Politiet i North Dakota får montere elektrosjokkvåpen og tåregass på droner

Lov til å montere alle ikke-dødelige våpen.

 ELEKTROSJOKKVÅPEN:  Politiet i North Dakota i USA får som følge av en ly lov, anledning til å montere såkalte ikke-dødelige våpen på droner som for eksempel elektrosjokkvåpen, tåregass og våpen som skyter gummikuler. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
ELEKTROSJOKKVÅPEN: Politiet i North Dakota i USA får som følge av en ly lov, anledning til å montere såkalte ikke-dødelige våpen på droner som for eksempel elektrosjokkvåpen, tåregass og våpen som skyter gummikuler. Foto: AP Photo / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kontroversiell ny delstatslov gir politiet i North Dakota mulighet til å montere såkalte ikke-dødelige våpen på droner.

Det inkluderer blant annet elektrosjokkvåpen, tåregass og våpen som skyter gummikuler, skriver USA Today.

At politiet får montere elektrosjokkvåpen har skapt kontroverser i delstaten. Nyheten er omtalt av flere riksdekkende amerikanske medier.

Kan være dødelig Som USA Today påpeker skal elektrosjokkvåpen i utgangspunktet bare uskadeliggjøre personer uten å gjøre skade, men de siste tiåra har hundrevis dødd etter å ha blitt sjokket, ifølge den amerikanske nettavisa.

Lovforslaget skulle egentlig bare regulere politiets bruk av droner, og sørge for at politiet måtte få en ransakelsesordre hvis de skulle bruke droner for å innhente bevis. Så ble imidlertid lovrforslaget skrevet om av en lobbyist, med støtte fra politiet i delstaten, skriver USA Today.

Den republikanske delstatsrepresentanten som skrev førsteutkastet til lovforslaget, ville i utgangspunktet forby våpenmontering på droner.

- Jeg mener at det bør være en fin, rød linje: Droner bør ikke bli gjort til våpen. Punktum, sa Rick Becker, under behandlingen av lovforslaget.

Låner to droner Men selv om det nå er åpnet for å montere ikke-dødelige våpen på droner, betyr ikke det at politiet i North Dakota kommer til å begynner å bruke dem med det første, skriver CNBC.

USA Today påpeker også at delstatspolitiet i North Dakota bare har to droner, og det eneste som er montert på dem er kameraer. De er i tillegg bare lånt fra et California-selskap. I tillegg er det svært kostbart å spesialtilpasse droner.

I tillegg til det, må politiet i North Dakota også forholde seg til føderale lover og regler, blant annet FAAs (USAs statlige luftfartsbyrå) regler som gjør det ulovlig for et hvilket som helst luftfartøy å slippe gjenstander ned fra luften.

Myndighetsbruk, ikke sivilt bruk Dette gjelder imidlertid sivile luftfartøy, og politiets eventuelle dronebruk ville sannsynligvis gått under andre, mindre strenge regler for myndighetenes bruk av droner, ifølge FAA.

Republikaneren Becker oppsummerer uklarheten i regelverkene slik:

- Vi må være klar over disse utfordringene fordi droneteknologi er her for å bli og vi må sikre våre borgerrettigheter, sier Becker til USA Today.