Politiaksjon i Bergen

- Politiet i Bergen aksjonerte mot pedofilinettverk - politimann siktet

Flere enn ti personer skal foreløpig være siktet i saken. 

GIKK TIL AKSJON: Politiet i Bergen gikk fredag til aksjon etter lengre tids etterforskning av et pedofili-nettverk. En politimann i deres eget distrikt er siktet i saken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GIKK TIL AKSJON: Politiet i Bergen gikk fredag til aksjon etter lengre tids etterforskning av et pedofili-nettverk. En politimann i deres eget distrikt er siktet i saken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OSLO/BERGEN (Dagbladet):
Etter det VG har fått opplyst er en rekke personer siktet for å ha lastet ned materiale som inneholder seksuelle overgrep mot barn. Det skal også være snakk om enkelte tilfeller av streaming.

Etter det avisa erfarer vil noen av de siktede framstilles for varetektsfengsling på mandag.

En av de siktede skal være en politimann fra eget distrikt. Av habilitetshensyn etterforskes denne saken nå av politiet i Sør-Vest, skriver VG.

Har du tips i saken? Tips oss gjerne på 2400@dagbladet.no.

Flere enn ti personer siktet

Ifølge Bergens Tidende ble advokat Erik Mjell kontaktet av Politiets fellesforbund, som spurte om han ville bistå politimannen.

- Jeg har hatt kontakt med ham lørdag og fortsetter med det. Jeg er ikke formelt oppnevnt som forsvarer, sier Mjell til avisa.

Dagbladet har fått bekreftet at flere enn ti personer skal være siktet i saken foreløpig. Etterforskningen mot pedofilinettverket ledes av Vest politidistrikt, men flere andre politidistrikter i Norge deltar også.

Saken skal også strekke seg utover landegrensene, men det er ukjent hvorvidt det pågår en aktiv etterforskning i andre land. Ifølge NRK og VG kommer informasjon om de siktede fra FBI, som skal ha hacket et chatterom for pedofile.

Politiet i Bergen har varslet en egen pressekonferanse om saken søndag, og vil ikke kommentere.

Varslet storsak

HAR PRIORITERT ANNERLEDES: I går fortalte politidirektør Odd Reidar Humlegård om forhold som ligger bak kritikken av politidistriktet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HAR PRIORITERT ANNERLEDES: I går fortalte politidirektør Odd Reidar Humlegård om forhold som ligger bak kritikken av politidistriktet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Politiet i Bergen har den siste tiden fått enorm kritikk for ikke å prioritere narkotikasaker. I går fortalte politidirektør Odd Reidar Humlegård om forhold som ligger bak kritikken av politidistriktet.

Fredag sa han til Dagbladet at Bergenspolitiet jobber med å løse en stor pågående sak på et annet saksfelt enn narkotika. Da forklarer han at store spanings- og etterforskingsressurser er flyttet over på denne saken.

- Det er ikke så ofte at jeg reiser over til et distrikt for å se på en konkret sak, sa han.

- Det er gjort en fantastisk innsats i saken av politidistriktet. Saken er veldig ressurskrevende og den har vært jobbet med i flere måneder. I en slik sak trenger man ressurser og kompetansemiljøene som til vanlig også brukes på andre saksfelt, sier Humlegård, som selv har vært i Bergen to ganger for å bli briefet om saken, en gang før og etter sommeren.

Har prioritert overgrep- og voldssaker

Visepolitimester i Vest politidistrikt Olav Valland sa også i går at politiet jobber med et stort sakskompleks som har krevd store ressurser.

RESSURSKREVENDE SAK: Et stort sakskompleks som har krevd store ressurser, kunne visepolitimester i vest politidistrikt, Olav Valland fortelle om fredag. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
RESSURSKREVENDE SAK: Et stort sakskompleks som har krevd store ressurser, kunne visepolitimester i vest politidistrikt, Olav Valland fortelle om fredag. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

- Vi jobber med et sakskompleks som vi ikke kan gå ut med nå av hensyn til etterforskningen. Jeg kan bekrefte at vi har hatt behov for store ressurser til spaning og etterretning i dette sakskomplekset. Vi kommer med informasjon om dette når vi er klare for det, sa visepolitimester i Vest politidistrikt Olav Valland til Dagbladet lørdag.

Samtidig sa Humlegård at Bergenspolitiet har endret prioriteringene den siste tiden.

- Lenge har man ikke prioritert overgrep og voldssaker, det er prioritert mye mer nå. De har tidligere gjort det alt for dårlig på straffesaker mot barn og unge. Når er de mye bedre på det. Vest politidistrikt ligger veldig bra an i forhold til landsgjennomsnittet, sier Humlegård.

Varslingsrapport

I april 2016 leverte en politioverbetjent ved seksjon for organisert kriminalitet i Vest politidistrikt en 52 siders lang varslingsrapport til politimesteren. Varsleren omtales som en høyt tiltrodd ansatt.

Det framgår av rapporten at store og alvorlige narkotikasaker er blitt nedprioritert som følge av instrukser fra øvre ledelse i bergenspolitiet. Justisdepartementet og Riksadvokaten ble varslet om saken av varsleren.

VG avslørte saken sju måneder etter. Kort tid etter startet Spesialenheten etterforskning av mulige lovbrudd.

- Politiet har dermed gjort tøffe ressursprioriteringer når det gjelder spaning og teknisk og annen etterforskning. De siste månedene har de prioritert knallhardt en kompleks og meget omfattende sak som jeg har sett meg enig i viktigheten av å prioritere. Dette vil sette Bergenspolitiet i et nytt lys. Dette kan også forklare hvorfor politiet nedprioriterer et område, for å satse på andre til tider, sier Humlegård, som omtaler den pågående saken som å være av høyeste prioritet, sa politidirektøren.

Dagbladet følger saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer