SKUTT OG DREPT: Magdiel Sénchez (35) ble skutt og drept av politiet utenfor sitt eget hjem i Oklahoma. Foto: Privat / AP / NTB Scanpix
SKUTT OG DREPT: Magdiel Sénchez (35) ble skutt og drept av politiet utenfor sitt eget hjem i Oklahoma. Foto: Privat / AP / NTB ScanpixVis mer

Politiet i Oklahoma skjøt mann etter at han ikke reagerte på tilrop. Naboene sier han var døv og utviklingshemmet

Betjentene trodde han var i ferd med å angripe dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En politibetjent er tatt ut av tjeneste etter at han under en aksjon skjøt og drepte 35-årige Magdiel Sánchez. Betjenten og kollegene trodde han var i ferd med å angripe dem, men mannens naboer sier 35-åringen var døv og utviklingshemmet, melder CBS News.

- Vi ropte til dem at han ikke kunne høre, sier Julio Rayos til avisa The Oklahoman.

Elektrosjokk

Sánchez beveget seg mot betjentene. Han hadde det de har beskrevet som et metallrør i hånda, og reagerte ikke på politiets ordre om å slippe «våpenet» og legge seg ned på bakken.

NABO OG VITNE: Julio Rayos mener politimennene må ha hørt at naboene ropte til dem at Sánchez var døv. Foto: Sue Ograocki / AP / NTB Scanpix
NABO OG VITNE: Julio Rayos mener politimennene må ha hørt at naboene ropte til dem at Sánchez var døv. Foto: Sue Ograocki / AP / NTB Scanpix Vis mer

Da han ikke etterkom ordren, skjøt den nå suspenderte politimannen ham, mens en annen ga ham elektrosjokk med en taser. Han døde på stedet.

Rayos forklarer at Sánchez uttrykte seg gjennom håndbevegelser. Bevegelsene kan ha blitt oppfattet som truende av betjentene.

- Jeg tror han ble frustrert over å prøve å forklare dem hva som foregikk, sier naboen.

Jaktet på sjåfør

Under en pressekonferanse opplyste politiinspektør Bo Mathews at betjentene jaktet på en mistenkt sjåfør som hadde stukket av etter en påkjørsel uten personskade. Et vitne pekte ut adressen hvor det innblandede kjøretøyet sto parkert, og politiet dro dit.

Sánchez, som var innvandrer fra Mexico, oppholdt seg i inngangspartiet, og ble altså skutt. Naboen Jolie Guebara sier hun hørte seks skudd.

POLITILEDER: Politiinspektør Bo Mathews opplyser at betjenten som skjøt, er suspendert mens etterforskningen pågår. Foto: Sue Ogrocki / AP / NTB Scanpix
POLITILEDER: Politiinspektør Bo Mathews opplyser at betjenten som skjøt, er suspendert mens etterforskningen pågår. Foto: Sue Ogrocki / AP / NTB Scanpix Vis mer

Angivelig var det Sánchez' far som kjørte bilen, og sønnen var ifølge ham ikke i kjøretøyet da han kjørte på noe og stakk av.

Guebara forteller til KWTV at det betjentene beskrev som et metallrør, ikke var et våpen, men en stokk han brukte å gå rundt med fordi det er mange løshunder i området.

- Tunnelsyn

- I en slik svært sårbar situasjon, hvor du har trukket våpen, kan du få det som kalles tunnelsyn, eller du kan bli virkelig fokusert på bare personen som har våpenet som kan utgjøre en trussel mot deg. Jeg vet ikke nøyaktig hva betjentene tenkte der og da, sa politiinspektør Mathews under pressekonferansen.

Mathews sier betjentene ikke hørte naboenes tilrop om at Sánchez var døv. Det bestrides av Julio Rayos.

- Jeg tror de hørte meg, fordi en av dem snudde seg og så på meg, sier han til The Oklahoman.

Saken etterforskes nå som drap. Sánchez' familie har engasjert advokat.

De siste åra har flere tilfeller av politidrap skapt stor kontrovers i USA. For ei uke siden ble store opptøyer utløst i St. Louis, etter at en hvit politimann som i 2011 skjøt og drepte en svart mann, ble frikjent.