Politiet i Hedmark mottok nødmeldingen fra Holger

Politiet: Operatøren oppfattet det ikke slik at kvinnen befant seg i en potensielt livstruende nødsituasjon.

- BLE IGNORERT: Holger Gustavsen hevder han ble ignorert av politiet da han ringte om forfrosset venninne. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet
- BLE IGNORERT: Holger Gustavsen hevder han ble ignorert av politiet da han ringte om forfrosset venninne. Foto: Torbjørn Berg/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 1. nyttårsdag ble en kvinne (34) funnet frosset i hjel ved Sagtunet på Årnes i Nes kommune på Romerike.

Vennen Holger Gustavsen har hele tiden sagt at han ringte politiet om den livstruende situasjonen, men Romerike politidistrikt har gått gjennom sine logger og ikke funnet noen henvendelser.

Nå viser det seg at det var politiet i Hedmark som mottok telefonen.

- Vi kan etter å ha søkt gjennom vår lydlogg, bekrefte at Operasjonssentralen i Hedmark mottok en samtale fra Holger Gustavsen natt til 1. januar 2011. Samtalen kom inn som en ordinær telefonsamtale, ikke på nødtelefon, og er registrert mottatt som innkommet samtale hos oss kl 0438, sier politiinspektør Tor Magne Kalland, leder av Felles operativ enhet i Hedmark politidistrikt, i en pressemelding.

Ikke oppfattet som nødsituasjon Hedmark politidistrikt har gått gjennom lydloggen med fokus på relevante samtaler natt til 1. januar 2011, idet flere opplysninger ut fra etterforskningsmaterialet i saken tilsa at det skulle ha blitt ringt til vår operasjonssentral og bedt om hjelp til å finne kvinnen.

Kvinnen ble funnet død 1. januar i Årnes, Nes kommune. Samtalen mellom innringer Holger Gustavsen og en av våre ansatte ved Operasjonssentralen vil bli grundig belyst.

Lydfilen er for øvrig sikret med henblikk på videre undersøkelser og i påvente av eventuelle etterforskningsskritt i saken.

- Jeg kan blant annet på grunn av dette ikke gå nærmere inn på detaljene i samtalen mellom melder i saken og den aktuelle operatøren ved vår operasjonssentral. Det fremgår som rimelig klart ut fra samtalen at operatøren ikke oppfattet det slik at kvinnen befant seg i en potensiell, livstruende nødsituasjon ut fra meldingsinnholdet, sier Kalland i pressemeldinga.

- Berører politiet Videre skriver politiet i pressemeldingen:

- Det tragiske utfallet av hendelsen berører også de involverte ved Operasjonssentralen sterkt. Når en slik alvorlig hendelse inntreffer, er det også påkrevd og nødvendig, at vi gjennomgår våre interne rutiner systematisk, med henblikk på om vi kunne eller burde ha håndtert den aktuelle situasjonen og hendelsen på en annen måte.

- Dette gjør vi både av hensyn til å kunne avdekke feil og mangler med henblikk på å forbedre eksisterende rutiner, men også for å kunne dokumentere eventuelle kritikkverdige og/eller straffbare forhold, sier politiinspektør Tor Magne Kalland.

- Ga blaffen Gustavsen reagerer sterkt på politiets håndtering av saken:

- Jeg synes det er fælt. De ga blaffen og sa de ikke hadde tid da jeg ringte, sa Gustavsen til Dagbladet 3. januar.

Politiinspektør Kalland sier til Dagbladet at innringer trolig har ringt fra Skarnes og ble telefonen rutet til Hedmark og ikke Romerike.

- Ut i fra lydloggen mener vi at operatøren ikke har oppfattet at dette dreier seg om en nødsituasjon. Derfor ble det heller ikke gjort noe, sier Kalland.

Han sier de nå skal bruke hendelsen til å gå gjennom sine rutiner.

- Så får andre vurdere om dette blir en klagesak. Vi er også forberedt på at Spesialenheten for politisaker kan komme til å se på saken, sier Kalland.

Uten tillit - Jeg synes det er veldig fælt at folk skal tro jeg ljuger. Jeg følte meg som om jeg var mistenkt for noe kriminelt, sier Holger Gustavsen (67) i dag, når Dagbladet ta kontakt om den nye vendinga saken har tatt.

- Selv brukte jeg to minutter for å finne ut når jeg hadde ringt. Jeg ringte Netcom, og spurte hvor mange ganger jeg hadde ringt 02800 den natta. En gang, klokka 04.43, sa de.

Han sier han nå er uten tillit til politiet, og at han forventer en unnskyldning.

- Jeg har ingen tillit til politiet. Ringer jeg om forhold framover skal jeg notere navn på den jeg snakker med, og nøyaktig tidsangivelse for samtalen, sier Gustavsen.

Han tenker nå først og fremst på de pårørende.

I dårlig form - De trodde kanskje jeg hadde gjort noe kriminelt. Jeg skulle gjerne ha ringt dem og snakka med dem, men jeg tror de har nok nå. Jeg håper jeg kan få vite på når begravelsen skal være, så jeg kan komme i begravelsen med en blomst.

- Jeg har følt meg i dårlig form på grunn av dette, jeg har følt meg som om jeg var mistenkt for å ha gjort henne noe kriminelt. Jeg har overfor politiet måttet oppgi når jeg reiste hjemmefra, når jeg reiste til Årnes, hvor lenge jeg var der for å lete etter henne og hvor lang tid jeg brukte til Vormsund og Kongsvinger etter det, forteller Gustavsen.

- Jeg ser jo heller ikke på klokka når jeg kjører for å finne et menneske, det var nok å følge med på veien i det uværet som var den kvelden.

Kalland ønsker ikke å kommentere om de vil gi mannen en unnskyldning, men sier de tar saken på største alvor.

- Jeg forstår at dette er en vanskelig situasjon for han. Vi tar saken på høyeste alvor og kommer til å gjennom både lydloggen og våre rutiner etter dette, sier politiinspektøren.

Spesialenheten har i dag vært i kontakt med politimesteren i Hedmark politidistrikt etter å ha blitt gjort oppmerksom på saken via media. Spesialenheten vil få oversendt lydlogg og eventuell annen relevant informasjon fra Hedmark politidistrikt så snart som praktisk mulig.

- Vi vil også innhente relevant informasjon fra Romerike politidistrikt. Dette er en sak som det er naturlig at Spesialenheten ser nærmere på, ut fra at hendelsen endte tragisk. Når vi har mottatt og gjennomgått lydloggen fra Hedmark politidistrikt vil vi ta den endelige beslutningen om etterforsking skal iverksettes,  sier Liv Øyen, leder for etterforskningsavdeling Øst-Norge.