Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Machete-saken»

Politiet i retten: Dette er det ukjente kriminelle nettverket «313»

Den grove volden, som ble utført med en machete, skal ha utspring i tidligere konflikter. Politiet mener flere av de tiltalte har tilhørighet til et nytt kriminelt nettverk med utgangspunkt i Oslo sentrum.

MACHETET: En 23 år gammel mann ble alvorlig skadet i angrepet som fant sted på Ensjø Bingo 4. juni i 2017. Foto: Politiet.
MACHETET: En 23 år gammel mann ble alvorlig skadet i angrepet som fant sted på Ensjø Bingo 4. juni i 2017. Foto: Politiet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den brutale videoen, som er spilt av en rekke ganger i rettssal 227 i Oslo tingrett, viser en gruppe maskerte menn storme inn i på Ensjø Bingo i Oslo, 4. juni i fjor. En person trekker en machete opp av linningen på treningsbuksa og går mot den fornærmede. På videoen kan man se at mannen hever macheten og hogger mot en person som er utenfor bilderamma.

Politiet knytter hendelsen og de tiltalte i saken til et til nå ukjent kriminelt nettverk i hovedstaden. I dag vitnet politioverbetjent Jan Erik Bresil om det de mener er et kriminelt nettverk som går under navnet «313».

- Vi oppfatter dette som et kriminelt nettverk, men jeg ser jo flere av de tiltalte har omtalt seg selv som gjeng, sa Bresil i retten.

BRUTALT: Videoen viser at en personen trekker en machete, en lang jungelkniv, fram fra treningsbuksa før han går til angrep. Foto: Politiet.
BRUTALT: Videoen viser at en personen trekker en machete, en lang jungelkniv, fram fra treningsbuksa før han går til angrep. Foto: Politiet. Vis mer

Fra en annen vinkel viser overvåkningsvideoen at mannen som holder macheten hogger mot 23-åringen flere ganger før den maskerte gjengen stormer ut av bingolokalet. Det siste som vises i den brutale videoen er offeret som sjangler blødende videre inn i lokalet.

- Han slo meg to-tre ganger med macheten, sa den fornærmede da han forklarte seg i forrige uke.

- Var dette et drapsforsøk, spurte rettens administrator i retten.

- Ja, det er sannheten, svarte 23-åringen.

Kriminelt nettverk

Åtte ungdommer sitter nå tiltalt for overfall på en 23 år gammel mann med machete, kniv, golfkølle og knokjern. Det er satt av to uker til rettssaken. Sju av åtte tiltalte i rettssaken er født mellom 1997 og 1999. Flere av de tiltalte eller dømt for vold, narkotika, tyveri og trusler.

I retten ble det også spilt av en video som viser en rekke ungdommer sammen en hettekledd person som løfter en pistol og skyter opp i lufta før han roper «313 panchod».

«Panchod» er et skjellsord på punjabi.

I RETTEN: Politiadvokat Christoffer Wiborg Seyfarth sammen med flere av politifolkene som holder vakt gjennom rettsaken. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
I RETTEN: Politiadvokat Christoffer Wiborg Seyfarth sammen med flere av politifolkene som holder vakt gjennom rettsaken. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

I sitt innledningsforedrag trakk politiadvokat Christoffer Wiborg Seyfarth fram det til nå ukjente gjengnavnet «313» og at flere av de tiltalte skal ha tilhørighet til det som skal være en relativt ny gjengdannelse i Oslo sentrum.

Tallet «313» skal spille på 313 muslimske krigere som kjempet et slag mot en stor overmakt.

Jan Erik Bresil, i Gatepatruljen ved enhet sentrum av politiet i Oslo, vitnet i dag om ungdommene på tiltalebenken og deres tilhørighet til «313».

Han forklarte for retten at han har jobbet i politiet i elleve år og har i dag fokus på å avdekke kriminalitet blant barn og unge så tidig som mulig og avdekke kriminelle nettverk som oppstår i ungdomsmiljøer.

Etterforskning

VÅPENET: Politiet mener det er dette våpene som ble brukt under angrepet på en 23-åring. Foto: Politiet.
VÅPENET: Politiet mener det er dette våpene som ble brukt under angrepet på en 23-åring. Foto: Politiet. Vis mer

- Våren 2017 tilfløt det informasjon om at ungdommer på nedre del av Tøyen hadde begynt å selge mer narkotika i mer organiserte former. Vi fikk høre at de hadde tatt et kallenavn, fortalte Bresil i retten. Han siktet da til tallet «313».

- Hendelsen på Ensjø Bingo med machete er en av de sakene der politiet har valgt å finne hva som ligger bak navnet «313», sa Jan Erik Bresil i retten

Ifølge Bresil gikk politiet inn i etterforskingen og søkte etter symboler og tegn knyttet opp mot «313».

Politioverbetjenten forklarte at de hadde funnet referanser på de tiltaltes sosiale medier-kontoer som kan knyttes opp mot navnet.

En av åtte tiltale skal også ha tatovert «313» på kroppen, opplyste Jan Erik Bresil i retten.

ÅSTED: Ensjø Bingo på østkanten i Oslo var åsted for machete-angrepet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
ÅSTED: Ensjø Bingo på østkanten i Oslo var åsted for machete-angrepet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- På telefonen til en av de tiltalte ble det funnet et bilde med teksten «313 – to the world and back». På et annet bilde står teksten «gang member» skrevet over en person, forklarte Bresil i retten.

I tillegg ble det, ifølge Bresil, funnet smykker og klær med påskriften «313».

Oppstarten

«313» skal ha sitt utspring i et miljø, bestående av unge gutter, som ifølge politiet, selger narkotika på nedre Tøyen og Grønland i Oslo. «313»-miljøet skal være i konflikt med en mann i slutten av 30-åra og flere andre som lenge har hatt kontroll på narkotikasalget på og rundt Tøyen.

VITNET: Jan Erik Bresil vitnet i dag om det han mener er et kriminelt nettverk som har oppstått på Tøyen i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
VITNET: Jan Erik Bresil vitnet i dag om det han mener er et kriminelt nettverk som har oppstått på Tøyen i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Det skal ved flere anledninger ha kommet til voldsomme slåsskamper mellom de rivaliserende gjengene.

Dagbladet kjenner til at politiet og Salto-prosjektet har hatt kjennskap til miljøet over tid.

Dagbladet har vært i kontakt med flere ungdommer i miljøet som avviser 313-navnet som tull og misforståelser.

Når de tiltalte har blitt spurt om tilhørighet til «313», har flere av de tiltalte svart at tallet har relevans til deres religion, men at det ikke har noe med en kriminell gjeng å gjøre

- De fleste kriminelle nettverk har oppstått på denne måten. Venner som har vokst opp sammen og så er det en glidende overgang når dette utvikler seg til et kriminelt miljø. Dette er helt i oppstartsfasen og vi ønsker ikke at dette skal utvikle seg videre, forklarte Bresil i retten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!