PROTEST: Beskjeden fra politiet i Rio er klar: Velkommen til helvete. Foto: imugr / airstrike
PROTEST: Beskjeden fra politiet i Rio er klar: Velkommen til helvete. Foto: imugr / airstrikeVis mer

Politiet i Rio protesterte: «Velkommen til helvete»

Politiuro en drøy måned før Rio-OL.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nylig gikk Rios fungerende guvernør, Francisco Dornelles, ut med en advarsel om at pengemangel kan gjøre Rio-OL til en fiasko.

- Hvordan skal folk føle seg beskyttet i en by uten sikkerhet? Vi kan arrangere et stort OL, men hvis ikke noen enkle grep tas, så kan det bli en stor fiasko, sa Dornelles i et intervju med O Globo.

En av de store utfordringene er å sørge for å ha nok penger til å både betale og drifte statens politi.

«Velkommen til helvete»

Og pengemangelen bekymrer politifolkene også. Ifølge The Guardian er nå situasjonen så prekær at politihelikoptre er satt på bakken, politibiler er parkert og at instansene som skal sørge for tryggheten er så presset på penger at de må tigge om donasjoner.

Rio har kuttet kraftig i budsjettoverføringene til politiet, og polititjenestemenn har sågar måttet finne seg i at lønnsutbetalinger blir utsatt.

Mandag bestemte sinte politifolk seg for å streike. En streikende gruppering møtte opp på flyplassen i Rio, der de møtte de reisende med et stort banner.

«Velkommen til helvete. Politi- og brannmenn får ikke betalt: De som kommer til Rio vil ikke være trygge», stode det på banneret.

De ansvarlige for OL-arrangementet sier at de økonomiske problemene i Rio ikke vil stikke kjepper i hjulene for sikkerhetsopplegget rundt idrettsarrangementet.

- Kan ikke utelukke kollaps

Likevel har politisjef Farnando Veloso tidligere uttalt til avisen O Globo at tilstanden i politiet er kritisk.

- Vi er på grensen av vår operasjonelle kapasitet nå, og jeg kan ikke utelukke muligheten for en kollaps. Det er umulig å unngå å tenke på flere kutt, og de kuttene vil påvirke vårt sluttprodukt, som er å tjene befolkningen. Vi må gjennomgå alt, til og med våre operasjoner under OL, sa Veloso.

Nedgangstidene i den brasilianske økonomien har rammet Rio de Janeiro spesielt hardt. Staten er svært avhengig av de synkende oljeinntektene og skattefritak har nesten tømt statskassa.