NYE SAMMENSTØT:  Det kom i dag til nye sammenstør i Hongkongs Mengkok-distrikt lørdag. Foto: REUTERS/Carlos Barria
NYE SAMMENSTØT: Det kom i dag til nye sammenstør i Hongkongs Mengkok-distrikt lørdag. Foto: REUTERS/Carlos BarriaVis mer

Politiet i Hongkong har pågrepet antatte mafiamedlemmer

Etter angrep på demonstranter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De pågrepne er antatte mafiamedlemmer som skal ha deltatt i angrep på demonstrantene i byen.
  Til sammen 19 menn er pågrepet etter sammenstøtene i Hongkong fredag, ifølge politiet. Av disse skal åtte ha forbindelser til de kinesiske organiserte kriminelle gruppene som er kjent under navnet triadene.

Demokratiforkjemperne i byen hevder de ble angrepet av kriminelle som var betalt av myndighetene for å skape bråk, og har anklagd politiet for ikke å ha grepet inn da aktivister ble angrepet i Mong Kok.

Også menneskerettsorganisasjonen Amnesty International anklager politiet i byen for ikke å ha grepet inn da aktivistene ble angrepet.

- Regjeringen og politiet lukket øynene for voldelige handlinger utført av triadene mot fredelige Occupy-demonstranter, heter det i en uttalelse fra Studentføderasjonen i Hongkong.

Dette avvises av politiet, som peker på at seks av dem som ble skadd i sammenstøtene, var politifolk.

Nye sammenstøt i dag Rundt 100 personer på hver side barket sammen i dag ettermiddag lokal tid i det tett befolkede området Mong Kok.

Sammenstøtene fant sted i forstaden Mong Kok, hvor triadene driver barer, nattklubber og massasjeinstitutter.

Demonstrantenes hovedkrav er at Hongkongs neste leder må velges på demokratisk vis i 2017. Selv om innbyggerne får stemme i valget, krever kinesiske myndigheter å få godkjenne kandidatene på forhånd.

Avlyste samtaler Studentføderasjonen avlyste de planlagte samtalene med byregjeringen etter sammenstøtene mellom demokratiforkjempere og motdemonstranter.

 Lørdag morgen skal det igjen ha vært spent i forstaden, men demonstrantene lovet å holde stand gjennom helgen.

- Vi vil trekke oss tilbake etter det hvis situasjonen blir verre. For eksempel hvis gangsterne begynner å true oss med kniv, sier en av demonstrantene til nyhetsbyrået Reuters.

- Mindretallet må respekteres Avisa Folkets Dagblad, som gis ut av Kinas kommunistparti, roste lørdag politiet i Hongkong for å ha gått forsiktig til verks mot demonstrantene.

«Et demokratisk samfunn bør respektere meningene til mindretallet. Men det betyr ikke at mindretallet har rett til å ty til ulovlige midler», heter det i en lederartikkel på avisas førsteside.

Demonstrasjonene vil ikke spre seg til resten av Kina, forsikrer lederskribenten, som legger til at det er dagdrømmeri å tro det vil komme en kinesisk revolusjon.

(NTB)