Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Urd»:

Politiet i sør fikk et hundretalls stormfulle meldinger. - Flaggstanga mi blåste ned, humrer operasjonsleder

110 oppdrag i Vest politidistrikt.

SPERRET E18: Skiltet som hadde blåst over ende og sperret E18 ved Vinterbro, ble fjernet tirsdag morgen. Uværet "Urd" forårsaket ødeleggelsen. Video: Henrik Skolt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld herjet «Urd» på Sørlandet og på Vestlandet. I natt sto Østlandet for tur, hvor blant annet et veiskilt raste ned på E18 ved Vinterbro.

Politiet i Sør-Norge fikk et hundretalls stormrelaterte meldinger i går kveld og i natt.

Ekstremværet «Urd» blåste til orkan styrke flere steder i landet og forårsaket store ødeleggelser i Sør-Norge mandag kveld. Rundt 70 000 nordmenn var uten strøm.

Vindkastene roet seg betraktelig i Vest-Agder, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, i løpet av natta. Meteorologisk institutt melder at ekstremværet er over, noe som er godt nytt for politiet i distriktet.

- Vi har loggført 110 oppdrag relatert til uværet. Det er ikke meldt om personskader, men det er en del materielle skader, sier operasjonsleder Morten Kronen i Vest politidistrikt til Dagbladet.

Ifølge Bergens Tidende hadde politiet, brannvesenet og Sivilforsvaret over 200 oppdrag i forbindelse med «Urd».

Politioppdrag i sør

Også i Sør-Vest politidistrikt fikk politiet mange uværsmeldinger.

- Vi har loggført 65 meldinger, og vi rykket ut på 16 stormrelaterte oppdrag, sier operasjonsleder Brit Randulff.

Hun forteller at takstein, byggeplater, ei trampoline og en takboks ble tatt av vinden, men at stormen ikke har forårsaket noen store materielle skader eller personskader.

I Agder politidistrikt gikk det ganske rolig for seg.

- Vi har loggført ti meldinger. Meldingene går ut på tre som har veltet over veier og blant annet en partyflåte som har blåst på land, sier operasjonsleder Audun Eide.

I Sogn og Fjordane gikk det også roligere for seg enn fryktet.

- Vi slapp unna denne gangen, sier operasjonsleder Bengt Næs, som kun kan melde om noen trær som har veltet og noen løse takplater.

I Vestfold fikk politiet et tjuetalls meldinger.

- De fleste har vi bare spilt videre til veitrafikksentralen som har reist ut med motorsag, sier operasjonsleder Per Andreassen som selv fikk føle på stormen.

- Flaggstanga mi blåste ned i natt, humrer han.

Veier åpner igjen

Det to tonn tunge skiltet som blåste ned og blokkerte E18 ved Vinterbro i natt, er fjernet, og veien har vært åpen for trafikk siden litt etter klokka 09 i formiddag.

- Den andre gode veinyheten i Sør-Norge etter uværets herjinger, er at E6 over Dovrefjell ble åpnet igjen for trafikk ved 10.30-tiden tirsdag, sier trafikkoperatør Trude Lindstad i Vegtrafikksentralen Øst til Dagbladet.

To fjelloverganger mellom øst og vest i Sør-Norge er helt åpne for trafikk tirsdag formiddag: riksvei 52 Hemsedal – Lærdal og E16 Filefjell.

På E134 over Haukeli er det fortsatt kolonnekjøring.

Disse overgangene er helt stengt: riksvei 15 Strynefjellet, fylkesvei 27 Venabygdsfjellet, riksvei 7 Hardangervidda og fylkesvei 50 Hol – Aurland.

- Norges Geologiske Institutter i ferd med å sprenge bort snøskavler som er rasfarlige over Strynefjellet. Deretter skal snømassene ryddes bort, og det vil fortsatt gå noen timer før den strekningen for trafikk igjen. Ellers har vi ikke registrert noen ulykker med personskader på veiene i går kveld og natt, sier trafikkoperatør Trude Lindstad.

Det voldsomme uværet minket i styrke på Vestlandet allerede mandag kveld, men utover natten herjet Urd både i øst, sør og nord.

Titusenvis strømløse

Uværet førte blant annet til at 70.000 husstander ble strømløse mandag ettermiddag og kveld. Klokken 22 hadde 40.000 fått strømmen tilbake, men fortsatt var 21.000 i Hordaland, 5.000 i Sogn og Fjordane og 2.000 i Rogaland uten strøm.

- Årsaken er stort sett trær som har falt over strømlinjene, sa avdelingsdirektør Ingunn Åsgard Bendiksen i NVE til NTB mandag kveld.

NVE får en oppdatert rapport om situasjonen klokken 10 tirsdag formiddag. BKK melder på sine nettsider at strømmen de fleste steder i Hordaland vil være tilbake klokken 12.

Men også på Østlandet ble det meldt om lokale strømutfall flere steder utover tirsdagsnatten, blant annet i Lier i Buskerud og i Oppegård utenfor Oslo.

Et grantre stoppet nesten opp trafikken mellom Farsund og Lyngdal på riksvei 43 etter at det blåste over veien. Politiet dirigerer trafikken mens veien ryddes.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Et grantre stoppet nesten opp trafikken mellom Farsund og Lyngdal på riksvei 43 etter at det blåste over veien. Politiet dirigerer trafikken mens veien ryddes. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Urd avsluttet

Selv om det fortsatt var kraftig vind mange steder både på Vestlandet og østafjells, var ekstremværet over for denne gang tidlig natt til tirsdag. Vinden løyet noe og bølgene minket. Orkan i kastene var blitt til liten storm utsatte steder, og utover natten minket vinden til liten kuling.

Stormsenteret passerte Sør-Norge i løpet av natten og svekket seg mens det beveget seg over Sverige og sørøstover.

På Øst- og Sørlandet meldte Vegtrafikksentralen om nedblåste lyktestolper og en rekke trær over veier. På Bekkestua i Bærum veltet juletreet i sentrum, men uten at noen kom til skade.

E18 på Vinterbrosletta i Follo ble sperret i 3-tiden natt til tirsdag etter at et 40 kvadratmeter stort skilt på et par tonn blåste ned over veien.

- På Østlandet har det ikke vært det helt enorme, men E18 på Vinterbro er fortsatt stengt, sier Sneve Gundersen.

Fergesamband

På en rekke fergesamband i Rogaland, Sogn og Fjordane og Hordaland var det tydelig at uværet dabbet av utover natten. Vegvesenet melder om normal drift på de aller fleste samband fra tirsdag morgen.

- Men fergeleiet ved Mortavika i Rogaland er stengt. Fergene går dermed mellom Årsvågen og Mekjarvik. Dessuten er fergen på riksvei 13 i Sogn og Fjordane mellom Vangsnes og Hellavik innstilt, sier Sneve Gundersen.

Lenger nord er det også usikkert om alle ferger kan gå tirsdag morgen og formiddag. Fergesambandet Torghatten Nord tok i morgentimene forbehold om at været kan påvirke alle tirsdagens avganger.

Sivilforsvaret jobbet på spreng i flere fylker mens uværet sto på som verst. I Hordaland ble innsatsen avsluttet klokken 4 tirsdag natt.

- Samarbeidet med politiet har vært usedvanlig godt, innsatsen til eget personell eksemplarisk. Dette har vært en av de best forberedte innsatsene på lenge, med full kontroll og nok ressurser hele tiden. Takk for god innsats!, skriver Hordaland sivilforsvarsdistrikt på Twitter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!