Politiet: «Hun har hatt veldig flaks»

Utbyggeren fikk advarsel for dårlig vindussikring i forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et vindu ramlet i 15.15-tida i dag ned fra 4. eller 5. etasje i Stenersgata 8 i Oslo sentrum, og traff ei 17 år gammel jente som gikk på fortauet i hodet.

Jenta fikk store kuttskader og ble kjørt til Ullevaal universitetssykehus, men kom fra det med lettere skader. Politiet mener hun hadde flaks som kom fra det uten alvorlige skader.

- Det kunne ha gått helt annerledes, og jenta har hatt veldig flaks. Det ser ut til at vinduet traff henne flatt rett på hodet, og at det på en måte ble tredd ned på henne. Hadde hun blitt truffet av en av de skarpe kantene, kunne det gått mye verre, sier Oddleif Sveinungsen, vaktleder ved sentralvakta i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.no.

Fikk advarsel

Cito entreprenør, selskapet som har ansvarer for utbygningen i det Thon-eide bygget, fikk i forrige uke beskjed av Arbeidstilsynet om at vinduer i 2. etasje i bygningen var for dårlig sikret.

Tilsynets inspektører var da på byggeplassen i forbindelse med en landsomfattende kjemikalieaksjon i bygningsbransjen.

Tilsynet bemerket også at det kunne være fare for at noe kunne falle ned på fortauet utenfor bygget.

Rune Henriksen, byggeleder i Cito entreprenører, bekrefter overfor Dagbladet.no at de fikk beskjed om den mangelfulle sikringen.

SPERRET AV: Politi og brannvesen kom raskt til stedet etter ulykka i dag. Foto: Harald S. Klungtveit
SPERRET AV: Politi og brannvesen kom raskt til stedet etter ulykka i dag. Foto: Harald S. Klungtveit Vis mer

- Det var en underentreprenør som holdt på å montere et vindusparti. De fulgte ikke retningslinjene, og det ble rettet med en gang, mens inspektørene var på plassen. En av arbeiderne manglet blant annet et belte han skulle ha på seg da han monterte vinduet, sier Henriksen.

- Har dere vurdert sikring av vinduene i de andre etasjene?

- Nei. Hva som har skjedd er en gåte for oss. Vi har ikke hatt noe byggearbeid i disse etasjene. Vi brukte 4. etasje til å transportere inn og ut materialer, og den siste inntransporteringen vi hadde var klokka 12 i dag, altså mer enn 3 timer før vinduet falt ned.

Mangler vindu i to etasjer

Det er uklart om vinduet falt fra 4. eller 5. etasje. Det mangler nemlig et vindu i begge etasjene.

- Vinduet må ha løsnet av hengslene. Det var et reklamebanner som var festet til vinduet i 5. etasje, og tauet kan ha kommet under vinduet og løsnet det. Vi vet at de var en oppstramming av banneret rett før det datt ned. Hvis vinduet har falt fra 4. etasje må noen ha løsnet det fysisk, sier vaktleder Oddleif Sveinungsen ved sentralvakta i Oslo politidistrikt.

Politiet etterforsker nå ulykken. Det er også aktuelt at Arbeidstilsynet kobles inn.

- Det skal være trygt å gå på gata, en skal ikke risikere å få et vindu i hodet, sier Sveinungsen.

Politiet: «Hun har hatt veldig flaks»

Cito entreprenør har i dag kalt inn alt mannskap som kan vite noe om ulykken. De har også samarbeidet med politiet i etterforskningen.

Flere Thon-ulykker

Stenersgata 8 eiers av Olav Thon Gruppen.

Nabobygget i Stenersgata 10 eies også av Thon, og Thon-hotellet der ble pusset opp i fjor.

Da raste et stillas ned og traff en kvinne og hennes to år gamle datter. De ble begge kjørt til Ullevål univeristetssykehus, men ingen av dem fikk alvorlige skader.

Olav Thon Gruppen har valgt å bare la konserndirektør Øystein Trøseid uttale seg om dagens sak. Dagbladet.no har ikke fått tak i Trøseid i kveld. Tidligere i dag sa han følgende til Aftenposten.no:

- Det er beklagelig og trist at dette har skjedd, og vi håper det går bra med jenta som ble skadet.

ULYKKE I FJOR: I fjor raste et stillas ned på naboeiendommen.
FALT NED: Politiet mener den 17 år gamle jenta har hatt flaks.
TRAFF VANNRETT: Politiet mener det kunne gått mye verre hvis jenta hadde blitt truffet av en av de skarpe kantene.