NYTTÅRSPYROMANI: Brannmenn slukker en brann i en påtent bil i en drabantby til Strasbourg nyttårsaften 2006. Over femti biler ble påtent samme kveld, og konkurransetrenden har vært økende, og spredd seg til byer over hele landet de siste årene. Foto: Frederick Florin/AFP
NYTTÅRSPYROMANI: Brannmenn slukker en brann i en påtent bil i en drabantby til Strasbourg nyttårsaften 2006. Over femti biler ble påtent samme kveld, og konkurransetrenden har vært økende, og spredd seg til byer over hele landet de siste årene. Foto: Frederick Florin/AFPVis mer

Politiet i Paris nekter bensinsalg på nyttårsaften

Vil stanse den årlige tenn-på-så-mange-biler-som-mulig-konkurransen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et forsøk på å stagge pyrotradisjonen, vil franske myndigheter begrense salget av bensin og annet brennbart materiale i 31. desember, nyttårsaften.

Frustrerte ungdommer i forstedene til franske byer, har siden tidlig på 1990-tallet tent på hundrevis av biler på nyttårsaften. Trenden har spredd seg og omfanget har økt.

På nyttårsaften i fjor ble 1137 biler stukket i brann i Frankrike nyttårsaften, og flere hundre personer ble arrestert.

Daværende innenriksminister Brice Hortefeux opplyste da at politiet pågrep 481 personer. Biler ble påtent i byer over hele landet.

I 2009 ble 1147 biler antent.

I et rundskriv ber dagens innenriksminister Claude Gueant politiet være på vakt før nyttårsfeiringen. De blir bedt om å ta alle forholdsregler, inkludert å «begrense salget av bensin».

I Paris, der det er ventet at titusenvis vil samles for å feire inngangen til det nye året, har politiet nedlagt forbud mot salg av en rekke artikler som kan brukes til å starte brann, eksempelvis lightergass. Forbudet startet onsdag denne uka, og varer gjennom helga.

Det er ventet at mange vil samle seg på Champs Elysees, og det har ført til at det er nedlagt forbud mot alkoholsalg i nærheten av paradegata.

Og politiet tar ytterligere grep:

- Det vil ikke noe fyrverkeri-show i hovedstaden på nyttåsaften. Alt salg og bruk av fyrverkeri er strengt forbudt gjennom nyttårshelga, fordi fyrverkeribruken kan forstyrre offentlig orden og sikkerhet, heter det i en pressemelding fra politiet.

Etter fjorårets pyrokonkurranse, gikk politiet ut og sa at de ikke lenger vil offentliggjøre statistikk over hvor mange biler som blir påtent nyttårsaften, «i et forsøk på å stoppe konkurransen om de over 1000 bilene som blir påtent hvert år».

Titusenvis av politifolk vil i morgen kveld ta til gatene i franske byer for å sikre nyttårsfeiringa. I fjor var det over 54 000 sikkerhetsstyrker ute i franske byer, 8000 bare i Paris, inkludert politi og militærpoliti.

PYROTREND: Trenden med å tenne på biler på nyttårsaften tok til på starten av 1990-tallet, og har siden eskalert. De siste årene har mer enn 1000 biler blitt antent på nyttårsaften i byer over hele Frankrike. Foto: Christian Lutz/AP
PYROTREND: Trenden med å tenne på biler på nyttårsaften tok til på starten av 1990-tallet, og har siden eskalert. De siste årene har mer enn 1000 biler blitt antent på nyttårsaften i byer over hele Frankrike. Foto: Christian Lutz/AP Vis mer