POLITISTREIK: I morgen vil politiet over hele landet gå til politisk streik i en og en halv time midt på dagen. På bildet er justisminister Knut Storberget til stede under et arrangement i regi av Politidirektoratet i samarbeid med Oslo politidistrikt og Politiets sikkerhetstjeneste. Beredskapstroppen hadde en demonstrasjon for fremmøtte med bl.a. helikopter.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
POLITISTREIK: I morgen vil politiet over hele landet gå til politisk streik i en og en halv time midt på dagen. På bildet er justisminister Knut Storberget til stede under et arrangement i regi av Politidirektoratet i samarbeid med Oslo politidistrikt og Politiets sikkerhetstjeneste. Beredskapstroppen hadde en demonstrasjon for fremmøtte med bl.a. helikopter. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

Politiet i hele landet går til politisk streik

Forbundsleder Arne Johannessen er illsint på justisminister Knut Storberget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets Fellesforbund varsler at politiet over hele landet i morgen går til politisk streik fra kl. 11 til 12.30 i protest mot regjeringen, skriver NTB.


Den kraftige reaksjonen kommer som følge av at Regjeringen vil tvinge politiet til å akseptere unntak fra arbeidsmiljølovens vernebestemmelser om hviletid, og frata de tillitsvalgte forhandlingsretten.

- Aksepterer ikke

— Dette aksepterer vi ikke. Arbeidstakernes rett til å forhandle om arbeidstidsordninger er nedfelt i lovverket. Et lignende overgrep har vi ikke opplevd siden politiet ble fratatt streikeretten i 1959, sier forbundsleder Arne Johannessen i en pressemelding.

Det er problemer i politi- og lensmannsetaten med for få politifolk, noe som kom klart fram i media før jul.

— Vi har i lengre tid vært i dialog med justisministeren for å løse disse problemene. Vi har spilt inn forslag til løsning og hele tiden vært opptatt av at vi skal bidra til å forhandle fram løsninger som gir mer politikraft for befolkningen. Nå har Regjeringen overkjørt oss og fratar oss retten til å forhandle om arbeidstidsordningene våre. I stedet bruker Regjeringen rå makt ved å bruke forskrift, sier en oppgitt forbundsleder.

Det er en illsint forbundsleder som forteller at dråpen nå har fått begeret til å flyte over.

— Vi er fly forbannet, og jeg skal love deg at vi har 100 prosent støtte fra politi over hele landet, sier Arne Johannesen til NTB.

— Lovlig
Han forsikrer at aksjonen er fullt lovlig. I politidistriktene landet rundt vil bemanningen være på et minimumsnivå i tidsrommet fra 11 til 12.30 torsdag ettermiddag.

— Det er lov å ytre seg i et demokrati. Det er lov å drive med politisk streik, og denne streiken vil merkes. Alle politidistriktene vil være involvert, sier Johannesen.

Han understreker riktignok at politidistriktene kommer til å ha en bemanning på et minimum under den halvannen times lange historiske markeringen.

— Vi må sørge for at folk kommer fram til politiets operasjonssentraler, selve hjernen i politidistriktene. Beredskapen må sørge for livsviktige funksjoner. Men lensmannskontorene landet rundt vil i meget stor grad ha lagt ned driften i denne perioden, sier Johannesen.

Enstemmig
Han forteller at forbannelsen er rettet mot regjeringen, men i særdeleshet mot justisminister Knut Storberget (Ap). Forbundet valgte enstemmig å gå til det drastiske skrittet onsdag ved lunsjtider.

— Dette aksepterer vi ikke. Arbeidstakernes rett til å forhandle om arbeidstidsordninger er nedfelt i lovverket. Et lignende overgrep har vi ikke opplevd siden politiet ble fratatt streikeretten i 1959, sier Arne Johannessen.

Han viser til at det er problemer i politi- og lensmannsetaten med for få politifolk, og sier at forbundet i lengre tid har vært i kontakt med justisminister Knut Storberget (Ap) for å løse problemene.

— Vi har spilt inn forslag til løsning og hele tiden vært opptatt av at vi skal bidra til å forhandle fram løsninger som gir mer politikraft for befolkningen. Nå har regjeringen overkjørt oss og fratar oss retten til å forhandle om arbeidstidsordningene våre. I stedet bruker regjeringen rå makt ved å bruke forskrift, sier Johannessen.

— Lekedialog
— Vi opplever at Storberget har kjørt en dobbelt strategi, en lekedialog og forberedt et maktovergrep parallelt. Å gå til politisk streik synes vi er et lite drastisk steg i forhold til det vi er blitt utsatt for, understreker Johannesen.

Han er usikker på om han ønsker å snakke med Storberget før streiken er gjennomført, dersom statsråden tar kontakt.

— Jeg har ikke snakket med ham i dag og må eventuelt vurdere det, sier han til NTB.

Justis- og politidepartementet er orientert om streiken.

Dagbladet.no har foreløpig ikke kommet i kontakt med justisminister Knut Storberget for en kommentar om nyheten.