Pride-avlysningene:

Politiet i SMS: «Tatt på sparket»

Det oppsto stor misnøye da oslopolitiet anbefalte å avlyse Pride-støttemarkeringen etter masseskytingen. SMSer avslører at byrådet var misfornøyde med politiets kommunikasjon.

Foto: Skjermdump fra SMS-tråd mellom kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i Oslo kommune og kommunikasjonsdirektør Siv Meisingset i oslopolitiet
Foto: Skjermdump fra SMS-tråd mellom kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i Oslo kommune og kommunikasjonsdirektør Siv Meisingset i oslopolitiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Vi opplever jo nå at det kan sås tvil om tryggheten i Oslo nå og skjønner ikke at politiet kunne være i tvil om at dette ble et stort arrangement.»

SMSen, som Dagbladet har fått innsyn i, er sendt fra kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i Oslo kommune ved 17-tiden mandag 27. juni.

Mottakeren var politiets kommunikasjonsdirektør, Siv Meisingset.

Bakteppet var avlysningen av det planlagte Pride-arrangementet samme dag, som skulle være en støttemarkering etter masseskytingen helgen i forveien.

LA NED BLOMSTER: Blomster og Pride-flagg ble lagt ned i nærheten av åstedet, til minne om ofrene etter masseskytingen natt til 25. juni. Foto: Lars Eivind Bones
LA NED BLOMSTER: Blomster og Pride-flagg ble lagt ned i nærheten av åstedet, til minne om ofrene etter masseskytingen natt til 25. juni. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Først oppfordret byrådsleder Raymond Johansen (Ap) folk til å delta. Så endret politiet sin anbefaling til å avlyse arrangementet.

Under en pressekonferanse på ettermiddagen mandag 27. juni sa stabssjef Martin Strand at arrangementet lå an til å bli større enn de ble forespeilet dagen i forveien.

- Det er det her som er litt vanskelig. Vi sitter på litt forskjellig bilde og skulle kanskje snakket bedre sammen før det. Men med det trusselbildet vi har nå, så kan vi ikke anbefale gjennomføringen av arrangementet, sa Strand.

Kommunikasjonssjefen i Oslo kommune syntes altså det var uforståelig at oslopolitiet ikke hadde forutsett at det ville bli et stort arrangement.

«Ikke planlagt»

Meisingset i politiet svarte at «dette var en pressekonferanse tatt på sparket», og at «formuleringen ikke var skrevet opp eller planlagt».

«La oss se om det kommer noe mer info senere som kan bidra til mer forståelse for utsettelsen. Jeg vet ikke om det kommer - håper på det.», står det videre i SMSen.

Gjørtz reagerte også på politiets uttalelse om at trusselbildet de satt på gjorde at de ikke kunne anbefale å gjennomføre arrangementet, viser SMS-tråden.

Hun fryktet at det kunne skape utrygghet i befolkningen.

Dagen etter tok politiet selvkritikk for hvordan de hadde kommunisert rundt støttemarkeringen. I en pressemelding pekte de på at situasjonen hadde «endret seg hele tiden».

- Derfor har politiets anbefalinger også endret seg de siste dagene, noe vi forstår at kan oppfattes som uklar kommunikasjon, skrev de.

- VIKTIG DEBATT: Politisk kommentator i Dagbladet, Sondre Hansmark, forklarer hvorfor han mener at Pride-paraden ikke burde blitt avlyst. Video: Dagbladet TV Vis mer

Samtidig pekte de på at det var informasjon fra PST, i kombinasjon med at det skeive miljøet er en del av fiendebilde til ekstreme islamister, som lå bak anbefalingen.

«Høres ikke klokt ut»

Også avlysningen av Pride-paraden lørdag 25. juni var et tema mellom de to kommunikasjonssjefene.

«Vet at Pride avlyses. Men det kjenner vel du til også», skrev Meisingset ved 07-tiden lørdag morgen.

Hun sa at hun trodde det ville bli annonsert på en pressekonferanse klokka 09, og ba Gjørtz i Oslo kommune om inntil videre å holde det for seg selv.

«Det høres ikke klokt ut.», svarte Gjørtz om avlysningen.

Kort tid etter ble hun oppringt av Beredskapsetaten, med beskjed om at de i et stabsmøte hadde konkludert med å avlyse arrangementet, viser SMS-tråden videre.

Kåre Hesvik (60) og Jon Erik Isachsen (54) ble drept da terrorsiktede Zaniar Matapour (43) skjøt mot flere utesteder i Oslo sentrum natt til 25. juni. I tillegg ble 21 personer skadd.

På tross av at både Pride-paraden og - støttemarkeringen ble avlyst, møtte tusenvis av mennesker opp begge dagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer