PÅ ÅPEN GATE: Politiet i arbeid på stedet der en mann i 50-åra ble skutt og drept i Malmö i dag. 

Foto: DRAGO PRVULOVIC / Scanpix
PÅ ÅPEN GATE: Politiet i arbeid på stedet der en mann i 50-åra ble skutt og drept i Malmö i dag. Foto: DRAGO PRVULOVIC / ScanpixVis mer

Politiet i Malmö: - Nå er det alvor

Fem mennesker har blitt skutt og drept siden slutten av november. Kriminolog sier at det kan bli flere hevnoppgjør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble en mann i 50-åra skutt og drept på åpen gate i Malmö. I fjor ble byen rystet av syv drap og fem drapsforsøk i byen, de fleste av dem knyttes til byens kriminelle grupperinger.

- Det ligner veldig på de klassiske gangsteroppgjørene, ulike organiserte grupper skyter på hverandre. Det er ingen grunn til å tro at det stopper nå, denne typen vold leder til hevnoppgjør, sier kriminolog Jerzy Sarnecki fra universitetet i Stockholm til Dagbladet.

Gjengleder skutt Omtrent to måneder etter at en 36-åring, som hadde tilknytning til kriminelle miljøer,i mai ble drept av tre skudd i hodet på en parkeringsplass, ble en 35 år gammel dørvakt på en ulovlig klubb knivstukket og drept etter bråk med flere i grupperingen «Brödraskapet».

Lederen for gjengen, Alex Ghara Mohammidi, var en stund fengslet, mistenkt for drapet, men ble senere sluppet fri. Den 24. november i fjor ble Mohammidi skutt og drept på et taxikontor, skriver Aftonbladet.

Etter drapet på Mohammid har volden blitt hyppigere. Den 20. desember kommer to maskerte menn inn i et kafélokale, som var stengt for renovering. Der blir en mann på 55 år skutt og drept. Politiet har fortalt at de mistenker at gjerningsmennene var ute etter en slektning av den drepte mannen.

- Fare for alle Den 26. desember skjøt en mann med halloween-maske tre personer på en kafé, en 27-årig taxisjåfør døde av skadene.

Og i dag ble en mann i 50-åra skutt og drept på åpen gate i Malmö.

Ifølge Svenska Dagbladet satt politiet i Malmö i dag i krisemøte etter drapet.

- Det er alvor nå, sier Anders Lindell fra politiet i Malmö til Svenska Dagbladet.

- Det er klart det er fare for almennheten når gjengene skyter og dreper på åpen gate, slik som i dag. Men gjengene er nok ikke ute etter folk som ikke tilhører miljøene, sier Sarnecki.

Han forteller at Malmö er preget av store sosiale forskjeller, arbeidsløshet, og at byen ligger åpent til for kontakt med resten av Europa, noe som gjør at byen er utsatt når det kommer til organiserte kriminelle gjenger.

Avvik - Det er bare ett drap som ser ut til å være et avvik fra oppgjørene i gjengmiljøene, og det er drapet på en 15-åring på nyttårsaften, sier Sarnecki.

SKUTT: Den 26. desember skjøt en mann med halloweenmaske tre personer på en kafé, en 27-årig taxisjåfør døde av skadene. 
Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
SKUTT: Den 26. desember skjøt en mann med halloweenmaske tre personer på en kafé, en 27-årig taxisjåfør døde av skadene. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX Vis mer

Saranecki sier at det er tre typer tiltak som kan ta knekken på voldsbølgen i byen. Ett langsiktig, ett halv-langsiktig og et kortsiktig.

- Politiet i New York har lyktes med å roe ned voldsbølger ved å samle inn så mange våpen som mulig fra de kriminelle miljøene, det er den kortsiktige løsningen, sier han.

Han mener at politiet deretter må se til Södertälje, der skattemyndighetene har gått etter de kriminelle miljøene og deres inntekter.

- På veldig lang sikt handler dette om sosiale faktorer, som gjør rekrutteringen til slike gjenger mulig. Det må en omfattende nasjonal innsats til for å få stoppet dette. Et rettssamfunn kan ikke godta at folk blir skutt og drept, sier Saranecki.

PARKERINGSPLASS: En 36-åring som hadde tilknytning til kriminelle miljøer ble 11. mai i fjor drept av tre skudd i hodet på en parkeringsplass i Malmö.
Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
PARKERINGSPLASS: En 36-åring som hadde tilknytning til kriminelle miljøer ble 11. mai i fjor drept av tre skudd i hodet på en parkeringsplass i Malmö. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX Vis mer