Politiet i Malmö avhørte seg selv etter kaoset

- Spesialenheten for politisaker jobber ikke i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet beordret ridende politi for å få kontroll over helgas demonstrasjoner i Malmö hvor minst fem demonstranter ble skadet etter å ha blitt ridd ned av politihester under demonstrasjonen i Malmö lørdag. Rundt 1.000 demonstranter protesterte mot det naziorienterte partiet Svenskarnas parti (SvP).

Politiet rapporterte om omfattende steinkasting, og hevdet at demonstrantene angrep ambulansepersonell. Etter at den svenske avisa Skånska Dagbladet hevdet at ingen av opplysningene stemnte med virkeligheten, innrømmet politiet i går at de hadde spredt et feilaktig bilde av situasjonen.

En stygg feil - Dette var en stygg feil som vi skal få rettet opp, sa Håkan Jarborg Eriksson som var ansvarlig for politiaksjonen i Limhamn.

Han innrømmet at angrepet på ambulansepersonellet ikke var riktig, og at opplysningen om at store brosteiner ble kastet mot politiet heller ikke medførte riktighet.

Anmeldte seg selv Dette resulterte i at politiet anmeldt seg selv til spesialenheten for politisaker. Men den svenske avisa Expressen kan i dag fortelle at politiet gjennomførte de første avhørene selv.

- Spesialenheten for politisaker jobber ikke i helgene, sier Eva Nilsson fra påtalemyndighetene i Malmö til Expressen.

- Jeg har fått en anmeldelse på mitt bord, og den er det Malmö-politiet som selv har kommet med. Den inneholder spørsmålet om bruk av hester og uaktsomhet i trafikken etter at en person ble påkjørt, sier Eva Nilsson til Expressen.

Hun opplyser at det kan komme flere anmeldelser, men at det foreløpig ikke er tilfellet.

Normalt skulle en slik anmeldelse behandles av Spesialenheten for politisaker, for å unngå at politiet mistenkes for inhabilitet hvis det er begått straffbare eller kritikkverdige handlinger i tjenesten. I Sverige har spesialenheten flere regionale kontorer, og de sitter helt adskilt fra andre politiavdelinger.

Avhørt av kollegaer Men i helgen var det ingen som jobbe for spesialenheten for politisaker, og påtalemyndighetene i Malmö besluttet at Skåne-politiet skulle ta de første avhørene. De jobber til daglig tett sammen med de polititjenestemennene de selv skulle avhøre.

Kommissarie i Skåne-politiet Göran Landvall sier til avisa at det var en diskusjon med påtaleansvarlig i Stockholm og politiet i Skåne om hvem som skulle foreta de første avhørene. På spørsmålet om mulig inhabilitet svarer han følgende:

- Det får du spørre øverste påtalemyndighet om. Politiet har valgt å ikke ha beredskap for internutredere i helgene, så det spørsmålet må rettes til et høyere nivå enn meg, sier Göran Landvall.

HESTER: Politiet brukte ridende politi mot demonstrantene noe som førte til at flere personer ble skadet. Foto: AFP/NTB Scanpix.
HESTER: Politiet brukte ridende politi mot demonstrantene noe som førte til at flere personer ble skadet. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer