DE LUSKER OG DE SKREMMER: Klovner, som denne i USA, skremmer folk i mange land. Det hele er en spøk som oppsto i South Carolina, men det er langt fra alle som ler. Illustrasjonsfoto: Øistein Norum Monsen
DE LUSKER OG DE SKREMMER: Klovner, som denne i USA, skremmer folk i mange land. Det hele er en spøk som oppsto i South Carolina, men det er langt fra alle som ler. Illustrasjonsfoto: Øistein Norum MonsenVis mer

Klovner skremmer vettet av folk i flere land

Politiet i flere land advarer mot skumle klovner: - Dette er ingenting å le av

- Barna er fullt forståelig opprørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skumle klovner sprer seg fra USA.

Dagbladet har tidligere fortalt om mystiske - og nifse - klovner som driver lokalbefolkningen fra vettet i flere små amerikanske byer. Utkledd i klovnekostyme lusker de seg rundt boligstrøk, banker på dører på natten og tilbyr små barn godteri for å bli med inn i skogen.

Det hele antas å være en spøk, og skal ifølge CNN ha oppstått i Greenville i delstaten South Carolina, hvor barn ikke får være alene etter at de skumle klovnene begynte å luske rundt i byen.

Politiet har vært på full alert i byene det gjelder, og nylig fortalte lovens lange arm i St. Louis at de frykter for sikkerheten til de uskyldige klovner når det nå meldes om bevæpnet borgervern mot de skumle klovnene.

- Ingenting å le av

CNN skriver også at de antatt mannevonde klovnene har kommet seg på flyet utenlands.

Britisk politi advarer briter fra å ta del i klovnestrekene, og det meldes om flere titalls episoder hvor klovner skremmer vettet av folk på De britiske øyer.

- Å kle seg ut som en skummel klovn kan virke som en fleip, men det er ingenting å le av, sier politiinspektør Mark Pannone fra Cumbria i England.

- Barn i Cumbria er er veldig redd for å bli utsatt for dette, og mange er opprørt, fortsetter han.

- Samme spøken

Politiet i Cumbria fikk på søndag ni henvendelser som angikk klovner med truende eller skummel oppførsel. I ett av tilfellene hadde klovnen en kniv.

Politiet i Thames Valley i England skal ha mottatt 14 liknende henvendelser i helga, og i Durham etterforsker politiet nå påstander om at en mann utkledd som klovn bar kniv og fulgte etter fire barn på vei til skolen.

- Barna er fullt forståelig opprørt og vi forsøker å få fatt i denne mannen. Vi tror dette er en del av den samme spøken som feier gjennom USA. Det som er veldig alvorlig er at mannen bar kniv, men vi tror ikke han hadde noe ønske om å skade barna, sier Durham-politiet til CNN.

Klovner Down Under

Også i Australia meldes det om klovnehysteri. Politiet i Victoria melder at «truende atferd ikke vil bli akseptert».

Klovnehistoriene har skapt store overskrifter i de største amerikanske mediene, og nylig ble også Det hvite hus konfrontert med redselen som griper landets borgere.

- Jeg kjenner ikke til at presidenten har blitt orientert om dette. Det er åpenbart en sak som politiet tar på alvor, sa Obamas pressetalsmann Josh Earnest under en pressekonferanse tidligere denne uka.

Per dags dato har urovekkende observasjoner av klovner blitt rapportert i minst 20 av landets 50 delstater i USA, skriver blant annet Times. Studenter ved Penn State University strømmet ut i gatene til klappjakt da det ble meldt om en klovn på universitetsområdet.

I Alabama har minst ni personer blitt arrestert for «terrortrusler» etter å ha spøkt om eller truet med å oppsøke konkrete steder, ofte skoler, i klovnekostyme.

SKUMLE KLOVNER: Shareda Maston ble vettskremt da en klovn sto utenfor vinduet hennes og viftet med en kniv i Georgia, USA. Hun klarte å filme klovnen før den forsvant. Nå advarer moren. Video: CNN Vis mer