Politiet i Hongkong har pågrepet antatte mafiamedlemmer

Etter angrep på demonstranter.

NYE SAMMENSTØT:  Det kom i dag til nye sammenstør i Hongkongs Mengkok-distrikt lørdag. Foto: REUTERS/Carlos Barria
NYE SAMMENSTØT: Det kom i dag til nye sammenstør i Hongkongs Mengkok-distrikt lørdag. Foto: REUTERS/Carlos BarriaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De pågrepne er antatte mafiamedlemmer som skal ha deltatt i angrep på demonstrantene i byen.
  Til sammen 19 menn er pågrepet etter sammenstøtene i Hongkong fredag, ifølge politiet. Av disse skal åtte ha forbindelser til de kinesiske organiserte kriminelle gruppene som er kjent under navnet triadene.

Demokratiforkjemperne i byen hevder de ble angrepet av kriminelle som var betalt av myndighetene for å skape bråk, og har anklagd politiet for ikke å ha grepet inn da aktivister ble angrepet i Mong Kok.

Også menneskerettsorganisasjonen Amnesty International anklager politiet i byen for ikke å ha grepet inn da aktivistene ble angrepet.

- Regjeringen og politiet lukket øynene for voldelige handlinger utført av triadene mot fredelige Occupy-demonstranter, heter det i en uttalelse fra Studentføderasjonen i Hongkong.

Dette avvises av politiet, som peker på at seks av dem som ble skadd i sammenstøtene, var politifolk.

Nye sammenstøt i dag Rundt 100 personer på hver side barket sammen i dag ettermiddag lokal tid i det tett befolkede området Mong Kok.

Sammenstøtene fant sted i forstaden Mong Kok, hvor triadene driver barer, nattklubber og massasjeinstitutter.

Demonstrantenes hovedkrav er at Hongkongs neste leder må velges på demokratisk vis i 2017. Selv om innbyggerne får stemme i valget, krever kinesiske myndigheter å få godkjenne kandidatene på forhånd.

Avlyste samtaler Studentføderasjonen avlyste de planlagte samtalene med byregjeringen etter sammenstøtene mellom demokratiforkjempere og motdemonstranter.

 Lørdag morgen skal det igjen ha vært spent i forstaden, men demonstrantene lovet å holde stand gjennom helgen.

- Vi vil trekke oss tilbake etter det hvis situasjonen blir verre. For eksempel hvis gangsterne begynner å true oss med kniv, sier en av demonstrantene til nyhetsbyrået Reuters.

- Mindretallet må respekteres Avisa Folkets Dagblad, som gis ut av Kinas kommunistparti, roste lørdag politiet i Hongkong for å ha gått forsiktig til verks mot demonstrantene.

«Et demokratisk samfunn bør respektere meningene til mindretallet. Men det betyr ikke at mindretallet har rett til å ty til ulovlige midler», heter det i en lederartikkel på avisas førsteside.

Demonstrasjonene vil ikke spre seg til resten av Kina, forsikrer lederskribenten, som legger til at det er dagdrømmeri å tro det vil komme en kinesisk revolusjon.

(NTB)