flere forteller at studenter bor der til vanlig, men at det i det siste har vært stille.

- Jeg sto og så på da politiet var her i går. De tok seg av situasjonen på en veldig ordentlig måte, sier en nabo, som ikke ønsker å stå fram med navn.

- Dette er egentlig et velstående og fint strøk i Tromsø, så det er rart at noe sånt skjer her, sier en nabo.

Ingen av naboene Dagbladet snakket med kjente noen av de som er involvert i saken.

Nektet å la seg avhøre

Den drapssiktede har så langt nektet å la seg avhøre.

- Han ønsker ikke å la seg avhøre før han har fått snakket med en forsvarer. Vi jobber med å få oppnevnt forsvarer, og så vil vi få vurdert et avhør i løpet av dagen, sa Pettersen til Dagbladet.

Mannen har nå fått oppnevnt Helen Jenssen som forsvarer. De har vært i samtaler fredag på politihuset. Politiet opplyste på pressekonferansen at mannen fortsatt ikke er avhørt av dem.